search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:54
MENU CLOSE

ΥΠΟΙΚ: Προσωρινή η απόκλιση στα έσοδα – ΕΝΦΙΑ και επιστροφές φόρων τα αίτια

14.09.2017 18:37
120 δόσεις: Από το φόβο για δημοσιονομική τρύπα 800 εκατ. σε αποταμίευση εκατομμυρίων για το 2020  - Media
 
H μεταφορά της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο, καθώς και η αύξηση των επιστροφών φόρου σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τον στόχο του Προϋπολογισμού, είναι οι αιτίες για την απόκλιση των καθαρών εσόδων το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017.
 
Αυτό αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού Προϋπολογισμού το οκτάμηνο, σημειώνοντας ότι για τους λόγους αυτούς, η απόκλιση στα έσοδα είναι προσωρινή και θα επιτευχθεί φέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75%.
 
Αναλυτικά, οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι «η απόκλιση των καθαρών εσόδων του κρατικού Προϋπολογισμού στο διάστημα των μηνών Ιανουαρίου-Αυγούστου κατά 1,74 δισ. ευρώ, εξηγείται από τα εξής:
 
1. Τη μεταφορά της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ από το μήνα Αύγουστο στο μήνα Σεπτέμβριο (1,027 δισ. ευρώ) και
 
2. Την αύξηση των επιστροφών φόρων έναντι του στόχου (469 ευρώ).
 
Και οι δύο παραπάνω αιτίες της απόκλισης είναι προσωρινές και το υπουργείο Οικονομικών έχει την απόλυτη πεποίθηση ότι στο τέλος του οικονομικού έτους θα επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 1,75%».
 
ΝΔ: Το αφήγημα Τσίπρα καταρρέει

Νωρίτερα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, είχε εκτιμήσει ότι «το αφήγημα του κ. Τσίπρα κάθε μέρα καταρρέει. Αρχικά, στο πεδίο της προσέλκυσης των επενδύσεων, στη συνέχεια στην δήθεν ευαισθησία στο περιβάλλον, σήμερα στην καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Οι κατασχέσεις ήδη σε 971.000 πολίτες αποτελούν τη “σανίδα σωτηρίας” των εσόδων, ώστε ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η μετάθεση της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, να μην υπάρξει σημαντική υστέρηση εσόδων. Η εσωτερική στάση πληρωμών του Κράτους καλά κρατεί, σε ευαίσθητους τομείς, όπως είναι οι επιχορηγήσεις των νοσοκομείων, το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, τα επιδόματα πολυτέκνων.

Ενώ οι αναγκαίες για την ανάταξη της οικονομίας δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώνονται 25% χαμηλότερα από το στόχο. Συμπέρασμα: Οι πρόσθετοι φόροι, η διόγκωση των κατασχέσεων, το “στέγνωμα” της αγοράς, η συρρίκνωση των δαπανών για επενδύσεις και ο περιορισμός των κοινωνικών δαπανών αποτελούν συνειδητές επιλογές του κ. Τσίπρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.    

Η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής με σταδιακή μείωση της φορολόγησης των πολιτών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία είναι επιβεβλημένες πολιτικές. Πολιτικές, που η παρούσα Κυβέρνηση αδυνατεί να υλοποιήσει».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01