search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:45
MENU CLOSE

Ανατροπή ισορροπιών στις τηλεπικοινωνίες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2011
08-03-2018
10.03.2018 04:00
epik.jpg

 

Εξαγορές και συγχωνεύσεις αλλάζουν το τοπίο – Τάσεις συγκέντρωσης στην αγορά

Σε νέο γύρο εξαγορών και συγχωνεύσεων, ο οποίος αναμένεται να ανατρέψει δραματικά τις υφιστάμενες ισορροπίες, έχει εισέλθει ο εγχώριος κλάδος τηλεπικοινωνιών. 
 
Ο «χορός» άρχισε πριν από ενάμιση περίπου μήνα, όταν επισημοποιήθηκε η εξαγορά της Cyta Ελλάδος από τη Vodafone, ενώ ραγδαίες είναι και οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη Forthnet καθώς η διαδικασία πώλησής της σε ένα από τα επτά σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον έχει μπει στην τελική ευθεία. 
 
Τελική ευθεία για τη Forthnet
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία πώλησης της Forthnet, αυτή έχει εισέλθει, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στο τελικό της στάδιο, καθώς τις επόμενες ημέρες (ίσως στα μέσα Μαρτίου) αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις στα επιτελεία των επενδυτών που έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον. Σήμερα στη Forthnet απασχολούνται 1.000 και πλέον εργαζόμενοι, αριθμός ο οποίος εκτιμάται ότι θα μειωθεί στην περίπτωση που ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος αλλάξει χέρια.
 
Η διαδικασία πώλησης προωθείται υπό τον συντονισμό της Nomura, που λειτουργεί για λογαριασμό των τεσσάρων πιστωτριών τραπεζών Εθνικής, Πειραιώς, Alpha και Attica. Η Nomura άρχισε την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τη Fοrthnet τον Νοέμβριο, όταν οι τράπεζες προχώρησαν στη μερική μετατροπή σε μετοχές του ομολογιακού δανείου των 70 εκατ. ευρώ που είχαν καλύψει το 2016.
 
Αρχικό ενδιαφέρον για τη Fοrthnet έχουν εκδηλώσει επτά σχήματα, και συγκεκριμένα οι επενδυτικές εταιρείες Golden Tree Asset Management (ο μεγαλύτερος μέτοχος της Wind), Apollo Capital Management, Pillarstone, οι Vodafone Ελλάδος και Wind (που είναι ήδη μέτοχοι της Fοrthnet), οι Providence – Antenna, η εταιρεία συμβούλων Odyssey Consulting και η κινεζική PCCW. Η τελευταία είχε εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον και στον διαγωνισμό για την πώληση της Cyta Hellas, η οποία κατέληξε στη Vodafone, χωρίς να εμφανιστεί στο τελικό στάδιο.
 
Η υπόθεση της Cyta Hellas και η αποτίμηση, σε όρους επιχειρησιακής αξίας (enterprise value) των σχεδόν 120 εκατ. ευρώ, με βάση την οποία εξαγοράζεται από τη Vodafone Ελλάδος, ήταν πάντως αντικείμενο συζήτησης στις παρουσιάσεις της Forthnet στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Στελέχη που παρακολουθούν τη διαδικασία θεωρούν πως το τίμημα για τη Cyta Hellas ανεβάζει τον πήχη και για τη Fοrthnet.
 
Η τελευταία, παρά τα προβλήματα που συνδέονται με την έλλειψη ρευστότητας και την καθυστερημένη διευθέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων, παραμένει υπολογίσιμος παίκτης στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Στα μέσα του προηγούμενου έτους διέθετε περίπου 1.000.000 πελάτες στη σταθερή τηλεφωνία, τις ευρυζωνικές συνδέσεις και τη συνδρομητική τηλεόραση.
 
Στην αγορά θεωρούν ότι, αφού η Cyta Hellas των 360.000 συνδρομητών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας αποτιμήθηκε στα 118 εκατ. ευρώ, τότε η αξία της Fοrthnet θα μπορούσε να κινηθεί σε επίπεδα κοντά στα 320 εκατ. ευρώ. Με βάση τον κύκλο εργασιών, η Fοrthnet, που είχε έσοδα περίπου 3,5 φορές περισσότερα από τη Cyta Hellas, θα πρέπει να αποτιμηθεί και 3,5 φορές ακριβότερα, δηλαδή περί τα 420 εκατ. ευρώ.
 
Ο υψηλός δανεισμός της Fοrthnet θεωρείται από αρκετούς σημείο διαφοροποίησης, αλλά, την ίδια στιγμή, η εταιρεία εξακολουθεί να διατηρεί συμβάσεις αποκλειστικότητας στη διανομή τηλεοπτικού περιεχομένου, σημαντικότατο ιδιόκτητο δίκτυο ανά την Ελλάδα κ.α. Συνεπώς η εξίσωση γίνεται πιο περίπλοκη και τα στελέχη που παρακολουθούν την υπόθεση θεωρούν πως αρκετοί από τους υποψηφίους διατηρούν το ενδιαφέρον τους, εξέλιξη που θα αποτυπωθεί και στο προσφερόμενο τίμημα.
 
Μείωση 35% των εργαζόμενων
Οι έντονες τάσεις συγκέντρωσης που επιδεικνύει αυτή την περίοδο ο κλάδος είναι λογικό να προκαλούν πονοκέφαλο στους εργαζόμενους και ειδικά στο προσωπικό των Cyta και Forthnet, που αριθμεί συνολικά περί τα 1.750 άτομα και δεν έχει λάβει καμία απολύτως πληροφόρηση σε ό,τι αφορά το εργασιακό του μέλλον.
 
Η ανησυχία των εργαζομένων εντείνεται και από διάφορες φήμες που βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας (οι οποίες δεν έχουν διαψευστεί μέχρι στιγμής επίσημα) ότι τόσο από την εξαγορά της Cyta όσο και από την επικείμενη της Forthnet θα προκληθούν εκατοντάδες απολύσεις. Ήδη στη Cyta οι εργαζόμενοι έχουν πραγματοποιήσει απεργιακές κινητοποιήσεις ζητώντας να μην γίνουν απολύσεις και να υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάτι μέχρι τώρα.
Πάντως εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι η μείωση του αριθμού των εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες από το 2008 και μέχρι το 2015 έχει αγγίξει το 35%.
 
Τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για το 2008 αναφέρουν ότι σε ΟΤΕ και εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας απασχολούνταν 21.391 εργαζόμενοι, ενώ στο τέλος του 2014 μόλις 14.100.
Τη μεγαλύτερη μείωση, 42,5%, είχε ο αριθμός των εργαζομένων στον ΟΤΕ, που από 12.056 στο τέλος του 2008 το 2014 έφθασαν τους 6.924. Αντίστοιχα στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ο αριθμός των εργαζομένων από το 2008 μέχρι το 2014 μειώθηκε κατά 35% (6.844 έναντι 4.449), ενώ αντίθετα ο αριθμός των εργαζομένων στις εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας αυξήθηκε κατά 9,5% (2.728 έναντι 2.491).
 
Από πλευράς τζίρου, από το 2007 μέχρι σήμερα, οι εταιρείες κινητής κατέγραψαν μείωση εσόδων κατά 1,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα τα έσοδα του κλάδου από τα 3,2 δισ. εκατ. ευρώ το 2007 συρρικνώθηκαν στα 1,4 δισ. ευρώ το 2015.
Τα έσοδα έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την οικονομική κρίση, τη μείωση των τιμών, τις ρυθμιστικές αλλαγές στα τέλη τερματισμού και την υπερφορολόγηση των υπηρεσιών.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:45