search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:25
MENU CLOSE

Νέες αντικειμενικές: Επιταχύνεται η λειτουργία του συστήματος καθορισμού τιμών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1986
14-09-2017
17.09.2017 05:50
Νέες αντικειμενικές: Επιταχύνεται η λειτουργία του συστήματος καθορισμού τιμών - Media

 

Όλο και πιο κοντά στην υλοποίηση της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών (με νέες τιμές ζώνης και νέους αυξητικούς και μειωτικούς συντελεστές) ακινήτων σε επίπεδα όσο το δυνατόν πιο κοντά στις πραγματικές τιμές τους βρίσκεται η κυβέρνηση.
 
Με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου ενεργοποιείται η διάταξη του άρθρου 71 του Ν. 4484/2017 με την οποία προβλέπεται η σύσταση ενδεκαμελούς Διαρκούς Επιτροπής, με πρόεδρο τον υπουργό Οικονομικών, για τον συντονισμό των δράσεων που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος αξιών ακινήτων, ώστε να επιτευχθεί μια κατά το δυνατόν ακριβέστερη προσέγγιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις πραγματικές αγοραίες τιμές τους.
 
Οι δράσεις που θα συντονίζει η επιτροπή περιλαμβάνουν την αξιοποίηση μιας βάσης δεδομένων με την ονομασία «Τράπεζα Αξιών Ακινήτων», που έχει δημιουργηθεί στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων», προκειμένου τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται διαρκώς σε αυτήν να αποτελούν το υπόβαθρο ενός σύγχρονου ψηφιακού συστήματος εκτίμησης ακινήτων, μέσω του οποίου θα επιδιώκεται η όσο το δυνατόν πιστότερη προσέγγιση των αγοραίων τιμών των ακινήτων.
 
Στη Διαρκή Συντονιστική Επιτροπή θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών ως πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο πρόεδρος της εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος ως μέλη.
 
Μεταξύ άλλων η επιτροπή αναλαμβάνει την αρμοδιότητα να προτείνει ένα νέο σύστημα καθορισμού τιμών ζώνης και συντελεστών αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών ακινήτων, οι οποίες θα αντανακλούν όσο το δυνατόν πιστότερα τις αγοραίες τιμές. Σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με το αναθεωρημένο τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε πρόσφατα, το νέο σύστημα θα πρέπει να είναι έτοιμο έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή από την 1.1.2018.
 
Η επιτροπή θα συνεδριάζει όσο συχνά απαιτείται προκειμένου να ανταποκριθεί στους στόχους της. Θα συγκαλείται από τον πρόεδρό της, τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα καθορίζει την ημερήσια διάταξη, καθώς και τον τόπο και τον χρόνο της συνεδρίασης.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:24