search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 06:01
MENU CLOSE

Στην Προκαταρκτική η αναζήτηση ποινικών ευθυνών – τον… πολιτικό ένοχο «δείχνει» η κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2008
15-02-2018
16.02.2018 06:10
Στην Προκαταρκτική η αναζήτηση ποινικών ευθυνών – τον... πολιτικό ένοχο «δείχνει» η κυβέρνηση - Media

 

Με το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης Novartis να παίρνει τον δρόμο του τόσο στο πλαίσιο της υπό ψήφιση Προκαταρκτικής Επιτροπής όσο και στην Εισαγγελία Διαφθοράς, η κυβέρνηση επενδύει στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, το οποίο αξιοποιεί για πολύπλευρη χρήση.

 
Ήταν χαρακτηριστική η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα κατά την παρουσίαση της πρότασης για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής: «Πολιτικά τον ξέρουμε τον ένοχο», σημείωσε, κάνοντας παράλληλα λόγο για την πολιτική ευθύνη και την ηθική απαξία πρακτικών τις οποίες επέτρεψε το πολιτικό σύστημα και μένει να αποδειχθεί αν συμμετείχε, ζημιώνοντας το Δημόσιο και την υγεία των πολιτών. 
 
Όλα δείχνουν ότι θα επιχειρηθεί να συντηρηθεί επί μακρόν στην επικαιρότητα, με την αντιπαράθεση να κλιμακώνεται ανάλογα και με τα στοιχεία που θα έρχονται σταδιακά στο φως από τη δικαστική διερεύνηση. Για την κυβέρνηση η Novartis:
Φέρνει τη Ν.Δ. σε νευρική κρίση, σε θέση απολογούμενου, ενώ της δημιουργεί εσωτερική αναστάτωση, στοιχεία που την εκθέτουν προς τα έξω και την αποδυναμώνουν. Τουλάχιστον αυτό εκτιμούν στο κυβερνητικό επιτελείο.
 
Επιτρέπει να αναδεικνύονται οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Αριστεράς – Δεξιάς (στην εκδοχή εναγκαλισμού του νεοφιλελεύθερου στοιχείου με το ακροδεξιό), μεταξύ νέου και παλαιού – διεφθαρμένου πολιτικού προσωπικού.
Αποδομεί όσους, σύμφωνα με τον Τσίπρα, πουλάνε «πατριωτισμό» στα εθνικά θέματα, αλλά πραγματικός τους στόχος είναι η συγκάλυψη των τακτικών κατάχρησης εξουσίας και διασπάθισης δημόσιου χρήματος κατά τη διακυβέρνηση των προηγούμενων 40 ετών. 
 
Επιπλέον η κυβέρνηση εμπλουτίζει το επιχείρημά της αναφορικά με τις ευθύνες για τα μνημόνια στα οποία οδήγησε η κακοδιαχείριση και η διαφθορά του παλαιού πολιτικού συστήματος, το οποίο συνέχιζε το πάρτι της μίζας στα εξοπλιστικά και στα φάρμακα ακόμη και μετά την είσοδο στα μνημόνια με την απότομη στροφή στη δημοσιονομική προσαρμογή που έπεσε στις πλάτες των πολιτών όταν εκείνοι συνέχιζαν να πλουτίζουν. 
 
Με άλλα λόγια, ανάγει το θέμα της Novartis σε ζήτημα ευθυνών για την είσοδο στη μνημονιακή περίοδο. Τη σύνδεση φρόντισε να την κάνει περισσότερο από εύγλωττη ο πρωθυπουργός όταν, μιλώντας τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ανέφερε πως το κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο από αυτές τις πρακτικές την περίοδο 2000 – 2010 ανέρχεται σε 23 δισ., δηλαδή 10% του ΑΕΠ ή αλλιώς, σχεδόν ένα μνημόνιο. «Το σημαντικότερο», ανέφερε, είναι ότι αυτά τα χρήματα έλειψαν από τα ταμεία των ασφαλισμένων. «Κι αυτό είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες που οδήγησαν το ασφαλιστικό μας σύστημα στα βράχια» καθώς «αν αυτά τα 23 δισ. έμεναν στα δημόσια ταμεία, ίσως τελικά να είχαμε αποφύγει τη μνημονιακή περιπέτεια».
 
Διεκδίκηση αποζημίωσης
Βεβαίως, προκειμένου να καταδειχθεί ότι υπάρχει θέμα ουσίας και όχι μόνο εντυπώσεων και πολιτικής αξιοποίησης, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει αποζημίωση από την ελβετική φαρμακευτική πολυεθνική μέχρι το τελευταίο ευρώ. Κάτι που έφερε σε αντιδιαστολή με τα όσα έπραξε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου «όταν παραιτήθηκε για χάρη της Siemens από τη διεκδίκηση αποζημιώσεων».
 
Προκειμένου επίσης να καταδειχθεί ότι την κυβέρνηση την ενδιαφέρει η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, ώστε να μην μείνουν «σκιές» περί σκευωριών εις βάρος πολιτικών προσώπων, αλλά και επειδή η «κοινωνία απαιτεί την αλήθεια», διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα συμβάλει τα μέγιστα στο έργο της Δικαιοσύνης για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και καλεί και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να πράξουν το ίδιο. 
 
Το τελευταίο στρέφεται ειδικά προς την αξιωματική αντιπολίτευση, στους κόλπους της οποίας βρίσκονται ουκ ολίγοι εκ των 10 φερόμενων ως εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων. 
 
Ο πρωθυπουργός πάντως επισήμανε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι οι εξελίξεις στην υπόθεση Novartis δεν πρέπει να αποσπάσουν την κυβερνητική προσπάθεια από τον στρατηγικό σχεδιασμό της εξόδου από το πρόγραμμα τον προσεχή Αύγουστο. 
 
Αυτό εκτιμάται ότι αποτελεί και ένα είδος καθησυχασμού προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στις συσκέψεις των προηγούμενων ημερών εκφράστηκαν ανησυχίες από μερίδα στελεχών για καλλιέργεια κλίματος σκανδαλολογίας, υπήρξαν σκέψεις δε από τους ανησυχούντες να επιστρέψει άμεσα η δικογραφία στην Εισαγγελία για να συνεχιστεί η έρευνα και να υπάρξουν πιο δεμένα στοιχεία.
 
Έως τις εκλογές;
Στο μεταξύ εμπεδώνεται η αίσθηση ότι η κυβέρνηση δομεί ένα βασικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο η διερεύνηση της υπόθεσης θα τραβήξει σε μάκρος, κάτι που θα της επιτρέψει να πάει σε εκλογές με την υπόθεση ανοιχτή και βασικούς πολιτικούς της αντιπάλους (Σαμαροβενιζέλους, Άδωνι, Στουρνάρα) απολογούμενους. Για τον δε Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνει ότι, αν δεν επιλέξει την εσωτερική κάθαρση, δεν θα μπορεί να αποτινάξει υπόνοιες συγκάλυψης του σκανδάλου.
 
Άλλωστε η Προκαταρκτική είναι πολύ πιθανό να μην ξεμπερδέψει γρήγορα, καθώς, σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, το αδίκημα της απιστίας παραγράφεται με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, αλλά αφήνει στην κρίση της Επιτροπής το θέμα της παραγραφής για τα εγκλήματα της δωροληψίας και της παθητικής δωροδοκίας, τα οποία, εφόσον τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του εμπλεκόμενου πολιτικού προσώπου παραγράφονται, διαφορετικά η έρευνα συνεχίζεται από την τακτική Δικαιοσύνη. 
 
Την ίδια ώρα η πρόταση αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες, το οποίο θεωρείται διαρκές και δεν παραγράφεται.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30