search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:03
MENU CLOSE

ΟΗΕ: «Πράσινο φως» από το Συμβούλιο Ασφαλείας για εφοδιασμό ρωσικών όπλων στον στρατό της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας

16.12.2017 06:13
ΟΗΕ: «Πράσινο φως» από το Συμβούλιο Ασφαλείας για εφοδιασμό ρωσικών όπλων στον στρατό της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας - Media

 

Η Ρωσία εξασφάλισε, όπως είχε ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας, μια εξαίρεση στο εμπάργκο όπλων το οποίο είχε επιβληθεί το 2013 στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από τον ΟΗΕ, προκειμένου να εφοδιάσει με οπλισμό δύο τάγματα των ένοπλων δυνάμεων της χώρας αυτής, ανέφεραν την Παρασκευή διπλωματικές πηγές.

«Δόθηκε το πράσινο φως», δήλωσε ένας διπλωμάτης, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, μετά την αποπεράτωση μιας μακράς διαδικασίας, που διακόπηκε επανειλημμένα από δυτικές χώρες οι οποίες αξίωναν λεπτομερή στοιχεία και να ληφθούν αυστηρά μέτρα ασφαλείας από τη ρωσική πλευρά.

Η Ουάσινγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο είχαν απαιτήσει από τη Μόσχα να υπάρξουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας στις παραδόσεις και στην αποθήκευση αυτών των όπλων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς και να γίνει πλήρης απογραφή των σειριακών αριθμών τους, κατά διπλωματικές πηγές.

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου δρουν ακόμη διάφορες ένοπλες οργανώσεις, συνεχίζει να ισχύει το εμπάργκο όπλων το οποίο είχε επιβληθεί το 2013. Η κυβέρνηση της χώρας αυτής είχε ζητήσει πριν από μήνες από τη Ρωσία οπλισμό για δύο μονάδες του στρατού οι οποίες εκπαιδεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το μόνο μας αίτημα είναι η ρωσική αντιπροσωπεία να δώσει στην επιτροπή που είναι αρμόδια για τον έλεγχο του εμπάργκο τους σειριακούς αριθμούς των όπλων που θα στείλει , ώστε να μπορούν τα όπλα που θα μπουν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία να εντοπίζονται», είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αμερικανός αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Είναι ένα εύλογο αίτημα, που υπογραμμίζει τη σημασία (…) της προστασίας, του ελέγχου και της ασφάλειας των αποθηκών και της διαχείρισης των όπλων και των πυρομαχικών που θα παραδοθούν», πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα, η Γαλλία έβαλε φρένο στη διαδικασία για την εξασφάλιση της εξαίρεσης των ρωσικών όπλων από το εμπάργκο, επικαλούμενη φόβους για την ασφαλή αποθήκευση και για τις παραδόσεις των όπλων και των πυρομαχικών, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή. Η Ρωσία είχε αντιδράσει τότε υποσχόμενη ότι θα ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας στις αποθήκες όπλων και ότι οι παραδόσεις τους θα γίνουν τμηματικά.

Μια πρώτη παράδοση αναμένεται να γίνει την προσεχή εβδομάδα κι άλλες δύο την 1η Φεβρουαρίου και την 1η Απριλίου.

Η Μόσχα σκοπεύει να εφοδιάσει με οπλισμό δύο τάγματα του στρατού της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, τα οποία αριθμούν συνολικά 1.300 άνδρες. Σκοπεύει να τους παραδώσει, με πυρομαχικά, 900 πιστόλια Μακάροφ, 5.200 τουφέκια εφόδου AKM, 140 τουφέκια ακριβείας (για ελεύθερους σκοπευτές), 840 πολυβόλα Καλάσνικοφ, 270 εκτοξευτήρες ρουκετών (RPG) και 20 αντιαεροπορικά όπλα.

Η Ρωσία έχει επίσης προτείνει να εκπαιδεύσει τους κεντροαφρικανούς στρατιώτες στη χρήση αυτών των όπλων, κάτι για το οποίο θα απαιτηθεί επίσης για άλλη μια φορά το πράσινο φως του ΟΗΕ.

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η εντολή της οποίας παρατάθηκε για έναν χρόνο, αναμένεται στο μέλλον να αντικατασταθεί από τις ένοπλες δυνάμεις της ίδιας της χώρας.

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία συνεχίζει να μαίνεται μια σύγκρουση που είχε ξεσπάσει μετά την ανατροπή, το 2013, του προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ από μια συμμαχία ισλαμιστικών ένοπλων οργανώσεων, της λεγόμενης Σελεκά, η οποία οδήγησε σε μια αντεπίθεση χριστιανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων «αυτοάμυνας», των λεγόμενων αντιμπαλακά («ενάντια στις ματσέτες»).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:02