17/01/2019 16:12:37

Στο δικαστήριο ο Κοτζιάς για τη διαφορά με τη μητρόπολη Κύκκου

Στο δικαστήριο ο Κοτζιάς για τη διαφορά με τη μητρόπολη Κύκκου - Media

 

Στις 7 Μαΐου θα καταθέσει τελικά ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, για τη διαφορά που προέκυψε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της μητρόπολης Κύκκου και Τηλλυρίας όσον αφορά στο οικόπεδο που παραχώρησε η δεύτερη για την ανέγερση της ελληνικής πρεσβείας, λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε από πλευράς Ελλάδας στην ανέγερση της πρεσβείας.

Χθες,σύμφωνα με τον ''Φιλελεύθερο'', οι δύο πλευρές είχαν συνάντηση με τον δικαστή που εκδικάζει αίτηση του μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου και βρέθηκε η ημερομηνία για την αντεξέταση του Έλληνα υπουργού. 

Όπως αποφασίστηκε, αυτή θα γίνει μια ημέρα πριν από την τριμερή συνάντηση Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, για την οποία θα βρίσκεται στη Λευκωσία ο κ. Κοτζιάς, αφού το δικαστήριο βρήκε χρόνο εκείνη την ημέρα για να συνεχίσει την ακρόαση της υπόθεσης. Όπως πληροφορείται ο «Φ», ήδη ο κ. Κοτζιάς όπως και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος, έχουν καταχωρήσει ένορκη δήλωση στο δικαστήριο για τις θέσεις τους αναφορικά με τη συμφωνία που είχαν συνάψει μαζί με τον μητροπολίτη Νικηφόρο στις 28/3/2017 σε συνάντησή τους στο Μετόχιο Κύκκου και αφορούσε στη μεταβίβαση του οικοπέδου στο ελληνικό δημόσιο, με την παραμέριση εφαρμογής απόφασης δικαστηρίου για επιστροφή του ακινήτου στον Κύκκο.

Τόσο ο κ. Κοτζιάς όσο και ο κ. Φωτόπουλος, που ήταν παρόντες στη συνάντηση, αναφέρουν ότι η συμφωνία αφορούσε όλο το οικόπεδο, που βρίσκεται απέναντι από το Μετόχι του Κύκκου, ενώ η άλλη πλευρά με επιστολή της αναφερόταν σε μεταβίβαση του μισού.

Όπως έγραψε ο «Φ», μετά τη διαφορά που προέκυψε μεταξύ των δύο πλευρών, ο Κύκκου Νικηφόρος προσέφυγε στο δικαστήριο και με αίτησή του ζητεί την εφαρμογή απόφασης άλλου δικαστηρίου που υποχρέωνε την Ελληνική Δημοκρατία να μεταβιβάσει το οικόπεδο πίσω στη μητρόπολη και παράλληλα ζητεί δήλωση του δικαστηρίου ότι η μητρόπολη εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της που ήταν η καταβολή ποσού 2,5 εκατομμυρίων ευρώ (η αξία που πλήρωσε η Ελλάδα συν τόκοι) και παράλληλα να διατάσσει το Κτηματολόγιο να προχωρήσει στη μεταβίβαση του οικοπέδου. 

Η πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρει ότι δεν πήρε τα χρήματα, οπόταν και δεν μπορεί να προχωρήσει στη μεταβίβαση.Τη μεθεπόμενη Δευτέρα αναμένεται ότι οι Κοτζιάς και Φωτόπουλος θα αντεξεταστούν από τον δικηγόρο του κ. Νικηφόρου για τη συμφωνία στο Μετόχι, καθώς και επί της ένορκης δήλωσής τους.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.