search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:17
MENU CLOSE

Τζανακόπουλος: Η μη λύση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον – Τετ α τετ Τσίπρα Ζάεφ στο Νταβός

22.01.2018 13:18
tzanakopoulos-4.jpg

Το ραντεβού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στις 24 Ιανουαρίου (την Τετάρτη) ανακοίνωσε επίσημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε,  στην συνάντηση θα τεθούν όλα τα θέματα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος ώστε οι δύο πλευρές να προχωρήσουν στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στη θέση της κυβέρνησης επανέλαβε τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» μιλώντας για σύνθετη ονομασία erga omnes «είτε με γεωγραφικό, είτε με χρονικό προσδιορισμό».

Ειδικότερα ανέφερε ότι:

  • «η ελληνική κυβέρνηση αταλάντευτα επιμένει στην αναγκαιότητα εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης».
  • «Η θέση της κυβέρνησης παραμένει σταθερή: η λύση πρέπει να βρεθεί στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, η οποία θα ισχύει έναντι όλων, έτσι ώστε να είναι απολύτως σαφές ότι κανείς δεν θα διεκδικεί τα εδάφη ή την ιστορία άλλων λαών και έτσι θα αποκλείεται κάθε αλυτρωτική προοπτική».

Σημείωσε επίσης, ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι η λύση, αλλά η μη λύση που υπονομεύει το εθνικό συμφέρον.

Σε ότι αφορά το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, αναγνώρισε ότι μερίδα του κόσμου που συμμετείχε έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο σημείωσε πως «ο τόνος που δόθηκε, η πολιτική κατεύθυνση που πήρε, ήταν μια ακροδεξιά και υπερεθνιστική κατεύθυνση» αλλά η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι εκφράζει την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.  

Επίσης επιτέθηκε επανειλημμένως  στην ΝΔ και ειδικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη με την κατηγορία ότι δεν παίρνει σαφή θέση και άλλαξε τη θέση που διατύπωσε πρόσφατα υπέρ της σύνθετης ονομασίας συρόμενος από τους «ακροδεξιούς» του κόμματός του.

Μάλιστα, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση διερωτήθηκε αν «θα λειτουργήσει με υπευθυνότητα σεβόμενος το θεσμικό του ρόλο αλλά και την θέση της κυβέρνησης Καραμανλή 2007 – 2008 ή θα συνεχίσει τη μικροκομματική κοντόφθαλμη και εθνικά επιζήμια γραμμή της υπονόμευσης της προσπάθειας για εξεύρεση λύσης που θέλει να του επιβάλλει ο κος Σαμαράς;».

Στο ερώτημα αν στο πλαίσιο της συνάντησης στο Νταβός ο πρωθυπουργός θα ζητήσει κάποια κίνηση καλής θέλησης από τον Ζ. Ζάεφ, όπως η αλλαγή του Συντάγματος που περιέχει αλυτρωτικές διεκδικήσεις ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι αυτά θα συζητηθούν καθώς αποτελούν τον πυρήνα της διαπραγμάτευσης, είναι στον πυρήνα των κυβερνητικών θέσεων  «η υποχώρηση από κάθε είδους αλυτρωτική προοπτική». Είπε επίσης, πως όταν η Αθήνα προβάλλει το erga omnes προφανώς αυτό αφορά και τη γείτονα αλλιώς θα έλεγε  «έναντι κάποιων».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:16