search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:32
MENU CLOSE

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση στο πολιτικό σκηνικό λόγω Novartis που αλλάζει άρδην την ατζέντα

06.02.2018 07:57
3993849.jpg

 

Αλλάζει άρδην το τοπίο της πολιτικής επικαιρότητας με την υπόθεση της Novartis (υπερκοστολόγηση φαρμάκων) καθώς, όπως έγινε γνωστό χθες, η εισαγγελική έρευνα «σκόνταψε» σε ονόματα δύο πρώην πρωθυπουργών και 8 πρώην υπουργών υγείας, οικονομίας και ανάπτυξης στέλνοντας τη δικογραφία στον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να την προωθήσει στη Βουλή βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Η ατζέντα λοιπόν φαίνεται να αλλάζει πλήρως μετά το Σκοπιανό και τη διαμάχη για τα συλλαλητήρια και είναι πιθανό σχετική παρέμβαση να υπάρξει σχετικώς σήμερα και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην ομιλία του στην Πάτρα στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου Δυτικής Ελλάδας που ολοκληρώνει τις διήμερες εργασίες του σήμερα.

Άλλωστε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας  είχε αναδείξει την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής ως έναν από τους τέσσερις πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής και στη νέα φάση της διακυβέρνησης μετά την τρίτη αξιολόγηση και προς την τελική ευθεία για την έξοδο από το πρόγραμμα τον προσεχή Αύγουστο.

Επιστρέφει η σκανδαλολογία

Η σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση σε αυτή την υπόθεση καταδείχτηκε χθες από το γεγονός της επίσκεψης του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αργά το μεσημέρι και στη συνέχεια την ενημερωτική σύσκεψη στο Μαξίμου με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Μετά την επίσκεψη στον Άρειο Πάγο που ήδη είχε προκαλέσει απορίες το γραφείο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου επιβεβαίωνε με επίσημη ανακοίνωση ότι επισκέφθηκε την εισαγγελία προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά ενώ ανέφερε πως «η Εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες».

Μετά δε τη σύσκεψη στο Μαξίμου οι Κοντονής και Παπαγγελόπουλος προέβησαν σε δηλώσεις, με τον μεν πρώτο να κάνει λόγο για υπόθεση που «θα συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία», το δε δεύτερο να τονίζει πως πρόκειται για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Βροχή αντιδράσεων

Με ανακοινώσεις τους αντέδρασαν οι περισσότεροι εκ των εμπλεκόμενων στην υπόθεση (Σαμαράς, Βενιζέλος, Στουρνάρας, Άδωνης Γεωργιάδης, Αβραμόπουλος, Πικραμμένος) ενώ έντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ η οποία κατήγγειλε την κυβέρνηση για ανάμιξη στην προανακριτική διαδικασία.

Ειδικότερα σε ανακοίνωσή της ανέφερε μεταξύ άλλων: πως «ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους»..

Επίσης, σημειώνει η ανακοίνωση, οι ίδιοι «υποστήριξαν ότι ο φάκελος της έρευνας θα διαβιβαστεί με εντολή του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι δικογραφίες διαβιβάζονται αμελλητί. Δηλαδή αμέσως και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή, πόσο μάλλον αξιολογική κρίση της εκτελεστικής εξουσίας».

Η δε επίσκεψη Τζανακόπουλου στο Άρειο Πάγο χαρακτηρίζεται «ανήκουστο» γεγονός που στόχο είχε την «προνομιακή ενημέρωση» για την ίδια υπόθεση.

Στη Βουλή σήμερα η δικογραφία

Σήμερα η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή προκειμένου να ενημερωθούν όλα τα κόμματα και να αποφασίσουν για τα περαιτέρω – για ποια πρόσωπα στοιχειοθετούνται κατηγορίες που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης  μέσω Εξεταστικής ή Προανακριτικής Επιτροπής. Στο μεταξύ, μια πρώτη γεύση για το πώς διαμορφώνεται το πολιτικό κλίμα στο εξής θα δοθεί στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία όπου σήμερα καταθέτει ο πρώην υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης.

Πρόσφορη ατζέντα

Για το Μαξίμου η ατζέντα αυτή είναι πρόσφορη καθώς πέρα από το γεγονός ότι επαναφέρει στο προσκήνιο το συζήτηση για το «ηθικό πλεονέκτημα» έναντι των αντιπάλων της, ενοποιεί και πάλι το κυβερνητικό στρατόπεδο μετά τους τριγμούς για το Σκοπιανό λόγω της διαφοροποίησης του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ και απαντάει στην έξωθεν αλλά κι έσωθεν κριτική ότι η αυτή η κυβερνητική συνεργασία έχει κάνει τον κύκλο της.

Επιπλέον, στόχος του Μαξίμου είναι να απαξιώσει πρόσωπα που εμφανίζονται ως σκληροί «πατριώτες» στην υπόθεση του Σκοπιανού τασσόμενοι κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία και να καταδείξει ότι χρησιμοποιούν τις θέσεις τους στα εθνικά ως βιτρίνα πίσω από την οποία κρύβεται η εμπλοκή τους σε υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος, κλπ. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:32