search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 05:54
MENU CLOSE

Το παιχνίδι Ερντογάν στη Θράκη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1999
14-12-2017
16.12.2017 04:00
erd-15.jpg

 

Διεκδικεί επίσημη αναγνώριση των μελών όλων των εθνοτικών ομάδων ως Τούρκων

Πολλά γράφτηκαν – κυρίως αναφορικά με τον σκοπό και τη χρησιμότητά της – για την ιστορική επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα. 
 
Τα όσα ακούστηκαν από τον Ερντογάν τόσο στο Προεδρικό Μέγαρο όσο και στο Μαξίμου αποτελούν την καλύτερη απόδειξη πως η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για πραγματική συνεργασία σε διμερές επίπεδο. Η Τουρκία εδώ και δεκαετίες είναι μια αναθεωρητική δύναμη, η οποία αποτελεί στρατηγική απειλή για την Ελλάδα και η πολιτική της στα ζητήματα του Αιγαίου και της Κύπρου δεν πρόκειται να αλλάξει, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην εξουσία. 
 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και κατάφερε να κάνει αυτό που οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων δύο δεκαετιών δεν έκαναν. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στις διεκδικήσεις και τις αιτιάσεις του Ερντογάν ακριβώς όπως άρμοζε και χωρίς τον φόβο που διακατείχε προκατόχους του.
 
Από τα πολλά θέματα που έθεσε ο Ερντογάν στον τραπέζι, όμως, ένα είναι αυτό που αξίζει μεγαλύτερη προσοχή, κυρίως επειδή φαίνεται να υπάρχει αναβάθμισή του από την πλευρά της Τουρκίας. Το ζήτημα αυτό αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και το έθεσε μετ’ επιτάσεως ο Τούρκος Πρόεδρος ήδη από το Προεδρικό Μέγαρο. 
 
Από τις δηλώσεις Ερντογάν έγινε σαφές πως σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης η Τουρκία δεν επιδιώκει την αναθεώρησή της μόνο αναφορικά με το εδαφικό καθεστώς. Μεταξύ των στόχων του είναι να χαρακτηριστεί η ελληνική μουσουλμανική μειονότητα ως «τουρκική». «Ακόμα και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (σ.σ.: Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) χρησιμοποιεί τον όρο “τουρκική” για τη μειονότητα» είπε ο Ερντογάν θέλοντας να νομιμοποιήσει τις απαιτήσεις του. 
 
Τους θέλει όλους Τούρκους
Επομένως χρήσιμο είναι να αναφερθεί ακόμη μια φορά η εθνοτική σύσταση της μειονότητας στη Θράκη, στην οποία έχουμε αναφερθεί εκτενώς στο παρελθόν (https://www.topontiki.gr/article/213295/). Εθνοτικά η μειονότητα δεν αποτελείται μόνο από τουρκογενείς ή τουρκόφωνους πολίτες. Περιλαμβάνει τρεις πληθυσμιακές ομάδες, διαφορετικές ως προς τη φυλετική καταγωγή, τα ήθη και τα έθιμα.
 
Αυτές είναι: 
Τουρκογενείς ή τουρκόφωνοι. Είναι το μεγαλύτερο μέρος της μειονότητας, περίπου το 50%.
Πομάκοι. Αποτελούν περίπου το 30% του συνόλου της μειονότητας. Οι Πομάκοι εθνοτικά δεν είναι Τούρκοι. Θεωρούνται γηγενές φύλο της Θράκης και, εκτός της Ελλάδας, σήμερα υπάρχουν και στη Βουλγαρία. Ωστόσο, μέσα από την προπαγάνδα, την τουρκική παιδεία και τη συνάφεια με τον τουρκόφωνο πληθυσμό, με τα χρόνια σημαντική μερίδα τους έχει εκτουρκιστεί.
Αθίγγανοι – Ρομά. Η μικρότερη ομάδα της μειονότητας. Συνήθως έχουν τουρκικά ονόματα και η γλώσσα που μιλούν είναι εμπλουτισμένη με στοιχεία από την τουρκική. 
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως ο Ερντογάν θέλει να επιδιώξει την επίσημη αναγνώριση και των τριών αυτών ομάδων ως τουρκικών. Παράλληλα αρκετοί είναι οι αναλυτές που θεωρούν ότι ο Ερντογάν προσπάθησε να θέσει και το ζήτημα των μουσουλμάνων της Ρόδου ώστε να δημιουργήσει ένα ακόμη ζήτημα. 
 
Η εκλογή του μουφτή, θέματα εκπαίδευσης καθώς και το βιοτικό επίπεδο των μουσουλμάνων στην Θράκη τέθηκαν ως ζητήματα, με τον Ερντογάν να κουνάει αρκετές φορές το δάχτυλο στην Αθήνα. Έλαβε, όμως, πληρωμένη απάντηση από τον Τσίπρα: «Τα ζητήματα που αφορούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, που αφορούν τους Έλληνες πολίτες, δεν είναι ζητήματα διαπραγμάτευσης μεταξύ δύο κρατών».
 
Ο Ερντογάν αναδιπλώθηκε και διευκρίνισε πως η Τουρκία δεν επεμβαίνει σε εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας, απλά «αφού η Αθήνα το επιτρέπει, εκφράζει απλά μια γνώμη». Μάλιστα, μετά τα όσα έγιναν στην Αθήνα, η… ιδιωτική επίσκεψη Ερντογάν στην Κομοτηνή ήταν σε χαμηλότερους τόνους. Από εκεί ο Ερντογάν επεσήμαινε πως οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες πολίτες και θα πρέπει να ενσωματωθούν στην Ελλάδα – και όχι να αφομοιωθούν. Ταυτόχρονα, είπε, θα πρέπει να θυμούνται πως είναι και Ευρωπαίοι πολίτες, άρα θα πρέπει να εργαστούν για το καλό της Ελλάδας και της Ε.Ε.
 
Στρατηγική αναβάθμισης
Μελλοντικά η επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» στην Αθήνα, ειδικά αν η χώρα μας συνεχίσει να ακολουθεί λανθασμένη πολιτική στο θέμα της μειονότητας. Τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν λόγω των προσωπικών πολιτικών επιδιώξεων του Ερντογάν. 
 
Η χρονική συγκυρία της επίσκεψης Ερντογάν μας βοηθά να καταλάβουμε ακόμη καλύτερα τις επιδιώξεις του Τούρκου Προέδρου. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ήδη, πριν από την κίνηση αυτή του Τραμπ, ο Ερντογάν τον είχε προειδοποιήσει πως η Ιερουσαλήμ αποτελεί «κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους». 
 
Αμέσως μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν συγκάλεσε σε σύνοδο τον Οργανισμό Ισλαμικών Κρατών, την προεδρία του οποίου αυτό το διάστημα ασκεί η Τουρκία. Επιπλέον μίλησε προσωπικά και κάλεσε στη σύνοδο τον Πάπα και άλλους ηγέτες μονοθεϊστικών θρησκειών, ώστε να απαντήσουν στην κίνηση Τραμπ. Μάλιστα, όσο ήταν στην Αθήνα, ο Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά τόσο με τον Ποντίφικα όσο και με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για το ζήτημα. 
 
Χρόνια τώρα ο Ερντογάν προσπαθεί να αναδείξει τον εαυτό του ως τον ηγέτη των σουνιτών μουσουλμάνων, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει το αντίβαρο στο σιιτικό Ιράν και συνομιλεί με όλες τις πλευρές. Αν καταφέρει να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμεσολάβηση της κρίσης με τον ισλαμικό κόσμο, τότε θα μπορέσει και ο ίδιος να αναβαθμίσει τη θέση του και σιγά – σιγά να βγει από την… απομόνωση. 
 
Έχοντας υπόψη και τα παραπάνω θα πρέπει να θεωρούμε βέβαιη την αναβάθμιση της σημασίας της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ειδικά αν αναλογιστούμε πως πριν την επίσκεψη Ερντογάν στην Κομοτηνή είχε προηγηθεί στην περιοχή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι «εμείς, ως μητέρα πατρίδα, ως Τουρκία, δεν θα σας αφήσουμε μόνους σας», τότε εφεξής η πολιτική της Αθήνας απαιτεί σοβαρό στρατηγικό σχεδιασμό γύρω από το θέμα της μειονότητας.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30