search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:22
MENU CLOSE

Δεκατέσσερις ζωές σώθηκαν στη Β.Ελλάδα, από εθελοντές δότες μυελού των οστών

06.10.2017 13:07
Γιώργος Αγγελόπουλος: Δεν καταλάβαινα γιατί ο πατέρας μου ήταν αλκοολικός (Video) - Media

 

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά συνολικά 14 συμβατοί εθελοντές δότες μυελού των οστών από τη Βόρεια Ελλάδα, βρέθηκαν στη διάρκεια του 2017, από τα 3.700 δείγματα που είχε συλλέξει κατά τη διετία 2015-16, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης «Γέφυρα Ζωής» ο οποίος συνεργάζεται για αυτό τον σκοπό με το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ).

Όταν ο ασθενής που πάσχει από λευχαιμία δεν βρίσκει συμβατό δότη στο οικογενειακό του περιβάλλον (η πιθανότητα συμβατότητας ανάμεσα στα αδέρφια είναι περίπου 30%), η ζωή του εξαρτάται από την εύρεση συμβατού εθελοντή δότη.

Η πιθανότητα να βρεθεί συμβατός δότης είναι εξαιρετικά σπάνια(1:20.000- 1:1.000.000) και γι΄ αυτό η εύρεση 14 συμβατών δοτών μέσα σε εννιά μήνες, από την Βόρεια Ελλάδα, χαρακτηρίζεται ως ανεξήγητο και μοναδικό γεγονός.

Στις 10 Οκτωβρίου η 13η συμβατή δότρια θα δώσει στο νοσοκομείο Παπανικολάου τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, που θα χαρίσουν την υγεία σε έναν 20χρονο από την Ιταλία που πάσχει από οξεία λευχαιμία, ενώ ο 14ος δότης υποβάλλεται από σήμερα στις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν πριν ξεκινήσει η διαδικασία της προετοιμασίας για τη λήψη του μοσχεύματος. Η 13η συμβατή δότρια είναι η καταγόμενη από το Τσοτύλι Κοζάνης, 50χρονη δασκάλα, Ιωάννα Λάγκα, ενώ ο 14ος συμβατός δότης είναι ο καταγόμενος από την Λειβαδιά, 22χρονος φοιτητής του ΤΕΙ Κοζάνης, Αδαμάντιος Διαμαντόπουλος.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Λάγκα, όλα ξεκίνησαν την άνοιξη του 2016, όταν μια συγχωριανή της χρειάστηκε μόσχευμα. Τότε κινητοποιήθηκαν οι κάτοικοι του χωριού και όλης της περιοχής, καθώς και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης, για να βρεθεί το μόσχευμα για να σωθεί η κοπέλα. Ο Σύλλογος οργάνωσε και στη Θεσσαλονίκη μία εκδήλωση για τη συλλογή δειγμάτων σάλιου για αυτό τον σκοπό και ανάμεσα σε αυτούς που έδωσαν δείγμα ήταν και η κ. Λάγκα.

«Δεν βρέθηκε κάποιος συμβατός δότης από εμάς που δώσαμε δείγμα εκείνη την ημέρα. Ευτυχώς όμως η κοπέλα βρήκε μόσχευμα από άλλον δότη. Τώρα το καλοκαίρι, μετά τις 20 Αυγούστου, με πήραν τηλέφωνο από το ΚΕΔΜΟΠ και μου ανήγγειλαν ότι είμαι συμβατή με κάποιο νεαρό από την Ιταλία. Αμέσως κλείστηκαν τα ραντεβού για να γίνουν οι πρώτες αιμοληψίες στις 25 Αυγούστου και στις 19 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν έχω πρόβλημα υγείας και ότι δεν πάσχω από κάποιο νόσημα.

Σήμερα ξεκίνησε η διαδικασία της χορήγησης, με ένεση του αυξητικού παράγοντα που πυροδοτεί τον μυελό των οστών να παράγει τα αρχέγοντα αιμοποιητικά κύτταρα που θέλουν να πάρουν για να γίνει η μεταμόσχευση.

Τις επόμενες τρεις ημέρες θα μου χορηγηθεί, άλλες τρεις φορές με ένεση, αυξητικός παράγοντας και την Τρίτη, 10 Οκτωβρίου, θα γίνει διαδικασία της λήψης του μοσχεύματος, η οποία είναι απλή, εύκολη, ανώδυνη και γίνεται όπως η αιμοληψία. Σου παίρνουν αίμα το οποίο φυγοκεντρίζουν για να πάρουν τα κύτταρα που χρειάζονται. Η διαδικασία διαρκεί 3 -3,5 ώρες» εξηγεί η κ. Λάγκα.

«Το τελευταίο διάστημα αισθάνομαι χαρά και συγκίνηση από την αισιοδοξία που δίνω στον λήπτη, αλλά και σε μένα την ίδια, γιατί θα είμαι τόσο χρήσιμη σε κάποιον. Δεν μπορούσα να το φανταστώ ότι θα είμαι εγώ εκείνη που πραγματικά θα δώσει ζωή. Έδωσα ζωή στα παιδιά μου, αλλά δεν μπορούσα να το φανταστώ ότι θα αποκτούσα και τρίτο παιδί μέσα από αυτή τη διαδικασία. Θέλω πραγματικά να πάει καλά η μεταμόσχευση, να γίνει καλά το παιδί και να το γνωρίσω όσο τον δυνατόν συντομότερα. Και τα παιδιά μου, που είναι 12,5 και 16,5 χρονών, χάρηκαν πολύ και αισθάνθηκαν περήφανα. Θέλουν να πάνε και αυτά στην Ιταλία να γνωρίσουν αυτό το 20χρονο παιδί» προσθέτει η κ. Λάγκα.

Μόλις προχτές, ο Αδαμάντιος Διαμαντόπουλος ενημερώθηκε ότι είναι συμβατός δότης. Έτσι σήμερα, βρέθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου για να υποβληθεί στις εξετάσεις αίματος προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας που να αποτελεί εμπόδιο για τη δωρεά.

«Έδωσα δείγμα πριν δυο χρόνια και μόλις προχθές με ειδοποίησαν ότι είμαι συμβατός και σήμερα ήρθα στο νοσοκομείο Παπανικολάου για να κάνω τις εξετάσεις. Αισθάνομαι πολύ παράξενα, δεν μπήκα στη διαδικασία να το σκεφτώ» είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης «Γέφυρα Ζωής» Θεόδωρος Τσαουσίδης, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι είναι ένα θαύμα που βρέθηκαν μέσα στο 2017 τόσοι πολλοί συμβατοί εθελοντές δότες μυελού των οστών από τη Βόρεια Ελλάδα.

«Η λευχαιμία θερίζει, έχουνε 500-600 νέα περιστατικά σε παιδιά, κάθε χρόνο. Είναι κρίμα να χάνονται ζωές όταν με απλό και εύκολο τρόπο μπορούμε να τα σώσουμε. Είναι σπάνιο να βρεθεί κάποιος συμβατός δότης μυελού των οστών. Για κάποιον μοναδικό λόγο, τον οποίο δεν μπορούμε να εξηγήσουμε, από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι σήμερα, βρέθηκαν 14 συμβατοί δότες από τα 3.700 δείγματα που συλλέξαμε από τη Βόρεια Ελλάδα το 2015 και το 2016. Το 2017 συλλέξαμε άλλα 2.523 δείγματα.

Το ΚΕΔΜΟΠ έχει 85 κόμβους πανελλαδικά και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης είναι ένας από τους μεγάλους κόμβους. Το ΚΕΔΜΟΠ έχει κοντά στις 50.000 δείγματα από εθελοντές δότες μυελού των οστών και 60 συμβατούς δωρητές οι οποίοι έδωσαν μόσχευμα. Το 13% των συμβατών δοτών προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα, από τα δείγματα που έχουμε συλλέξει εμείς» αναφέρει ο κ. Τσαουσίδης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:21