search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:22
MENU CLOSE

Χριστούγεννα σημαίνει καλή μουσική!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1999
14-12-2017
16.12.2017 04:00
Χριστούγεννα σημαίνει καλή μουσική! - Media
 
Η καλή μουσική πάντα τέτοιες μέρες ομορφαίνει διαφορετικά τη ζωή μας. Γι’ αυτό πάμε Μέγαρο! Αρχή με ένα θρησκευτικό έργο ανυπέρβλητης ομορφιάς, «Το ορατόριο των Χριστουγέννων» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Μια ερμηνεία αναφοράς με όργανα εποχής από ένα γαλλικό σύνολο που έδωσε νέα πνοή στην μπαρόκ μουσική, τους Musiciens du Louvre, από έναν περιζήτητο αρχιμουσικό διεθνούς ακτινοβολίας, τον Μαρκ Μινκόφσκι, και από ένα εκλεκτό σύνολο μονωδών: τις σοπράνο Λέννεκε Ράουτεν και Ελέν Βαλτέρ, τον κόντρα τενόρο Κρίστοφερ Αίνζλι, την άλτο Χελένα Ράσκερ, τους τενόρους Βαλέριο Κοντάλντο και Πάουλ Σβάινεστερ, καθώς και τους μπάσους Τζέημς Πλατ και Φέλιξ Σπέερ.
 
Η αριστουργηματική παρτιτούρα του μεγάλου Κάντορα παρουσιάζεται σε μία και μοναδική συναυλία, πέντε ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, στις 8:30 το βράδυ, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, με ελληνικούς υπέρτιτλους. 
 
Το έργο. Το ορατόριο των Χριστουγέννων, BWV 248.
 
Παρουσιάστηκε τις ημέρες των Χριστουγέννων του 1734 στους ναούς του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Θωμά της Λιψίας. Το κείμενο του «Ορατορίου των Χριστουγέννων» προέρχεται από τρεις κυρίως πηγές: από τα κατά Λουκάν και κατά Ματθαίον Ευαγγέλια, από χορικά (κοράλ) καθώς και από κείμενα ελεύθερης έμπνευσης. Όλα τα μέρη μελοποιούνται σε διαφορετικό μουσικό ύφος από τον Μπαχ και συνδυάζονται μεταξύ τους με αριστοτεχνικό τρόπο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο διττός πνευματικός σκοπός του συνθέτη: επιδίωξή του είναι αφενός να αφηγηθεί στο εκκλησίασμα τη Γέννηση, αφετέρου να μεταφέρει το ευφρόσυνο άγγελμα των Χριστουγέννων στο ποίμνιο.
 
Δεύτερη πρόταση. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος μεταγράφει για τα εγγόνια του και για τα παιδιά όλου του κόσμου κάλαντα και παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τον Πόντο, την Κρήτη, τη Θράκη, τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα και άλλα μέρη της Ελλάδας, που παρουσιάζονται στο Μέγαρο για πρώτη φορά. Δύο εορταστικές συναυλίες του μεγάλου Έλληνα συνθέτη στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα. Επίσημη προσκεκλημένη του η Ξένια Καλογεροπούλου, στην πρώτη της εμφάνιση στο Μέγαρο, «μια εμβληματική προσωπικότητα», όπως λέει ο Γ. Μαρκόπουλος, «συνυφασμένη με το παιδικό θέατρο που θα αποδώσει ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια, συμβολικά για τη ζωή και το πνεύμα».
 
Συμμετέχουν 11μελές σύνολο της Ορχήστρας Παλίντονος Αρμονία και η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Αθηνών «Μικροί Μουσικοί» (διδασκαλία: Χριστίνα Μιχαλάκη, καλλιτεχνική διεύθυνση: Καλλιόπη Γερμανού). Στους ρόλους των βοηθών του Άγιου Βασίλη οι Δημήτρης Μακαλιάς και Σωκράτης Πατσίκας. Η σκηνοθεσία είναι του Λευτέρη Γιοβανίδη. 
(Πληροφορίες 210 7282333) 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 10:21