21/10/2019 23:00:56

Βίτσας: 1,1 δις ευρώ για τα F-16

Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη θα ελέγχουν το FIR των Σκοπίων - Media
 
Η αναβάθμιση των F-16 και το κόστος που θα έχει αυτή για το ελληνικό δημόσιο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής.
 
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας δήλωσε ότι μετά από τις 2 Νοεμβρίου η αμερικανική πλευρά θα στείλει επιστολή προς τη χώρα μας προκειμένου να αρχίσουν οι ουσιαστικές συζητήσεις επί της διαπραγμάτευσης για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών. 
 
«Η διαπραγμάτευση και η τελική απόφαση για τον αριθμό των F-16 που θα αναβαθμιστούν, θα ξεκινήσει μετά τις 2 Νοεμβρίου, όταν το Αμερικανικό Κογκρέσο στείλει την αναλυτική επιστολή με το πλαίσιο της συμφωνίας» τόνισε ο Δημήτρης Βίτσας προς τα μέλη της Επιτροπής.
 
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας τα 2,4 δις δολάρια της αμερικανικής πρότασης αφορούν το κόστος για την αναβάθμιση των 123 από τα 153 F-16 που διαθέτει η Ελλάδα ωστόσο όπως ανέφερε ο Δημήτρης Βίτσας η χώρα μας δεν μπορεί να υπερβεί τα 1,1δις. «Μπορούμε να δώσουμε γύρω στο 1,1 δις» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.
 
«Μετά τις 2 Νοεμβρίου θα αρχίσουν και οι διαπραγματεύσεις για το αν αναβαθμιστούν 85, 95 ή 123 αεροσκάφη για τα οποία το κόστος υπολογίζεται από την αμερικανική πλευρά σε 2,4 δισ. δολάρια», σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός, αναφέροντας πως τα βασικά χαρακτηριστικά της αναβάθμισης είναι προσδιορισμένα.
 
Ο Δημήτρης Βίτσας πάντως χαρακτήρισε ως «αδήριτη» την ανάγκη αναβάθμισης των F-16, εκτιμώντας ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2024-2025. «Έχουμε ήδη καθυστερήσει και ότι εάν το 2019 έχουμε καταφέρει να αναβαθμίσουμε 16 με 20 αεροσκάφη θα είναι σημαντικό» είπε ο Δημήτρης Βίτσας.
 
Τόνισε ότι στην αναβάθμιση των F-16 θα συμμετάσχουν η ΕΑΒ και άλλες ιδιωτικές εταιρείες ενώ ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανάγκη νομοθετικής αλλαγής για το πλαίσιο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.
 
Ξυδάκης: Να μην υπάρξει η παραμικρή υπόνοια στους πολίτες για μη ορθή διαχείριση
Για την ανάγκη «υποδειγματικής πολιτικής διαχείρισης, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή υπόνοια στους πολίτες για μη ορθή διαχείριση» σχετικά με την αναβάθμιση των f-16 έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. Σημείωσε μάλιστα πως αποτελεί «μοναδική ευκαιρία» για την κυβέρνηση να λειτουργήσει με έναν πρότυπο τρόπο διαφάνειας, ταχύτητας και αξιοπιστίας. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.