14/10/2019 05:47:37
22.1.2018 / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛAΚΑΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2004 στις 18-01-2018

Τσακαλώτος στη «LE MONDE»: Οι πολίτες να δουν θεσμούς κοινωνικά δίκαιους

Τσακαλώτος στη «LE MONDE»: Οι πολίτες να δουν θεσμούς κοινωνικά δίκαιους   - Media
 
Οι πολίτες να δουν θεσμούς κοινωνικά δίκαιους 
«Μια αναπτυξιακή ατζέντα που δεν αντιμετωπίζει σοβαρά το δημοκρατικό και κοινωνικό έλλειμμα της Ευρώπης δεν ανακόπτει την παλίρροια του λαϊκισμού», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» με τον τίτλο «Ευρώπη ξανά, με την κοινωνία σύμμαχο». 
 
Στο άρθρο ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στις διεργασίες για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης και ειδικότερα της Ευρωζώνης, στην ιδέα της δημιουργίας κάποιας μορφής αυτόματου σταθεροποιητή για τις οικονομίες καθώς και στην ιδέα ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών.
Σημειώνει ότι «η ιδέα της δημιουργίας κάποιας μορφής αυτόματου σταθεροποιητή για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, είτε μέσω πρόσθετων επενδύσεων, όταν ένα κράτος - μέλος αντιμετωπίζει ένα ασύμμετρο σοκ, όπως προτείνουν οι Γάλλοι, είτε μέσω ενός συστήματος καταπολέμησης της ανεργίας, όπως υποστηρίζουν οι Ιταλοί, θα συμβάλει στη σταθερότητα της πραγματικής οικονομίας. Δυστυχώς, όμως, σε αυτό το στάδιο υπάρχει συναίνεση ως προς το ότι τέτοιοι σταθεροποιητές, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες νομισματικές ενώσεις, όπως οι ΗΠΑ, δεν θα περιλαμβάνουν κανένα στοιχείο δημοσιονομικών μεταβιβάσεων». 
 
Οι ανησυχίες 
Ο υπουργός κάνει λόγο για δύο περιοχές στην Ευρώπη που εγείρουν ανησυχίες. Η πρώτη, αναφέρει, αφορά το επίπεδο της πολιτικής και η δεύτερη έχει να κάνει με το πώς η εμβάθυνση της Ευρωζώνης αντιμετωπίζει το κοινωνικό ζήτημα. 
Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη για «μια αναπτυξιακή ατζέντα» στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι «οι πολίτες πρέπει να δουν θεσμούς που να είναι κοινωνικά δίκαιοι τόσο στις διαδικασίες όσο και στα αποτελέσματά τους». 
Τέλος, υπογραμμίζει ότι «χρειαζόμαστε δημιουργική σκέψη για τις κοινωνικές πολιτικές και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής είναι αρκετά φιλόδοξες ώστε να βοηθήσουν τις οικονομίες των κρατών - μελών να συγκλίνουν».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.