search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:11
MENU CLOSE

Μέση Ανατολή: Ξαφνική ανάφλεξη μετά την κατάρριψη ισραηλινού F-16

10.02.2018 10:48
Μέση Ανατολή: Ξαφνική ανάφλεξη μετά την κατάρριψη ισραηλινού F-16 - Media

 

Εντείνονται οι ανησυχίες για γενικευμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, μετά την κατάρριψη ισραηλινού F-16 από τα πυρά της συριακής αεράμυνας.

Η κλιμάκωση άρχισε μέσα στη νύχτα με την αναχαίτιση από τον ισραηλινό στρατό πάνω από το ισραηλινό έδαφος ενός μη επανδρωμένου αεροπλάνου που το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι είναι ιρανικό.

«Ένα μαχητικό ελικόπτερο προχώρησε στην επιτυχή αναχαίτιση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους που είχε εκτοξευτεί από τη Συρία και είχε εισέλθει στο Ισραήλ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. «Σε αντίποινα, ο στρατός επιτέθηκε σε ιρανικούς στόχους στη Συρία».

Οι ένοπλες δυνάμεις διευκρίνισαν στη συνέχεια πως στοχοθέτησαν στοιχεία του συστήματος εκτόξευσης μη επανδρωμένων αεροπλάνων.

Τότε τα ισραηλινά αεροπλάνα δέχθηκαν «πολλαπλά πυρά αντιαεροπορικών πυραύλων», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι πιλότοι ενός από τα αεροπλάνα αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος τους και έπεσαν σε ισραηλινό έδαφος, όπου μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Ο ένας από τους δύο έχει τραυματισθεί σοβαρά.

Το αεροπλάνο τους συνετρίβη στην περιφέρεια της κοιλάδας Τζεζρίλ, ανατολικά της Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ισραήλ: Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση της έντασης

Το Ισραήλ δεν επιδιώκει μία κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

«Είμαστε έτοιμοι και ικανοί να προκαλέσουμε ένα βαρύ πλήγμα σε όποιον μας επιτίθεται. Ωστόσο, δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση της έντασης. Αυτό, ήταν μία αμυντική ενέργεια, που προκλήθηκε από μια επιθετική ενέργεια του Ιράν. Υπερασπιζόμαστε τον εναέριο χώρο μας, την κυριαρχία μας και τους πολίτες μας,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός εκπρόσωπος.

Σιγή από το Ιράν

Ο υπαρχηγός των Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν, αρνήθηκε να σχολιάσει την αναφορά της κατάρριψης από τους Ισραηλινούς, του  μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (drone) που φέρεται να είχε απογειωθεί από την Συρία, μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Ωστόσο, ο ίδιος, πρόσθεσε ότι το Ιράν μπορεί να καταστρέψει όλες τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή και να προκαλέσει συνθήκες κόλασης για την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Να αποχωρήσουν τα ένοπλα τμήματα της Χεσμπολάχ από τη Νότια Συρία

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Μόσχα δήλωσε ότι οι ομάδες της οργάνωσης Χεζμπολάχ που έχουν την υποστήριξη του Ιράν και οι σιίτες μουσουλμάνοι ένοπλοι, πρέπει ν’ αποχωρήσουν άμεσα από την ζώνη αποκλιμάκωσης στα νότια της Συρίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

“Προτιμούμε να συνομιλούμε για την υλοποίηση διαφορετικών συμφωνιών στις ζώνες αποκλιμάκωσης. Στην περίπτωσή μας, για το Νότο, στα σύνορα με το Ισραήλ. Ειδικότερα, κάθε παρουσία ιρανικών ομάδων, ομάδων της Χεζπολάχ, αλλά και σιιτών ενόπλων, πρέπει άμεσα ν’ αποκοπεί,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χάρι Κόρεν, πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ρωσία.

 Σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, οι ισραηλινές επιδρομές έγιναν εναντίον στόχων στο ανατολικό τήμα της επαρχίας Χομς (κεντρική Συρία), σε μια περιοχή όπου είναι παρούσες, όπως είπε, ιρανικές δυνάμεις, καθώς και μέλη της φιλοϊρανικής λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:59