search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:24
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: «Έξω» πάει καλά

16.12.2011 23:51
ΣΥΡΙΖΑ: «Έξω» πάει καλά  - Media

Σε ανοδική τροχιά φαίνεται να κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, κά­νοντας ηγεσία και στελέχη να αισιο­δοξούν και να θυμούνται τη φάση των αρχών του 2008, περίοδο όμως που έκρυβε παγίδες τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απέφυγε.

Σε ανοδική τροχιά φαίνεται να κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, κά­νοντας ηγεσία και στελέχη να αισιο­δοξούν και να θυμούνται τη φάση των αρχών του 2008, περίοδο όμως που έκρυβε παγίδες τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απέφυγε. Η πρόθεση ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφουν τρεις δημο­σκοπήσεις είναι 6,9% (Metron Analysis), 8,9% (Pulse) και 14% (Public Issue). Μάλιστα η τελευταία «φέρνει» τον ΣΥΡΙΖΑ σε απόσταση αναπνοής από το ΠΑΣΟΚ (15,5%) και λίγο πάνω από το ΚΚΕ (13,5%).

Νέαορμή

Τα δημοσκοπικά ευρήματα προσέ­δωσαν νέα… ορμή στην απεύθυνση του Τσίπρα προς το ΚΚΕ αλλά και τη ΔΗΜΑΡ με αντικείμενο τη συνεργασία κατά του μνημονίου. «Δεν ζητάμε από το ΚΚΕ να υποστείλει τις σημαίες του ή να αναστείλει τη δράση του» τόνισε στο κάλεσμά του προς τον Περισσό. Στρεφόμενος προς τον Φώτη Κουβέλη τον κάλεσε να το ξανασκεφτεί αφή­νοντας αιχμή ότι, την ώρα που η κοι­νωνία στενάζει, συνομιλεί με τις δυ­νάμεις του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή, αλλά αρνεί­ται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Αριστερά.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι και τόσο ανέφελα καθώς οι συμμαχί­ες που προωθούνται με το λεγόμενο «αριστερό» ΠΑΣΟΚ ξεσηκώνουν αντι­δράσεις σε κομμάτι του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά μετά τη δημοσιοποίηση μέσω ανακοίνωσης της Κοινωνικής Αριστεράς (Κοτσακάς) για τη συνεργα­σία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνεργασίες θα συζητηθούν διεξοδικά σε συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ την ερχόμενη Κυρια­κή. Ως τότε δρομολογείται η επισημο­ποίηση συνεργασιών που έχουν «ωρι­μάσει»: σήμερα στις 12 μ. θα δοθεί συνέντευξη Τύπου Τσίπρα – Σακοράφα για «την ανάληψη πρωτοβουλιών και την κοινή δράση για την ανατροπή της πολιτικής του μνημονίου».

Η βασική κριτική που δέχεται η ηγε­σία του ΣΥΝ, η οποία έχει αναλάβει το έργο των επαφών με στελέχη, φορείς και πρόσωπα προκειμένου να διερευ­νήσει τις προϋποθέσεις συνεργασίας, κορυφώθηκε με αφορμή το συγκεκρι­μένο συμβάν. Και εστιάζει στον «εκλογικίστικο» και «παραγοντίστικο» χαρα­κτήρα που μοιάζει να έχουν αυτές οι συμμαχίες με στελέχη και χώρους που προσεγγίζονται «άκριτα» με κίνδυνο να καταστεί ο ΣΥΡΙΖΑ κολυμπήθρα του Σιλωάμ για ορισμένα στελέχη που προ­έρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Καθώς επίσης και στο ότι γίνονται κινήσεις χωρίς ευ­ρύτερη συνεννόηση.

Οι αντιδράσεις προήλθαν κυρίως από το Αριστερό Ρεύμα, την ΚΟΕ, τη ΔΕΑ, στελέχη της ΑΚΟΑ, ενώ 32 στε­λέχη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης (ανάμεσά τους και στελέχη του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΝ) παρενέβησαν με ανοικτή επιστολή τους προς τη Γραμ­ματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί σημειώνουν ότι είναι επιθυμητή μια συνάντηση «με τα στελέχη και τα μέλη του [σ.σ.: του ΠΑΣΟΚ] στους κοινωνικούς αγώ­νες που αναπτύσσονται στα σωμα­τεία, στις γειτονιές, στα κινήματα ανυ­πακοής, σε κάθε κοινωνικό χώρο». Και από την άλλη υπογραμμίζουν, φω­τογραφίζοντας συγκεκριμένα πρόσω­πα, πως «αυτό που σίγουρα δεν χρεια­ζόμαστε είναι η συνεργασία με πολι­τικά και συνδικαλιστικά στελέχη που εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ χωρίς να αποστασιοποιούνται από τη διαχρο­νική πολιτική που μας οδήγησε στην κρίση, χωρίς να κάνουν την ελάχιστη αυτοκριτική για τα μέτρα που στήρι­ξαν επί δεκαετίες».

Προς το παρόν, οι τόνοι έπεσαν με­τά τη συνεδρίαση της Γραμματείας την Τρίτη…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01