search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:41
MENU CLOSE

Μια τρύπα, μα τι τρύπα!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1988
28-09-2017
01.10.2017 03:00
tripa.jpg

 

Μειωμένα κατά 1,7 δισ. τα έσοδα του προϋπολογισμού

«Τρύπα» 1,7 δισ. ευρώ δημιουργήθηκε στα έσοδα του προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου λόγω της μη πληρωμής της φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με στοιχεία – σοκ του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Την ίδια στιγμή μικρότερα του αναμενόμενου ήταν και τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.
 
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι, παρά τις αυξήσεις που επέβαλαν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και οι δανειστές στην άμεση και την έμμεση φορολογία μέσω του τρίτου μνημονίου, μόνο κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2017 σημειώθηκε υστέρηση κατά 619 εκατ. ευρώ στις εισπράξεις του κρατικού προϋπολογισμού από τον φόρο εισοδήματος, κατά 157 εκατ. ευρώ στις εισπράξεις από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης επί των προϊόντων καπνού, κατά 788 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τους φόρους περιουσίας, κατά 123 εκατ. ευρώ στις εισπράξεις από τους λοιπούς άμεσους φόρους και κατά 13 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τον ΦΠΑ των πετρελαιοειδών.
 
Βεβαίως όσον αφορά τους φόρους περιουσίας η υστέρηση των 788 εκατ. ευρώ που κατεγράφη το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου οφείλεται στο γεγονός ότι η πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του 2017 δεν εισπράχθηκε εντός του Αυγούστου, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, αλλά πρόκειται να εισπραχθεί εντός του Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο η υστέρηση αυτή είναι τελικά σημαντικά χαμηλότερη των 1,027 δισ. ευρώ που είχε παρουσιάσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην προσπάθειά της να ισχυριστεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής υστέρησης των εσόδων του φετινού κρατικού προϋπολογισμού κατά το πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους οφείλεται σε συγκυριακούς λόγους, όπως η μετάθεση της είσπραξης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο.
 
Το επόμενο κρας τεστ για τα έσοδα έρχεται αύριο, οπότε λήγει η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, πηγές από τις οποίες οι εισπράξεις θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, ώστε να επέλθει εξισορρόπηση στα έσοδα, εφόσον βέβαια και στους υπόλοιπους κρίσιμους κωδικούς, όπως για παράδειγμα στον ΦΠΑ, η εικόνα είναι θετική.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:41