search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:41
MENU CLOSE

Σταδιακά ξεδιπλώνει τα «όπλα» της η Αθήνα απέναντι στην Άγκυρα

07.03.2018 08:14
Σταδιακά ξεδιπλώνει τα «όπλα» της η Αθήνα απέναντι στην Άγκυρα - Media

 

Ισορροπίες σε τεντωμένο σκοινί προσπαθεί να τηρήσει η κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα των δύο στρατιωτικών που συνελήφθησαν από Τούρκους και τη γενικότερη προκλητικότητα της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα, από τον Έβρο ως το Καστελόριζο.

Το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους τόσο στο εσωτερικό όσο κυρίως απέναντι στην Άγκυρα καθώς η πρόθεση είναι να μην δημιουργηθεί μείζον διπλωματικό επεισόδιο, και ταυτόχρονα να δείξει ότι κινητοποιείται σε κορυφαίο επίπεδο και αντιδρά κλιμακωτά. Με δεδομένο ότι το Μαξίμου, θεωρεί πως ο Τούρκος Πρόεδρος ουσιαστικά νιώθει αποσταθεροποιημένος λόγω του Αφρίν και αντιδρά σπασμωδικά ανοίγοντας όλα τα μέτωπα με την Ελλάδα για να δείξει στο εσωτερικό του ότι είναι ισχυρός και μπορεί να διαχειριστεί πολλές εστίες ταυτόχρονα, στόχος είναι να υπάρξουν προσεκτικοί και λεπτοί χειρισμοί ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση αλλά να υπάρξει γρήγορη έκβασης της υπόθεσης και να επιστρέψουν γρήγορα οι δύο στρατιωτικοί.

Χθες το μεσημέρι με την ολοκλήρωση του κυβερνητικού συμβουλίου στο Μαξίμου δόθηκε η εντύπωση της στάσης αναμονής εκ μέρους της κυβέρνησης η οποία αναμένει τις κινήσεις της τουρκικής Δικαιοσύνης, ωστόσο λίγο αργότερα η κυβέρνηση άρχισε να ξεδιπλώνει τα «όπλα» της.

  • Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες: του εξέθεσε συνολικά την κατάσταση και του ζήτησε μεσολάβηση στην Άγκυρα με στόχο να υπάρξει γρήγορη έκβαση της υπόθεσης των δύο στρατιωτικών.
  • Το βράδυ επίσης έγινε γνωστό ότι ο υπουργός ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς προσανατολίζεται σε επίδοση ρηματικής διακοίνωσης (διαμαρτυρία) προς τον Τούρκο Πρέσβη.
  • Στο μεταξύ, απάντηση υπήρξε και σε επιχειρησιακό επίπεδο καθώς η ελληνική πλευρά εξέδωσε NOTAΜ με την οποία δεσμεύει συνολικά 11 περιοχές για την αεροναυτική άσκηση «Τρίαινα» από τη Σαμοθράκη μέχρι νοτιοανατολικά της Κρήτης, για 20 διαφορετικές ημερομηνίες ως τα τέλη Απριλίου. Αν και η ενέργεια αυτή προβάλλεται ως «συνήθης» εντούτοις δεν περνά απαρατήρητο ότι έρχεται σε μια στιγμή έντασης στο Αιγαίο και μετά την τουρκική Navtex που εκδόθηκε για σήμερα και εμφανίζει το Καστελόριζο ως τουρκικό.

Με αυτές τις κινήσεις η κυβέρνηση υπογράμμισε χθες ότι η στάση αναμονής των πρώτων ημερών έληξε και περνά στην επόμενη φάση όπου χρησιμοποιεί κάθε μέσο πίεσης που διαθέτει πρωτίστως σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, τα οποία ωστόσο ξεδιπλώνει σταδιακά. Στόχος η Άγκυρα να λάβει το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μένει «με σταυρωμένα τα χέρια» στις πιέσεις της και έχει στο πλευρό της τον διεθνή παράγοντα. Ενδεικτική και η διαρροή περί της τοποθέτησης Τσίπρα κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής ότι «η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθορειακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της». Χθες ανακοινώσεις υπέρ της γρήγορης επίλυσης του θέματος υπήρξαν τόσο από την πλευρά της Κομισιόν όσο και από την αρμόδια για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά τη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας την οποία ενημέρωσε ο Πάνος Καμμένος.

Πάντως στους κόλπους της κυβέρνησης, μετά τις διαβεβαιώσεις των πρώτων ημερών ότι η υπόθεση θα λήξει γρήγορα, εκφράζεται πλέον η ανησυχία ότι θα τραβήξει χρονικά. Το κλίμα αυτό μετέφεραν χθες και βουλευτές της αντιπολίτευσης που μετείχαν στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής την οποία ενημέρωσε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς. Επίσης στο πλαίσιο της συνεδρίασης έγινε γνωστό ότι το ΥΠΕΞ προσανατολίζεται να στείλει εμπειρογνώμονες για να παραστούν στον έλεγχο των κινητών των δυο αξιωματικών που θα διενεργήσουν οι τουρκικές αρχές.

Επίσης, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το θέμα με το κατηγορητήριο δεν έληξε. Μπορεί οι δύο να προφυλακίστηκαν για παράνομη είσοδο στη χώρα, ωστόσο θεωρείται πώς υπάρχει προσπάθεια , μέσω της δικαστικής έρευνας που συνεχίζεται να διευρυνθεί το κατηγορητήριο και με την κατηγορία της απόπειρας κατασκοπείας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:41