search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:37
MENU CLOSE

Τσακαλώτος στη «LE MONDE»: Οι πολίτες να δουν θεσμούς κοινωνικά δίκαιους

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2004
18-01-2018
22.01.2018 06:20
Τσέχος μεγιστάνας απέκτησε μερίδιο στη Le Monde - Η επιστολή «υποδοχής» των δημοσιογράφων - Media
 
Οι πολίτες να δουν θεσμούς κοινωνικά δίκαιους 
«Μια αναπτυξιακή ατζέντα που δεν αντιμετωπίζει σοβαρά το δημοκρατικό και κοινωνικό έλλειμμα της Ευρώπης δεν ανακόπτει την παλίρροια του λαϊκισμού», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» με τον τίτλο «Ευρώπη ξανά, με την κοινωνία σύμμαχο». 
 
Στο άρθρο ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στις διεργασίες για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης και ειδικότερα της Ευρωζώνης, στην ιδέα της δημιουργίας κάποιας μορφής αυτόματου σταθεροποιητή για τις οικονομίες καθώς και στην ιδέα ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών.
Σημειώνει ότι «η ιδέα της δημιουργίας κάποιας μορφής αυτόματου σταθεροποιητή για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, είτε μέσω πρόσθετων επενδύσεων, όταν ένα κράτος – μέλος αντιμετωπίζει ένα ασύμμετρο σοκ, όπως προτείνουν οι Γάλλοι, είτε μέσω ενός συστήματος καταπολέμησης της ανεργίας, όπως υποστηρίζουν οι Ιταλοί, θα συμβάλει στη σταθερότητα της πραγματικής οικονομίας. Δυστυχώς, όμως, σε αυτό το στάδιο υπάρχει συναίνεση ως προς το ότι τέτοιοι σταθεροποιητές, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες νομισματικές ενώσεις, όπως οι ΗΠΑ, δεν θα περιλαμβάνουν κανένα στοιχείο δημοσιονομικών μεταβιβάσεων». 
 
Οι ανησυχίες 
Ο υπουργός κάνει λόγο για δύο περιοχές στην Ευρώπη που εγείρουν ανησυχίες. Η πρώτη, αναφέρει, αφορά το επίπεδο της πολιτικής και η δεύτερη έχει να κάνει με το πώς η εμβάθυνση της Ευρωζώνης αντιμετωπίζει το κοινωνικό ζήτημα. 
Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη για «μια αναπτυξιακή ατζέντα» στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι «οι πολίτες πρέπει να δουν θεσμούς που να είναι κοινωνικά δίκαιοι τόσο στις διαδικασίες όσο και στα αποτελέσματά τους». 
Τέλος, υπογραμμίζει ότι «χρειαζόμαστε δημιουργική σκέψη για τις κοινωνικές πολιτικές και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής είναι αρκετά φιλόδοξες ώστε να βοηθήσουν τις οικονομίες των κρατών – μελών να συγκλίνουν».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01