search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:38
MENU CLOSE

Βουλή: Σκληρή κόντρα για τις τροπολογίες – «Φωτιές» για τις αυτεπάγγελτες διώξεις

21.12.2017 12:24
Βουλή: Σκληρή κόντρα για τις τροπολογίες - «Φωτιές» για τις αυτεπάγγελτες διώξεις - Media

 

Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή προκαλεί η «καταιγίδα» τροπολογιών που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στα δυο τελευταία νομοσχέδια που ψηφίζει η Ολομέλεια για το έτος. Η ένταση και οι υψηλοί τόνοι για τις δεκάδες ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής ξεκίνησαν χθες κατά την διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής ενώ «φωτιά» στην σημερινή συνεδρίαση έχει βάλει η τροπολογία για την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όσους παρεμποδίζουν πλειστηριασμούς που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Μάλιστα, δεδομένου ότι η τελευταία έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, οι αρμόδιοι υπουργοί Κοντονής και Τσακαλώτος έχουν αναλάβει να κάνουν “μασάζ” στους βουλευτές του κόμματος σε συνεδρίαση λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία.

«Η τροπολογία δεν συνδέεται με την πρώτη κατοικία. Δεν νομοθετούμε τίποτα καινούργιο. Το μόνο καινούργιο είναι ότι προστατεύονται οι συμβολαιογράφοι στο γραφείο τους όπως συμβαίνει και στα ειρηνοδικεία» ήταν η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή στον βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη ο οποίος υποστήριξε ότι με την ρύθμιση «δημιουργούνται προϋποθέσεις για ένταση της βίας και της καταστολής απέναντι σε όσους διαμαρτύρονται». 

Για τον μεγάλο όγκο τροπολογιών που έχουν κατατεθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ανέφερε πως δεν είναι ευχάριστο ωστόσο υποστήριξε ότι στο κλείσιμο της χρονιάς υπάρχει επίσπευση διατάξεων που δεν μπορούν να ενταχθούν σε ενα νομοσχέδιο και αφορούν τους πολίτες που περιμένουν επίλυση των προβλημάτων τους. 

Από την πλευρά της ΝΔ ο Μάκης Βορίδης είπε πως «δεν θα ήταν πιο απλό αντί αυτής της ρύθμισης να φέρετε μια ρύθμιση που αποτελεσματικά προστατεύει την πρώτη κατοικία; Αυτό γίνεται ενόψει του αδιεξόδου που έχει οδηγηθεί η κυβέρνηση», τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «αναρωτιέμαι αν ενδεχομένως 3-4 χρόνια πριν κάποιοι από εσάς θα βρισκόσασταν εκτεθειμένοι σε αυτεπάγγελτες διώξεις. Μετά το κανένα σπίτι θα νομοθετήσετε την αυτεπάγγελτη δίωξη για όσους παρενοχλούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που οδηγούν τα σπίτια σε χέρια τραπεζίτη». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση διερωτώμενος «γιατί το αυτεπάγγελτο δεν ισχύει για τον Ρουβίκωνα και την καταδρομική του δράση ή για τα πανεπιστήμια;». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει γιατί στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας η κυβέρνηση επικαλείται τον κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ο Γιώργος Αμυράς αναφερόμενος μάλιστα σε άλλη τροπολογία ζήτησε «να μας πει ο υπουργός κ. Κοντονής ονόματα και ποσά τώρα, ποιοι επιχειρηματίες ωφελούνται και ποιο το ύψος των προστίμων και των οφειλών τους προς την Εφορία, που διαγράφει η κυβέρνηση με την τροπολογία της τελευταίας στιγμής». Όπως είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού «εάν δεν το κάνετε άμεσα, τότε βυθίζεστε σε γκρίζες ζώνες αδιαφάνειας». 

Έκτακτη συνάντηση Κοντονή με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία 

Ο προβληματισμός πάντως που υπάρχει στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία αποτελεί τον λόγο για την έκτακτη συνάντηση που προγραμματιστηκε μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και του υπουργούυ Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις 3 το μεσημέρι. Επιπλέον «πονοκέφαλο» στο εσωτερικο της κοινοβουλευτικής ομάδας προκαλεί το γεγονός ότι το ΚΚΕ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία. 

Μιχελογιαννάκης: Να αποσυρθεί η τροπολογία 

Την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας για την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όσους εμποδίζουν πλειστηριασμούς ζήτησε με ανακοίνωση του ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος «θα εισηγηθεί και θα παρακαλέσει τον αρμόδιο υπουργό να αποσύρει την τροπολογία, μιας και η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι επιβεβλημένο να νομοθετηθεί νομικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ποινικοποιείται η λαϊκή κινητοποίηση». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 07:37