04/04/2020 18:30:42
11.11.2017 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1994 στις 09-11-2017

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε

Ένα βιβλίο που αξίζει  να διαβάσετε   - Media
 
Αμέσως μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια – Τόμος Α΄ 1942-1974» στο επιτελείο του «Ποντικιού» χτύπησε συναγερμός. 
Ο πρώτος λόγος ήταν ότι ο διευθυντής της «Καθημερινής», με αστραπιαίες και καθοριστικές κινήσεις, είχε... εισπηδήσει σε ένα αντικείμενο επί δεκαετίες προνομιακό για το «Π». Έπρεπε κάπως να αντιδράσουμε.
Ο δεύτερος ήταν ότι αμέσως έπεσε η πρόταση να ζητήσουμε από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος τη διανομή του βιβλίου μαζί με την εφημερίδα μας.
 
Όπως κι αν το δει κάποιος, επί τρεις δεκαετίες και πλέον ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συντρόφευε, με όλους τους δυνατούς τρόπους, εμάς και τους αναγνώστες μας και εμπλούτιζε τις πρώτες και τις εσωτερικές σελίδες μας.
Τελικά, ύστερα από πολύωρες και θυελλώδεις συσκέψεις, αποφασίσαμε να... συγχωρήσουμε τον Αλέξη και να μην ανταποδώσουμε την «εισπήδηση».
 
Πέρα όμως από την πλάκα, ο Παπαχελάς παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό ένα βιβλίο πλήρες, με πλούσιο υλικό, το οποίο έχει προκύψει από αμέτρητες ώρες προσωπικών συνομιλιών του με τον εκλιπόντα πρώην πρωθυπουργό επί μια ολόκληρη δεκαετία (2006-2017).
Στο βιβλίο παρουσιάζεται η εκδοχή Μητσοτάκη για την αποφυγή του εμφυλίου στην Κρήτη το 1943 και τη θυελλώδη πολιτική του διαδρομή από την πρώτη του είσοδο στη Βουλή έως τον Ανένδοτο και την Αποστασία, αλλά και το διάστημα από τη χούντα έως τη μεταπολίτευση.
Στον επόμενο τόμο θα παρουσιαστεί η εκδοχή Μητσοτάκη για τη μεταπολίτευση και την πρωθυπουργία του. Όσες επιφυλάξεις και αν διατηρεί κάποιος για την εκδοχή του πρώην πρωθυπουργού, το βιβλίο του Παπαχελά δεν παύει να αποτελεί μια σημαντική συμβολή στην καταγραφή της σύγχρονης Ιστορίας και μια σοβαρή προσωπική δουλειά που διήρκεσε μια ολόκληρη δεκαετία.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.