search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:46
MENU CLOSE

Σε κώμα η κτηματαγορά

02.01.2010 16:49
Σε κώμα η κτηματαγορά - Media

Σε κώμα έχει πέσει η αγορά ακινήτων, αφού οι πωλή σεις κατοικιών κατρακύ λησαν στο 50% κατά τη διάρκεια του 2009, ενώ ο αριθμός των σπιτιών που μεταβιβάστηκαν δεν ξεπέ ρασε τις 90.000, έναντι των 313.000 πράξεων που πραγματοποιήθηκαν το 2008.

Σε κώμα έχει πέσει η αγορά ακινήτων, αφού οι πωλή σεις κατοικιών κατρακύ λησαν στο 50% κατά τη διάρκεια του 2009, ενώ ο αριθμός των σπιτιών που μεταβιβάστηκαν δεν ξεπέ ρασε τις 90.000, έναντι των 313.000 πράξεων που πραγματοποιήθηκαν το 2008.

Ο αριθμός αυτός επιβεβαιώνεται από συμβολαιογράφους και μεσίτες, και είναι ένας από τους χαμηλότερους όλων των εποχών, αποδεικνύοντας με τον πλέον σαφή τρόπο τη βαθιά κρίση που διέρχεται η εγχώρια κτημα ταγορά.

Υπολογίζεται πως τουλάχιστον το 70% των πωλήσεων μέσα στο 2009 αφορούσε σε παλαιές κατοικίες, γεγο νός που σημαίνει ότι μεταβιβάστηκαν μόλις 25.000 νεόδμητα σπίτια από τα περίπου 150.000 οικιστικά ακίνητα που αποτελούν σήμερα το απόθεμα των κατασκευαστών.

Οι περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αττική είναι οι Αμπελόκηποι, το Μεταξουργείο, το Περιστέρι, ο Πειραιάς, το Πασαλιμάνι, ο Χολαργός, το Κρυονέρι, τα Μελίσσια. Είναι περιοχές που το τετραγωνικό κοστίζει λίγο πάνω από 2.000 ευρώ και φτάνει τα 3.500 ευρώ για τα καλά ακίνητα.

 

Μικρά και παλιά

Παρατηρείται μια σχετική κινητικό τητα στα φθηνά σπίτια, από 100.000 έως 150.000 ευρώ. Πρόκειται κυρίως για ακίνητα νεόδμητα μικρών επιφα νειών, για ακίνητα ηλικίας από 10 χρό νων και άνω, καθώς και για κατοικίες σε φθηνές περιοχές, στα δυτικά προά στια, στον Πειραιά και στο κέντρο της Αθήνας. Ανάλογη είναι η εικόνα στην επαρχία, μόνο που εκεί τα σπίτια που πωλούνται είναι 2040 τ.μ. μεγαλύτε ρα, στην ίδια πάντα τιμή.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφουν για το εννεά μηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου 2009 ότι πουλήθηκαν 49.000 ακίνητα με δάνειο, ενώ πέρσι στο ίδιο χρονικό διάστημα είχαν πουληθεί 95.000 δια μερίσματα, σημειώνοντας πτώση κατά 48,4%.

Ειδικότερα στο πρώτο τρίμηνο του 2009 η μείωση των πωλήσεων έφτα σε στο 49,5%, στο β’ τρίμηνο του 2009 η μείωση διαμορφώθηκε στο 49,4% και στο γ’ τρίμηνο ο ρυθμός μείωσης υποχώρησε στο 44,4%.

Αντίστοιχες είναι και οι μειώσεις στο εμβαδόν των διαμερισμάτων που πωλήθηκαν, καθώς σημειώθηκε μείωση 50,6%, 49,3% και 45,7%, ανά τρίμηνο.

Η αξία των συναλλαγών των ακινή των που άλλαξαν χέρια παρουσίασε μείωση 50,3% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, 49,2% στο δεύτερο τρίμηνο και 48% στο τρίτο τρίμηνο.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των ακινή των, από την έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι οι τιμές για το σύνολο των διαμερισμάτων μειώθη καν με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,8% τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.

Η μείωση αυτή ήταν στο ίδιο διά στημα ελαφρώς μεγαλύτερη για τα παλαιά διαμερίσματα (4,7%) έναντι των νέων (2,4%), γεγονός που φαίνεται να αντανακλά τη σχετικά μεγαλύτερη «ανθεκτικότητα» των τιμών των νεόδμητων διαμερισμάτων τα οποία διατίθενται προς πώληση από τους κατασκευαστές.

Τους πρώτους εννέα μήνες του 2009 οι τιμές των διαμερισμάτων εκτιμάται ότι μειώθηκαν με μέσο ετή σιο ρυθμό 5,1% στην Αθήνα, 6% στη Θεσσαλονίκη, 3% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 0,9% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

«Ζορίζει» η κρίση

Η οικονομική κρίση, επισημαίνει σχεδόν η πλειονότητα των μεσιτών, είναι ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας της πτωτικής τάσης της αγοράς. Μιας πτώσης όμως που είχε αρχίσει ήδη να διαφαίνεται από τις αρχές του έτους και τους τελευταίους μήνες έγινε πιο έντονη. Ένας ουσιαστικός λόγος που ο κόσμος δεν αγοράζει εύκολα πλέον κατοικία είναι η μείωση της διάθεσης στεγαστικών δανείων από τις τράπε ζες.

Η όλη οικονομική ανασφάλεια που επικρατεί συμβάλλει ουσιαστικά στην ανησυχητική αυτή κατάσταση. Και όπως τονίζουν οι μεσίτες, τα χειρότε ρα δεν έχουν έρθει ακόμη. Οι περισ σότεροι εκτιμούν ότι η κρίση στην αγοραπωλησία ακινήτων θα κορυφω θεί μέσα στο 2010 και θα παραμείνει για ένα με δύο χρόνια ακόμη. Έτσι, το σκηνικό διαμορφώνεται με πολλά ακίνητα να μένουν στην «προσφορά» και ελάχιστοι αγοραστές να βρίσκονται στη «ζήτηση».

 

Γονατίζει η αγορά

Εν τω μεταξύ ένα στα πέντε εμπο ρικά καταστήματα στο κέντρο και τις κεντρικές συνοικίες της Αθήνας παρα μένει ξενοίκιαστο για μήνες, δείγμα της κρίσης που βαθαίνει στην αγορά καθώς, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου, η διαθεσιμότη τα φτάνει στο 19% έναντι 18% πέρυσι.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρου σιάζει το εμπορικό τρίγωνο (Ερμού, Μητροπόλεως, Αιόλου), όπου το ποσοστό στα ξενοίκιαστα καταστήμα τα αυξήθηκε κατά το δεύτερο εξάμη νο του έτους σε 17,2% από 16,1% πέρυσι και 15% το 2007.

Δύο ολόκληρες μονάδες αύξηση σημαίνει ότι δεκάδες καινούργια ενοικιαστήρια προστέθηκαν την τελευταία διετία στα ήδη υπάρχοντα. Χαρακτηριστική περίπτωση ακινήτου σε σημείο φιλέτο, που σε άλλες επο χές θα είχε ενοικιαστεί αμέσως, παρά το υψηλό τίμημα που ζητά ο ιδιοκτή της του, είναι το πολυώροφο κτίριο που στέγαζε πριν από το καλοκαίρι τη φίρμα Αnna Riska στο μέσον της Ερμού…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:46