07/06/2020 05:42:37

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό - Media

 

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και τον ορισμό πλαισίου για την αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων. Με το νομοσχέδιο η χώρα μας προχωρά στη θεσμοθέτηση εθνικής νομοθεσίας και στρατηγικής για την άσκηση διαστημικών δραστηριοτήτων, ενισχύοντας έμπρακτα το ρόλο και την παρουσία της στον τομέα, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου:

-Θεσμοθετείται ένα πλαίσιο κανόνων, όρων και προϋποθέσεων για την αδειοδότηση και τον έλεγχο των διαστημικών δραστηριοτήτων.

-Καθορίζεται η διαδικασία για την καταχώριση των διαστημικών αντικειμένων σε ειδικό Μητρώο με βάση τις κατευθυντήριες αρχές του διεθνούς δικαίου.

-Ιδρύεται Οργανισμός με την επωνυμία «Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) Α.Ε.», ο οποίος, ως ανώνυμη εταιρεία ευέλικτης μορφής (αντίστοιχη με τα σχετικά ευρωπαϊκά δεδομένα) θα αναλάβει - υπό την εποπτεία της Πολιτείας - το συντονισμό των δράσεων και την αξιοποίηση των δικαιωμάτων και πόρων του ελληνικού Δημοσίου στο Διάστημα.

Με την νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής: 

-Καθίσταται ευχερέστερη η διαμόρφωση της εθνικής διαστημικής στρατηγικής.

-Διευκολύνεται η συμμετοχή της χώρας σε πλήθος εφαρμογών, προγραμμάτων και πόρων της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (European Space Agency), αλλά και η αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων.

-Ενισχύονται οι ερευνητικές και επιστημονικές εφαρμογές που προκύπτουν από τις επιμέρους πολιτικές για το διάστημα, όπως οι εφαρμογές πολιτικής προστασίας και ασφάλειας (παρακολούθηση Γης, πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, έλεγχος αυθαίρετης δόμησης, επιτήρηση συνόρων, κ.λπ.).

-Ενισχύεται η συνεργασία με σημαντικά ερευνητικά κέντρα, ελληνικά και διεθνή, καθώς και φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα του διαστήματος.

-Επιτυγχάνεται η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σε τομείς όπως το εμπόριο, η βιομηχανία, η γεωργία και η ναυτιλία, μέσω της διασύνδεσης της επιστήμης και της έρευνας με την παραγωγή, με προφανή τα συνολικά οφέλη για τη χώρα, την κοινωνία και τους πολίτες.

-Δημιουργείται ένας σημαντικός πόλος προσέλκυσης και αξιοποίησης Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στον διαστημικό τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.