28/05/2020 16:42:32

Τσίπρας – Ζάεφ: H πρώτη επαφή για το Σκοπιανό και η διαπραγμάτευση σε ηγετικό επίπεδο

Τσίπρας – Ζάεφ: H πρώτη επαφή για το Σκοπιανό και η διαπραγμάτευση σε ηγετικό επίπεδο  - Media

Στις 16.00 θα έχει τετ α τετ με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στην επικείμενη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει με τη θέση ότι τα συλλαλητήρια δεν αλλάζουν κάτι ως προς την διαπραγματευτική προσπάθεια και τακτική της κυβέρνησης για το Σκοπιανό. 

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος χθες μετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται πως η συνάντηση η οποία πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά το ραντεβού των διαπραγματευτών των δύο χωρών με τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, όπου όπως έχει διαρρεύσει υπήρξαν συγκεκριμένες προτάσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Σημειώνεται επίσης πως λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη Νέα Υόρκη καθώς και μερικά εικοσιτετράωρα πριν τη συνάντηση με Ζάεφ ο πρωθυπουργός μίλησε, με τη συνέντευξή του στο κυριακάτικο « Έθνος» για «σύνθετη ονομασία είτε με γεωγραφικό είτε με  χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών».

Ο «χρονικός» προσδιορισμός, που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε στις επίσημες κυβερνητικές διατυπώσεις, παραπέμπει στον προσδιορισμό «Νέα» Μακεδονία (Nova Makedonija). Κατά τα λοιπά, όπως παραδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν υπάρχει, κάποια (άλλη) νέα εξέλιξη στο επίπεδο των τεχνικών διαπραγματεύσεων (που να δηλώνει κάποια πρόοδο ) οπότε η συνάντηση με Ζάεφ πατάει στα μέχρι στιγμής δεδομένα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.