search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:59
MENU CLOSE

Έκπληξη και τρόμος

11.12.2011 12:05
Έκπληξη και τρόμος  - Media

Οι Αιγύπτιοι συνεχίζουν να ψηφίζουν στο πλαίσιο των κατά περιφέρεια εκλογών, που θα διαρκέσουν μέχρι και τον Ιανουάριο, για την ανάδειξη της νέας Βουλής τους, ενώ ο κόσμος έχει μείνει έκπληκτος από τα πρώτα αποτελέσματα από τις περιφέρειες που ψήφισαν την περασμένη εβδομάδα!

Οι Αιγύπτιοι συνεχίζουν να ψηφίζουν στο πλαίσιο των κατά περιφέρεια εκλογών, που θα διαρκέσουν μέχρι και τον Ιανουάριο, για την ανάδειξη της νέας Βουλής τους, ενώ ο κόσμος έχει μείνει έκπληκτος από τα πρώτα αποτελέσματα από τις περιφέρειες που ψήφισαν την περασμένη εβδομάδα!

Από αυτά προκύπτει ότι το «Κόμμα της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης», που είναι ο τίτλος με τον οποίο κατεβαίνουν στις εκλογές οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, σάρωσε κυριολεκτικά, συγκεντρώνοντας το 36,6% στα περίπου δέκα εκατομμύρια που ψήφισαν μέχρι τώρα…

Πρέπει να επισημανθεί ότι οι εκλογές αυτές αφορούσαν τις 9 από τις 27 περιφέρειες της χώρας και απομένουν άλλες 18 περιφέρειες, οι οποίες θα ψηφίσουν σε δύο ακόμα εκλογικούς γύρους. Όμως, η πρώτη «δόση» περιλάμβανε την πρωτεύουσα και την Αλεξάνδρεια, όπου υποτίθεται ότι όλα τα κοσμικά, φιλελεύθερα, δημοκρατικά και αριστερά κόμματα έχουν περισσότερους ψηφοφόρους! Στους επόμενους δύο γύρους θα ψηφίσει κυρίως η επαρχία, όπου κατά τεκμήριο οι ισλαμιστές έχουν μεγαλύτερη δύναμη.

Νέο σύνταγμα

Όμως, η μεγαλύτερη έκπληξη δεν περιορίζεται στο σημαντικό ποσοστό των Αδελφών Μουσουλμάνων. Ο δεύτερος σχηματισμός που συγκρότησαν ακραία ισλαμιστικά κόμματα εξασφαλίζει το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του 24,4%, πράγμα το οποίο προκαλεί κυριολεκτικά τρόμο για τις μελλοντικές εξελίξεις!

Το φιλελεύθερο «Αιγυπτιακό μπλοκ» ήρθε τρίτο με 13,4%. Υπάρχει βέβαια και το υπόλοιπο, περίπου 25%, το οποίο κατανέμεται σε 12 μικρότερα κόμματα και σχηματισμούς. Αλλά ούτε καν οι ακραίοι ισλαμιστές ανέμεναν ότι θα εξασφαλίσουν ένα τόσο μεγάλο ποσοστό…

Τώρα όλοι αναρωτιούνται ποιες θα είναι οι εξελίξεις. Η Βουλή που θα προκύψει από αυτές τις εκλογές θα επιλέξει μια 100μελή επιτροπή, η οποία θα συντάξει το νέο σύνταγμα. Κάποιος εύκολα μπορεί να εκτιμήσει ότι με το 60% να εκπροσωπείται από τα κόμματα των μετριοπαθών είτε των ακραίων ισλαμιστών, το επόμενο σύνταγμα θα έχει τη σφραγίδα τους!

Οι φιλελεύθερες δυνάμεις νιώθουν απογοητευμένες, ενώ οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι σπεύδουν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τους ακραίους ισλαμιστές – το μόνο παρήγορο σημείο των εξελίξεων – δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να συμμαχήσουν μαζί τους.

Πράγματι οι ακραίοι ισλαμιστές, που χαρακτηρίζονται με τον γενικότερο όρο «σαλαφιστές», έχουν τόσο ακραίες απόψεις, που προκαλούν ανατριχίλα ακόμα και στα συντηρητικά στρώματα της κοινωνίας. Ενδεχόμενη επικράτηση των από-ψεών τους μπορεί να οδηγήσει σε άρνηση όλων των δικαιωμάτων των γυναικών: δηλαδή απαγόρευση να εργάζονται, να οδηγούν αυτοκίνητα, να κυκλοφορούν μόνες κ.λπ.

Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν προκαλούν έκπληξη σε όσους γνωρίζουν τις πραγματικές συνθήκες της Αιγύπτου: το ένα τρίτο των 85 εκατομμυρίων κατοίκων της μεγάλης και ιστορικής αυτής χώρας είναι αναλφάβητο, ενώ ο μισός πληθυσμός ζει σε συνθήκες φτώχειας με έσοδα που δεν ξεπερνούν τα 50 έως 100 ευρώ τον μήνα!

 

Άνετη επικράτηση

Για τη στοιχειώδη βελτίωση αυτών των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών δούλεψαν συστηματικά επί δεκαετίες – παρά τις διώξεις και την καταστολή – οι οργανώσεις των ισλαμιστών, μετριοπαθών ή ακραίων, με τη βοήθεια αρκετών συντηρητικών αραβικών καθεστώτων που επιθυμούν να διαδώσουν το δικό τους σύστημα διακυβέρνησης! Έτσι, μετά τις δεκαετίες της πολιτικής δικτατορίας του στρατού και του Μουμπάρακ ήταν σχεδόν βέβαιο ότι οι ισλαμιστές θα επικρατούσαν άνετα σε αυτές τις σχετικά ελεύθερες εκλογές…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:56