search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:03
MENU CLOSE

Αυτά θέλει η Ουάσιγκτον

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2006
1-2-2018
01.02.2018 06:15
ct-trump-white-house-visitor-logs-20170414.jpg

 

Πλήρως διαφωτιστικός ο πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ για τις επιδιώξεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα

 

Όλη την ατζέντα των αμερικανικών συμφερόντων στην Ελλάδα ξεδίπλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην εξόχως αποκαλυπτική και ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη, η οποία προβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης.

Ο Τζέφρι Πάιατ ουσιαστικά «καταθέτει» τη στήριξη του αμερικανικού παράγοντα στην Ελλάδα και την κυβέρνηση, χάρη στην οποία έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών «ισχυρή συμμαχία». Επιδοκιμάζει δε τη «στροφή» του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κάποτε, ως αντιπολίτευση, μετείχε στις αντιαμερικανικές διαδηλώσεις έξω από την πρεσβεία.

«Οι άνθρωποι αλλάζουν προς το καλύτερο», σχολιάζει, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες επωφελούνται από το γεγονός ότι οι κυβερνήτες των δύο χωρών είναι αφοσιωμένοι στη σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, κάτι που διαβεβαίωσε ότι εκ μέρους των ΗΠΑ δεν αλλάζει είτε με Ρεπουμπλικανούς είτε με Δημοκρατικούς στην ηγεσία.

Ο Πάιατ αναδεικνύει όλα τα σημεία που κάνουν τη χώρα σημαντική για τα αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή και επισημαίνει τον αναβαθμισμένο ρόλο που αποκτά η Ελλάδα χάρη και στην αμερικανική στήριξη, ειδικά μετά τις τριβές στη σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας. Με άλλα λόγια περιγράφει καθαρά τη στενή πρόσδεση των ελληνικών στα αμερικανικά στρατηγικά (οικονομικά και γεωπολιτικά) συμφέροντα στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Θα μπορούσε να παρατηρήσει κάποιος ότι η συνέντευξη αυτή περιγράφει το ευρύτερο πλαίσιο της συγκυρίας μέσα στην οποία σημειώνεται η επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης για το Σκοπιανό και επιτρέπει να σχηματιστεί μια καλύτερη εικόνα για το τι συζητήθηκε στον Λευκό Οίκο κατά το πρόσφατο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο.

SOS τα Δυτικά Βαλκάνια

Στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αποφεύγει να μπει στα ζητήματα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης και απλώς εκφράζει εμπιστοσύνη στον Μάθιου Νίμιτς. Ωστόσο, μιλώντας από γεωπολιτική σκοπιά για τα δυτικά Βαλκάνια, είναι λαλίστατος και φιλοτεχνεί ένα προφίλ «τοποτηρητή» για την Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή.

● Δεν χάνει την ευκαιρία να υπογραμμίσει τη σημασία της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

● Παραδέχεται πως «ολόκληρη η περιοχή των δυτικών Βαλκανίων» είναι «στο επίκεντρο σημαντικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ».

● Παραδέχεται πως το ενδιαφέρον αυτό σχετίζεται με τη Ρωσία και την «κακόβουλη» επιρροή της. Ουσιαστικά κάνει λόγο για προσπάθεια του Κρεμλίνου να ανακόψει τον προσανατολισμό των χωρών αυτών στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα, «ως δυνατός ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος», ασκεί «θετική επιρροή στη γειτονιά», λειτουργεί ως «πυλώνας σταθερότητας» στα δυτικά Βαλκάνια, την ανατολική Μεσόγειο, και τις περιοχές της βόρειας Αφρικής και «αποκαθιστά τον ρόλο της ως “γεωπολιτικού μεντεσέ” μεταξύ της Ευρώπης και της ευρύτερης γειτονιάς»!

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια της Ρωσίας να επεκτείνει την οικονομική επιρροή της στον Νότο, θέτει ζήτημα «αδιαφάνειας» για τις ρωσικές επενδύσεις φωτογραφίζοντας την περίπτωση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και την κοινοπραξία του Ιβάν Σαββίδη, λέγοντας μάλιστα ότι έχει δυσκολία να βρει πίστωση από ευρωπαϊκή τράπεζα, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι συνεργάτες του. Σημειώνει πάντως ότι δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά θέμα «αρχών». Και εξηγεί ότι η βόρεια Ελλάδα αποτελεί για τις ΗΠΑ «στρατηγική επιλογή» και όχι απλώς εμπορική.

Στον αντίποδα αναγνωρίζει τους καθιερωμένους παίκτες, όπως την κινεζική COSCO στο λιμάνι του Πειραιά ή τη γερμανική Fraport, της οποίας ο ρόλος στην Ελλάδα είναι «πολύ θετικός».

Ελληνοτουρκικά

Στα ελληνοτουρκικά κάνει λόγο για αδιαμφισβήτητη στήριξη των ΗΠΑ στα θέματα της ελληνικής κυριαρχίας και εκφράζει στήριξη στην Αθήνα για την προσπάθεια να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους με την Τουρκία σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Για να ενισχύσει τη θέση του επικαλείται το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, το οποίο μπορεί να «προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές» στις σχέσεις των δύο χωρών. Οι δύο ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι, αναφέρει, πρέπει να βρουν μια λύση που «δεν θα περιλαμβάνει τα F-16 να σκίζουν τους αιθέρες».

Ερωτώμενος για το γεγονός ότι υπάρχει στρατιωτική ασυμμετρία μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας ο Πάιατ ουσιαστικά καθησυχάζει λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τον αναβαθμισμένο ρόλο της βάσης της Σούδας – το ενδιαφέρον για την οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της αμερικανικής Στρατηγικής για την Εθνική Άμυνα – ο Πάιατ επιχειρεί να τον αποσυσχετίσει από τη βάση του Ιντσιρλίκ, που βρίσκεται σε φάση επισφάλειας μετά την ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ενώ διαψεύδει ότι υπάρχουν σκέψεις για να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις αλλού, είτε στο Ράμσταϊν στη Γερμανία είτε στην Ελλάδα.

Επίσης ερωτώμενος για το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κρατούνται στην Ελλάδα, ουσιαστικά θέτει αιχμηρά θέμα έλλειψης «ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης» στην Τουρκία.

Μεταρρυθμίσεις

Σε ό,τι αφορά την οικονομία επισημαίνει την εξάλειψη του συστημικού κινδύνου και την επιστροφή της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών στην ελληνική οικονομία, κάτι που, μεταξύ άλλων, αποδίδει και στην πρόοδο υλοποίησης των «μεταρρυθμίσεων» στα δημοσιονομικά και τη δημόσια διοίκηση και καλεί μετά το τέλος του μνημονίου την «οποιαδήποτε» ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις αν θέλει η χώρα να είναι ανταγωνιστική. Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον κάνει λόγο για τον αγωγό TAP, το Ελληνικό, τον ΔΕΣΦΑ και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Αναφορικά με το αν υπάρχει προοπτική για μια «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο ή όχι, ο πρέσβης αφενός τονίζει ότι θα εξαρτηθεί από το σχέδιο της κυβέρνησης για την περίοδο μετά το μνημόνιο, αφετέρου επισημαίνει τον παράγοντα αγορές και το πώς αυτές θα αντιδράσουν κατά την έξοδο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01