search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:40
MENU CLOSE

Συρία: Αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Ντούμα – Διαπραγματεύσεις για συμφωνία

08.04.2018 09:05
Συρία: Αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Ντούμα - Διαπραγματεύσεις για συμφωνία - Media

 

Ο συριακός στρατός βομβάρδισε και πάλι την Κυριακή από αέρος την Ντούμα, το τελευταίο προπύργιο των Σύρων αναρτών στην ανατολική Γούτα, σε μια προσπάθεια να τους αναγκάσει να υποχωρήσουν, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο βομβαρδισμός επαναλαμβάνεται παρά τη χθεσινή ανακοίνωση της ισλαμιστικής οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ, που είναι παρούσα στην πόλη, και μιας επιτροπής αρμόδιας για τις διαπραγματεύσεις ότι επετεύχθη συμφωνία για εκεχειρία και για την επανάληψη των συζητήσεων για την τύχη της Ντούμα.

Η Μόσχα διαψεύδει τη χρήση χημικών στη Ντούμα

Η Ρωσία διέψευσε την Κυριακή ότι ο συριακός στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα στη Ντούμα της ανατολικής Γούτα.

«Διαψεύδουμε κατηγορηματικά τις πληροφορίες (περί χρήσης βόμβας χλωρίου) και τονίζουμε ότι μετά την απελευθέρωση της Ντούμα από τους αντάρτες θα είμαστε έτοιμοι να στείλουμε Ρώσους εμπειρογνώμονες (…) για να συλλέξουν πληροφορίες οι οποίες θα αποδείξουν ότι οι δηλώσεις αυτές είναι κατασκευασμένες», δήλωσε ο στρατηγός Γιούρι Γεβτουσένκο, επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση.

Σύμφωνα με τον Γεβτουσένκο, αρκετές δυτικές χώρες κάνουν προσπάθειες για να εμποδίσουν την απομάκρυνση των ανταρτών της Τζάις αλ Ισλάμ από τη Ντούμα προωθώντας ειδήσεις περί χρήσης χημικών όπλων.

Διαπραγματεύσεις για συμφωνία

Διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας για την πόλη Ντούμα της ανατολικής Γούτα διεξάγονται ανάμεσα στην οργάνωση των ανταρτών Τζάις αλ-Ισλάμ και τους Ρώσους, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Orient που πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση.

Δεν υπάρχει κάποιο άμεσο σχόλιο από την Τζάις αλ-Ισλάμ, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η πόλη.

Νωρίτερα η συριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Τζάις αλ-Ισλάμ, η οποία υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα. Τουλάχιστον 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με μια οργάνωση παροχής ιατρικής βοήθειας και την υπηρεσία πολιτικής άμυνας στην Ντούμα.

Η Δαμασκός αρνήθηκε ότι εξαπέλυσε τέτοια επίθεση και είπε πως οι αντάρτες στην Ντούμα, οι οποίοι έχουν ηττηθεί και είναι πλήρως περικυκλωμένοι, καταρρέουν και διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους η Συριακή Αμερικανική Ιατρική Εταιρία, η οργάνωση αρωγής, και η υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Ντούμα ανέφεραν πως ιατρικά κέντρα δέχθηκαν περισσότερες από 500 περιπτώσεις ανθρώπων που παρουσίαζαν αναπνευστικά προβλήματα στην Ντούμα το απόγευμα του Σαββάτου (χθες), βγάζοντας αφρούς από το στόμα και μυρίζοντας χλώριο.

Ένα από τα θύματα είχε πεθάνει όταν έφθασε στο ιατρικό κέντρο και έξι πέθαναν αργότερα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, Εθελοντές της υπηρεσίας πολιτικής άμυνας ανέφεραν περισσότερες από 42 περιπτώσεις ανθρώπων που πέθαναν στα σπίτια τους με τα ίδια συμπτώματα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει της πληροφορίες. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως 11 άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία αλλά δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τη χρήση χημικών όπλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:37