search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:00
MENU CLOSE

Το δάσος των παιδιών

18.11.2011 08:26
Το δάσος των παιδιών - Media

Η Λουκία είναι το πρόσωπο μέσα από το οποίο ο χρόνος και η Ιστορία γίνονται ένας κόσμος ενιαίος και αδιαπέραστος που, όσο κι αν μεταβάλλεται, τίποτα δεν αλλάζει. Μόνο περιμένει υπομονετικά ώσπου να βουλιάξει μέσα στην ίδια του την ύπαρξη, αναλωμένος στη μελαγχολία ενός παρελθόντος που προδιέγραψε μια για πάντα το μέλλον. Το μυθιστόρημα του Αγγελάκου αποτελείται από ένα σπίτι, ένα δάσος, ένα πρόσωπο κι έναν εμφύλιο περασμένο, αλλά πάντα πανταχού παρόντα στην καθημερινότητα, στις σκέψεις, στον μέσα και έξω προσωπικό κόσμο της Λουκίας που τον κουβαλά στον χρόνο της σαν ένα μαρτύριο της μοίρας. Οι ιστορίες του εμφυλίου έχουν όλες έναν κοινό παρονομαστή που έχει να κάνει με τη βαθιά θρησκευτικότητα, το αναπόφευκτο, όπως αυτό καθορίζεται από την ιδεολογική ηθική όπου το καλό και το κακό είναι προσδιορισμένα απόλυτα και αμετάκλητα σαν η πιο σκληρή και συμπαγής αλήθεια.

Χρήστος Αγγελάκος
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελ.: 245

Η Λουκία είναι το πρόσωπο μέσα από το οποίο ο χρόνος και η Ιστορία γίνονται ένας κόσμος ενιαίος και αδιαπέραστος που, όσο κι αν μεταβάλλεται, τίποτα δεν αλλάζει. Μόνο περιμένει υπομονετικά ώσπου να βουλιάξει μέσα στην ίδια του την ύπαρξη, αναλωμένος στη μελαγχολία ενός παρελθόντος που προδιέγραψε μια για πάντα το μέλλον. Το μυθιστόρημα του Αγγελάκου αποτελείται από ένα σπίτι, ένα δάσος, ένα πρόσωπο κι έναν εμφύλιο περασμένο, αλλά πάντα πανταχού παρόντα στην καθημερινότητα, στις σκέψεις, στον μέσα και έξω προσωπικό κόσμο της Λουκίας που τον κουβαλά στον χρόνο της σαν ένα μαρτύριο της μοίρας. Οι ιστορίες του εμφυλίου έχουν όλες έναν κοινό παρονομαστή που έχει να κάνει με τη βαθιά θρησκευτικότητα, το αναπόφευκτο, όπως αυτό καθορίζεται από την ιδεολογική ηθική όπου το καλό και το κακό είναι προσδιορισμένα απόλυτα και αμετάκλητα σαν η πιο σκληρή και συμπαγής αλήθεια. Το πνεύμα της τιμής, η αίσθηση της θυσίας, η προσήλωση στο καθήκον, είναι θέματα που βαραίνουν αδιόρατα την εξέλιξη του μυθιστορήματος αλλά και τις τύχες των ανθρώπινων υπάρξεων, που τελικά έμειναν ερημωμένες μέσα στον χρόνο, κάτοχοι και δέσμιοι μιας ιερής κληρονομιάς που επιβάλλει το παλιό στο σύγχρονο. Έτσι, η ζωή της Λουκίας, του βασικού προσώπου της μυθιστορίας, πριν καταρρεύσει μέσα στην ίδια της την ύπαρξη, μοιάζει – και είναι – τραγική, κυρίως γιατί έχει προκαθοριστεί από πρόσωπα και γεγονότα που δεν ξεπέρασε ποτέ το συλλογικό και ατομικό ασυνείδητο, κρατώντας σε μιαν ιδιότυπη – ιερή αιχμαλωσία τις ζωές των ανθρώπων και τη δική τους μοίρα.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01