search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:15
MENU CLOSE

Σηκώνουν κεφάλι τα φασισταριά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1990
12-10-2017
14.10.2017 03:00
kkk.jpg

 

Συγκλονιστική μαρτυρία από την επίθεση χρυσαυγιτών σε μετανάστες

Η δολοφονική επίθεση το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου εναντίον δύο Πακιστανών εργατών στον Ασπρόπυργο από φασίστες των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής ήταν η τελευταία μιας μακράς λίστας επιθέσεων που έχουν σημειωθεί από το καλοκαίρι του 2016 στην περιοχή κατά μεταναστών εργατών γης.
 
Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ, οι δύο Πακιστανοί εργάτες Ασφάκ Μαχμούντ και Βακάς Χουσεΐν δούλευαν σε θερμοκήπιο στην περιοχή Γκορυτσά όταν, γύρω στις 5.00 το απόγευμα, πέντε άτομα τους πλησίασαν και άρχισαν να τους χτυπούν άγρια με σιδερογροθιές στο πρόσωπο και το στόμα. Οι επίδοξοι δολοφόνοι δεν σταμάτησαν παρά μόνο όταν τα θύματά τους έπεσαν λιπόθυμα και άγρια κακοποιημένα στο έδαφος.
 
«Θα σας γα…με»
«Ήμασταν με τον φίλο μου στο χωράφι και ήρθαν πέντε άτομα. Πρόλαβα να δω ότι οι δύο φορούσαν μαύρες μπλούζες και ο ένας μπλε. Ο τέταρτος κρατούσε μια μαύρη σακούλα. Μας κοίταξαν, έφυγαν και μετά από δυο – τρία λεπτά ξαναγύρισαν. Μας είπαν: “Βρομιάρηδες ακόμα δεν έχετε φύγει; Φύγετε, Πακιστανοί, θα σας γαμήσουμε”. Οι τρεις έπιασαν εμένα και οι άλλοι δύο κυνήγησαν τον άλλο φίλο μου. Εκείνος πρόλαβε να τρέξει και δεν χτυπήθηκε πολύ. Εγώ έπεσα κάτω. Ενώ με χτυπούσαν οι δυο με τις σιδερογροθιές φώναζαν στον τρίτο: “Βγάλε το μαχαίρι. Βγάλε το μαχαίρι”.
Εκείνος έβγαλε ένα μαχαίρι, που είχε από πίσω δέρμα. Με τραυμάτισαν κάτω από το μάτι και μετά άρχισαν να με χτυπάνε και οι πέντε. Ο φίλος μου, που είχε φύγει πιο πέρα, άρχισε να φωνάζει πολύ κι εκείνοι άρχισαν να φεύγουν. Αυτός που φορούσε την μπλε μπλούζα μου πέταξε μια πέτρα η οποία με χτύπησε στο μάτι και μου είπε: “Θα σε κάψουμε ζωντανό. Τι θες εδώ;”».
 
Αυτά είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα γραφεία της Πακιστανικής Κοινότητας, μία μέρα μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του, ο Ασφάκ Μαχμούντ, ο οποίος, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οργανώσεις για τα δικαιώματα των προσφύγων και ενάντια στα εγκλήματα ρατσιστικού μίσους, έχει στοχοποιηθεί από μέλη του «θυλάκου» της Χρυσής Αυγής λόγω της έντονης αντιφασιστικής του δράσης.
 
Σοκαριστικές φωτογραφίες
Παρ’ ότι προφανής σκοπός των δραστών ήταν να δολοφονήσουν και όχι απλά να τρομοκρατήσουν τα θύματά τους, αρχικά οι αστυνομικές αρχές επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το συμβάν μιλώντας για «επιθέσεις που οργανώνονται από αντίπαλες ομάδες μεταναστών, Αφγανών και Πακιστανών», με θρησκευτικά, κυρίως κίνητρα. Στην πορεία των ερευνών όμως, οι δύο άτυχοι μετανάστες επέμεναν ότι ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν τους βασανιστές τους.
Την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια νέας εξέτασής του από τους αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, ο Ασφάκ Μαχμούντ αναγνώρισε μεταξύ των πέντε δραστών της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του έναν 17χρονο ομογενή από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Μάλιστα ο συγκεκριμένος ανήλικος είναι γνωστός στις αστυνομικές αρχές, αφού τον περασμένο Ιούνιο, μαζί με άλλους ομοϊδεάτες του της Χρυσής Αυγής, είχε επιτεθεί με πέτρες και μολότοφ εναντίον διαδηλωτών και αστυνομικών στη διάρκεια αντιρατσιστικής πορείας που διοργάνωναν στον Ασπρόπυργο αντιφασιστικές οργανώσεις.
 
Άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν την επιρροή που έχει η Χ.Α. σε λαϊκές και ξεχασμένες από το κράτος γειτονιές της δυτικής Αττικής λένε ότι έχει καταφέρει να προσελκύσει πολλούς νεαρούς ομογενείς από τη Ρωσία, αφού είναι γνωστή η διαμάχη που έχουν οι συγκεκριμένοι με Πακιστανούς – κυρίως – μετανάστες, τους οποίους κατηγορούν πως τους κλέβουν τις δουλειές. Πάντως ο 17χρονος εξακολουθεί να παραμένει άφαντος, ενώ μετά και την παρέλευση του αυτοφώρου απαιτείται η έκδοση νέου εντάλματος σύλληψης.
Οι πρόσφατες δολοφονικές επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου εναντίον μεταναστών – εργατών γης στη δυτική Αττική, δίχως έως σήμερα να έχει γίνει κατορθωτός ο εντοπισμός και σύλληψη των μελών τους, έχουν προκαλέσει ποικίλα σχόλια σχετικά με την αμφίσημη στάση κάποιων αστυνομικών και αξιωματικών στη δυτική Αττική, για τους οποίους αφήνεται να εννοηθεί πως «κάνουν τα στραβά μάτια» στη δράση της Χρυσής Αυγής στον Ασπρόπυργο και αλλού.
 
Ο θόρυβος που προκλήθηκε μετά και την τελευταία επίθεση εναντίον των δύο Πακιστανών προκάλεσε αναστάτωση και στα ανώτατα κλιμάκια της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Έτσι, σύμφωνα με αστυνομικές «πηγές» που μίλησαν στο «Ποντίκι», προαναγγέλθηκε μια «ανακατανομή» προσώπων και έμψυχου δυναμικού σε περιοχές των δυτικών – και όχι μόνο – προαστίων, όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά ρατσιστικών επιθέσεων κατά μεταναστών.
«Το πλάνο αναπροσαρμόζεται συνεχώς από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες» ήταν το δηκτικό σχόλιο που έκανε στο «Π» ανώτερος αξιωματικός.
 
Σαράντα επιθέσεις
Η δολοφονική επίθεση του περασμένου Σαββάτου δεν ήταν η πρώτη που σημειώνεται εναντίον μεταναστών εργατών γης στον Ασπρόπυργο. Από τον Αύγουστο του 2016 η Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό (ΚΕΕΡΦΑ) έχει προχωρήσει στην καταγγελία αρκετών ακόμα περιστατικών – συνολικά 40, υποστηρίζουν από την Κίνηση – με θύματα νεαρούς Πακιστανούς εργάτες γης, από οργανωμένες ομάδες νεαρών με σιδηρογροθιές και μαχαίρια, οι οποίοι στήνουν καρτέρι κοντά σε στάσεις λεωφορείων ή κοντά στις γειτονιές όπου κατοικούν οι μετανάστες. Μερικά παραδείγματα:
1 Στις 29 Μαρτίου, την ώρα της δουλειάς στα χωράφια, ομάδα τριών ατόμων επιτέθηκε τραυματίζοντας ένα εργάτη. Παρενέβη το αφεντικό του και υπήρξε συμπλοκή. Έφτασε περιπολικό της Αστυνομίας, το οποίο «κράτησε» τους τρεις φασίστες στο χωράφι, στον τόπο της επίθεσης, αλλά τους άφησε ελεύθερους αφού παρενέβησαν συγγενείς τους! Αυτή την τριάδα τη γνωρίζουν ένας στους δύο εργάτες από τις προηγούμενες επιθέσεις. Μήπως δεν τους γνωρίζει ούτε τώρα η Αστυνομία; Το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας αναζήτησε αυτά τα στοιχεία;
 
2 Στις 2 Απριλίου οι ίδιοι εισέβαλαν στο σπίτι του Αμπντούλ Λατίφ και τον ξυλοκόπησαν άγρια. Φώναζαν: «Φύγετε από τη χώρα μας. Αν σας ξαναδούμε εδώ, θα σας κάψουμε ζωντανούς». Το βράδυ βρέθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο και το πρωί η Αστυνομία του Ασπρόπυργου τον κράτησε σε ένα κελί θεοβρόμικο. Τον κρατάνε ακόμη παρ’ ότι έχει καταθέσει χαρτιά για να πάρει άδεια παραμονής για εξαιρετικούς λόγους. Οι φασίστες αναζητήθηκαν άραγε;
 
3 Στις 3 Απριλίου ομάδα περίπου 15 φασιστοειδών εισέβαλαν στο σπίτι όπου διέμεναν τέσσερις εργάτες γης. Τους χτύπησαν άγρια με ξύλα στο κεφάλι και το πρόσωπο, ενώ κάποιοι φώναζαν: «Αν δεν φύγετε για τη χώρα σας, θα σας κάψουμε ζωντανούς. Θα έρθουμε ξανά».
4 Μια ακόμη επίθεση έγινε στις 2 Μαΐου, όταν μετανάστης εργάτης επέστρεφε στην Γκορυτσά από τον Ασπρόπυργο με το λεωφορείο 855. Η ομάδα βρισκόταν μέσα στο λεωφορείο. Μόλις κατέβηκε, τον ακολούθησαν και του επιτέθηκαν με σιδηρογροθιά στο πρόσωπο. Σταμάτησαν μόνο όταν άρχισαν να φωνάζουν οι περίοικοι. Στις 4 Μαΐου η ίδια ομάδα επιχείρησε να επιτεθεί σε εργάτη γης στο χωράφι, αλλά αντιμετωπίστηκε με αποφασιστικότητα από τον ίδιο τον παραγωγό και αποχώρησε.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:14