search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:05
MENU CLOSE

Στον μπαρμπέρη οι «γαλάζιοι»…

30.10.2011 14:44
Στον μπαρμπέρη οι «γαλάζιοι»...  - Media

Άλλοι «κουρεύονται» συμπαρα­σύροντας τη χώρα στο χάος και άλλοι… «ξυρίζονται» σαν υποψήφιοι γαμπροί προκειμένου να αναλάβουν τη διάσωσή της. Αυτόν τον δεύτερο ρόλο φαίνεται ότι επιθυμεί (;) να αναλάβει η Ν.Δ., ο πρόεδρος της οποίας Αντώνης Σαμαράς είναι πλέ­ον σίγουρος ότι οι εκλογές είναι θέ­μα χρόνου και γι’ αυτό ετοιμάζεται για τον νέο του ρόλο…

Άλλοι «κουρεύονται» συμπαρα­σύροντας τη χώρα στο χάος και άλλοι… «ξυρίζονται» σαν υποψήφιοι γαμπροί προκειμένου να αναλάβουν τη διάσωσή της. Αυτόν τον δεύτερο ρόλο φαίνεται ότι επιθυμεί (;) να αναλάβει η Ν.Δ., ο πρόεδρος της οποίας Αντώνης Σαμαράς είναι πλέ­ον σίγουρος ότι οι εκλογές είναι θέ­μα χρόνου και γι’ αυτό ετοιμάζεται για τον νέο του ρόλο…

Η αλήθεια είναι ότι όλα όσα διαδρα­ματίζονται τις τελευταίες ημέρες ξε­περνούν και την πιο τρελή φαντασία και σίγουρα βρίσκονται πολύ μακριά από όποιον προγραμματισμό είχαν κά­νει μέχρι σήμερα τα πολιτικά κόμματα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολί­τευσης που βρίσκονται γύρω από τον Σαμαρά παρατηρούν τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες με αμηχανία, άγχος και αγωνία, αφού γνωρίζουν πολύ κα­λά ότι αρχίζει μια πραγματικά δύσκο­λη εποχή για τη χώρα, που δεν έχει να κάνει ούτε με τα μνημόνια και το μεσοπρόθεσμο και φυσικά ούτε με το Ζάππειο 1, 2, 3… Παρά τα όσα επισή­μως λένε, ανεπισήμως μάλλον κάνουν τον σταυρό τους να μην τους σκάσει στα χέρια αυτή η βόμβα.

Γενικότητες

Από την αρχή της εβδομάδας τα γα­λάζια στελέχη σχολιάζουν τους χειρι­σμούς της κυβέρνησης σχετικά με το «κούρεμα» λέγοντας ότι «οι κύριοι Πα­πανδρέου και Βενιζέλος παρίστανται και παρακολουθούν, αντί να διαπραγ­ματεύονται πάνω σε ένα συγκεκριμέ­νο ελληνικό σχέδιο τη σωτηρία της χώ­ρας», χωρίς ωστόσο οι ίδιοι να καταθέ­τουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Αντιθέτως, εξέφραζαν διάφορες αμήχανες γενικότητες, όπως ότι απαι­τείται αμέσως η επανεκκίνηση της ελ­ληνικής οικονομίας και ότι πρέπει να πάρουν μπροστά οι μηχανές και να αρ­χίσουν να μειώνονται τα ελλείμματα!

Οι διαπιστώσεις αυτές, σαφέστατα, ουδόλως μπορούν να δώσουν το στίγμα ενός κόμματος που είναι έτοιμο να αντι­μετωπίσει τον κυκεώνα των προβλημά­των τα οποία θα προκύψουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, τόσο στο τραπεζικό σύστημα όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία, αρκετά από τα οποία θα οδεύσουν προς το κλείσιμο.

Επισήμως τα στελέχη της Συγγρού όχι μόνο ισχυρίζονται ότι η Ν.Δ. είναι έτοιμη να κυβερνήσει, αλλά επιμέ­νουν ότι αυτό θα το κάνουν παίρνο­ντας και αυτοδυναμία στην περίπτωση που γίνουν πρόωρες εκλογές. Υπενθυ­μίζουν μάλιστα τη δήλωση του προέ­δρου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είχε πει ότι, εάν η Ν.Δ. βγει πρώτο κόμμα χωρίς να έχει αυτοδυναμία, δεν θα συ­νεργαστεί με κανέναν και θα πάει σε νέες εκλογές.

Ερωτήματα

Τα παραπάνω λένε οι συνεργάτες του Σαμαρά. Βουλευτές του κόμμα­τός του, όμως, αλλά και στελέχη που ακούνε με επιφύλαξη τις δηλώσεις του Μιχελάκη και άλλων στελεχών, ισχυρίζονται αλλά πράγματα και θέ­τουν μια σειρά από ερωτήματα:

♦ Τι θα κάνει ο Σαμαράς στην περί­πτωση που ο Γ. Παπανδρέου επιστρέ­ψει από τις Βρυξέλλες και του ζητήσει τη δημιουργία κυβέρνησης εθνι­κής σωτηρίας χωρίς ο ίδιος να είναι πρωθυπουργός; «Εκεί το δίλημμα θα είναι μεγάλο» έλεγε κορυφαίος βου­λευτής, αφού ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα έχει αποδεχθεί την πρόταση που του είχε κάνει ο Σαμαράς πριν από μερικούς μήνες. Και τα πράγματα μπορεί να άλλαξαν, αλλά, όπως αντι­λαμβανόμαστε όλοι, άλλαξαν πολύ προς το χειρότερο. Εάν πει «όχι» στη συγκυβέρνηση και πάμε σε εκλογές, πώς θα αντιδράσουν και ο κόσμος και οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ; Αυτοί με κάθε τρόπο μας διαμηνύουν ότι πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία τις κάλπες.

♦  Ο Σαμαράς θέλει την αυτοδυναμία για να κυβερνήσει; Τι ακριβώς θα δια­χειριστεί; Μια χρεοκοπημένη χώρα;

♦  Ακόμη κι αν τελικά καταφέρει να αποκτήσει την αυτοδυναμία, με ποι­ους θα κυβερνήσει; Τα περισσότερα στελέχη που βρίσκονται δίπλα του, έχουν διοικητική άγνοια και, εκτός αυτού, οι καταστάσεις θα είναι πολύ δύσκολες, επομένως θα χρειάζονται έμπειροι και αποφασισμένοι πολιτι­κοί. Πού θα βρεθούν όλοι αυτοί;

♦  Αξίζει το ρίσκο της επιδίωξης αυ­τοδυναμίας, αφού με τα δαιδαλώδη προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του το πιθανότερο είναι ότι δεν θα αντέξει, και μόνο για ένα πείσμα θα έχει χάσει την ευκαιρία να γίνει πρωθυπουργός μακράς διάρκει­ας τοποθετώντας κατ’ αρχήν στη θέση του άνθρωπο κοινής αποδοχής;

♦ Οι συνεργάτες του προέδρου έχουν σταθμίσει το ενδεχόμενο να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ μετά την ήττα του στις εκλο­γές, γεγονός που θα συμπαρασύρει και τη Ν.Δ., αφού έτσι κι αλλιώς για όλα τα θέματα καταγράφονται πολλές και διαφορετικές απόψεις;

♦  Όσοι ισχυρίζονται ότι «έχουμε τις λύσεις στο μανίκι» έχουν συνειδητο­ποιήσει ότι πλέον δεν έχουμε να κά­νουμε με τα μνημόνια και το μεσοπρό­θεσμο, αλλά με ένα κούρεμα που θα έχει δραματικές συνέπειες σε όλη την ελληνική κοινωνία;

Το χρέος στο κεφάλι τους

 

Αυτά και αλλά πολλά ερωτήματα θέτουν βουλευτές της Ν.Δ. που βλέπουν τις συνέπειες της κρί­σης χρέους και της χρεοκοπίας να σκάνε στο κεφάλι τους. Αρκετοί στα πηγαδάκια της Βουλής αλλά και στις ιδιωτικές τους συνομιλίες τάσσονται αναφανδόν υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, με τη λογική ότι «βρισκόμαστε σε έκτα­κτη ανάγκη και, αφού δεν μπόρεσαν να καταφέρουν τίποτε οι άλλοι, πώς θα μπορέσουμε εμείς να ανταποκριθούμε σε ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα»; Οι προβληματισμοί αυτοί δεν εί­ναι ξένοι στο επιτελείο του Σαμα­ρά, το οποίο όμως επιθυμεί να εμ­φανίζεται με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα προκειμένου να δείχνει ότι έχει τη λύση. «Ντεμοντέ προσέγγιση για την αντι­μετώπιση μιας τέτοιας κατάστα­σης» λένε οι… γνωστοί – άγνωστοι αντιρρησίες της Ν.Δ. «Στην πραγματικότητα, η Ν.Δ. πρέπει να ξεπεράσει τον εαυ­τό της για να βοηθήσει τη χώρα. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος σκέ­ψης και δράσης στο εσωτερικό του κόμματος. Αλλιώς κινδυνεύ­ουμε να μας ξεπεράσουν οι κα­ταστάσεις και να μείνουμε με το όνειρο της αυτοδυναμίας». Από τη Συγγρού πάντως διαμηνύ­ουν με όλους τους τρόπους προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο να μην τολμήσει να ζητήσει την ψήφιση της συμφωνίας για το χρέος με ευρεία πλειοψηφία, διότι κάτι τέ­τοιο δεν πρόκειται να συμβεί πο­τέ με τις ψήφους της Ν.Δ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:04