search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:38
MENU CLOSE

Guardian: Ο Τσίπρας είναι πλέον πιο πραγματιστής – Εποπτεύει το ταμείο ξένων επενδύσεων που είναι το κλειδί για την ανάπτυξη

17.09.2017 05:27
Τσίπρας από τα Χανιά: Παρά την κρίση κάναμε προτεραιότητα τον ενεργειακό προγραμματισμό - Media

 

Η Βρετανική εφημερίδα Guardian στην ηλεκτρονική της έκδοση σε ρεπορτάζ της αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, την κρίση χρέους, τους δείκτες βελτίωσης που καταγράφονται το πώς χειρίζεται την κατάσταση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ όσο ως θεσμό αλλά και τα κράτη – μέλη της μεμονωμένα.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της με τίτλο:  «Η Ευρωζώνη μπορεί να έχει ξανασταθεί στα πόδια της. Αλλά η Ελλάδα;», εκτιμά πως η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι τόσο ευοίωνη, όπως μαρτυρά η βελτίωση κάποιων οικονομικών δεικτών και σχολιάζει στο κείμενό της «μία στο καρφί και μία στο πέταλο», τόσο τον πρωθυπουργό όσο και την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Και αυτό όπως αναφέρει η δημοσιογράφος Helena Smith μπορεί να φαίνεται ότι η οικονομία στην Ελλάδα είναι στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων ετών, δεδομένου ότι τα εργοστάσια επεκτείνουν την παραγωγή και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν δουλειά, ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τηn Smith περισσότερο από το 1/5 των Ελλήνων σε εργασιακή ηλικία και το 45% των νέων είναι εκτός αγοράς εργασίας.

«Και παρά τις ελπίδες ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ της λιτότητας, η πραγματική ανάκαμψη φαίνεται να παραμένει ασαφής», λέει χαρακτηριστικά. 
Ο Guardian λέει επίσης ότι το χρέος είναι βιώσιμο, οι ξένες επενδύσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην Ελλάδα ενώ για τον πρωθυπουργό λέει ότι πολλοί να πιστεύουν ότι η ανάκαμψη μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο εφόσον ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αντιμετωπίσει την εδραιωμένη αντίσταση που υπάρχει μέσα στο δικό του κόμμα. 
Για τις ιδιωτικοποιήσεις ο Guardian λέει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί, γιατί μόνο τότε η πιο ταραγμένη οικονομία της Ευρωζώνης θα βρεθεί στις αρχές της ανάκαμψης.

«Παρά τα σημάδια ανάπτυξης, καθώς η Ελλάδα είχε επί δύο συνεχή τρίμηνα ανάπτυξη 0,7% φέτος για πρώτη φορά από το 2006 και έκανε μια επιτυχημένη δοκιμαστική επιστροφή στις αγορές, οι ξένες επενδύσεις ταλανίζονται από τη γραφειοκρατία και την αντίσταση που βρίσκουν από πολιτικές αποφάσεις. Πάντως, τα καλά νέα για πολλούς είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πλέον πιο πραγματιστής, αφού αποδέχεται περισσότερο τις πολιτικές ενίσχυσης της ελεύθερης αγοράς, ανακοινώνοντας ότι θα εποπτεύει ο ίδιος προσωπικά το ταμείο ξένων επενδύσεων καθώς είναι το κλειδί για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Βρετανική εφημερίδα

Η εφημερίδα κλείνοντας αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρέχουν πρωτοφανή υποστήριξη στον Τσίπρα: «Σε αντίθεση όμως με τους προκατόχους του, ο Τσίπρας έχει λάβει πρωτοφανή υποστήριξη από συναδέλφους του ηγέτες της ΕΕ. Οι τελευταίοι γνωρίζουν ότι μόνο ένας αριστερός θα μπορούσε να περάσει την εξοντωτική λιτότητα που ζητήθηκε από τους Έλληνες και τώρα είναι απελπισμένοι να αποδείξουν ότι, πέρα από την αδυσώπητη παρακμή, η Ευρώπη επιστρέφει – με το πιο αδύναμο μέλος της ακόμα στις τάξεις της».

Πηγή: Guardian

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:38