search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:16
MENU CLOSE

Ένα δυνατό έργο από την Αυστραλία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2003
11-01-2018
13.01.2018 04:00
Ένα δυνατό έργο από την Αυστραλία - Media
 
 
Γνωρίζω χρόνια την Κερασία Σαμαρά κι εκτιμώ πολύ τόσο το αισθητικό κριτήριο και τη σκηνοθετική της ματιά όσο και την υποκριτική της δεινότητα. Η συνεργασία μας στο «Tattooland» μού ενίσχυσε αυτή την άποψη.  Το καλοκαίρι η Κερασία ταξίδεψε στην Αυστραλία για να δει αγαπημένους της συγγενείς. Τυχαίο; Σίγουρα προφητικό!
 
Το «Σπίτι στη λίμνη» είναι το δεύτερο έργο του φετινού αφιερώματος του Αγγέλων Βήμα στο σύγχρονο αυστραλιανό θέατρο (μετά το «Άνθρωπος στη σοφίτα» του Timothy Daly), που η Κερασία μετέφρασε, σκηνοθετεί και συμπρωταγωνιστεί με τον Αντώνη Φραγκάκη, σ’ ένα δυνατό ψυχολογικό πινγκ πονγκ.  Ο Aidan Fennessy είναι σύγχρονος, πολυβραβευμένος, διεθνούς φήμης Αυστραλός συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός και δραματουργός και το έργο του «Το σπίτι στη λίμνη» είναι ένα ατμοσφαιρικό ψυχολογικό θρίλερ αμείωτης έντασης. 
 
Το έργο. Δύο ανθρώπινα πλάσματα ακροβατούν ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα, ανάμεσα στο ένστικτο και στη λογική. Ο Ντέιβιντ, ένας επιτυχημένος ποινικολόγος, ξυπνάει αναπάντεχα σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου, χωρίς να μπορεί να εξηγήσει το πώς βρέθηκε εκεί. Δίπλα του στέκεται η ψυχίατρος Άλις, που αναλαμβάνει να τον ταξιδέψει βήμα βήμα πίσω στο σκοτάδι ενός μυστικού λαβύρινθου, ενός άλυτου γρίφου, στα έγκατα της μνήμης και του νου, σαν άλλη Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, χαμένη σε ποίημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε…
 
Η σκηνοθέτιδα. Η Κερασία Σαμαρά, που ενσαρκώνει την Άλις επί σκηνής, εξομολογήθηκε για το έργο: «Αγαπώ τον Aidan Fennessy. Με εξέπληξε ευχάριστα το κείμενο, ένα κορυφαίο δείγμα του σύγχρονου αυστραλιανού θεάτρου. Κατά τη διάρκεια των προβών, είμαστε υποχρεωμένοι να μελετήσουμε ταυτόχρονα ανατομία, φιλοσοφία, νομική, ψυχολογία, γλωσσολογία. Από σκηνοθετικής πλευράς, προσπάθησα να μην περιοριστώ στην ανάγνωσή του μέσα από την αστυνομική του πλοκή, αλλά να διευρύνω την αίσθηση που αποπνέει προς την κατεύθυνση της υπαρξιακής μοναξιάς και της ατομικής απομόνωσης. Αν και το έργο γράφτηκε για να σχολιάσει κυρίως τη θέση του ψεύδους στη ζωή μας και την κρισιμότητά του στην επιβίωση, εμείς μεταφέραμε αυτήν την αναζήτηση, στην αλήθεια και στο ωραίο ψέμα του θεάτρου».
 
Το θέατρο. Το Αγγέλων Βήμα για φέτος έχει το δικό του μότο: Η ικανή Μαργαρίτα Δαλαμάγκα, που το διευθύνει, με τη συνδρομή του θεατρολόγου Νεκτάριου Κωνσταντινίδη διακηρύσσουν: «Ναι. Η καθημερινότητά μας έχει ανατραπεί. Και αυτή την ανατροπή τη ζούμε στο πετσί μας. Έχουν ανατραπεί τα ‘‘δεδομένα’’ μας. Ανατρέπονται οι προγραμματισμοί, οι προσδοκίες, οι σχέσεις μας. Ανατρέπεται η ζωή μας όλη. Και αυτό πονάει. Εμείς, στο Αγγέλων Βήμα, φέτος, απέναντι στην ανατροπή της καθημερινότητάς μας που πονάει, βάζουμε μιαν υγιή ανατροπή». 
 
INFO. Μετάφραση-σκηνοθεσία: Κερασία Σαμαρά. Δραματουργική επεξεργασία: Κερασία Σαμαρά, Αντώνης Φραγκάκης. Σκηνογραφική επιμέλεια: Θανάσης Παναγιώτου. Μουσική επιμέλεια: Σταύρος Μαρκάλας. Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας. Βοηθός σκηνοθέτη: Τώνια Αποστόλου. Παίζουν: Αντώνης Φραγκάκης, Κερασία Σαμαρά.
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα. Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, τηλ.: 2105242211
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:16