search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:22
MENU CLOSE

Ν.Δ. χωρίς… πρόγραμμα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2019
3-5-2018
05.05.2018 03:00
nd-11.jpg

 

Πρακτικά ανέτοιμη σε ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού το φθινόπωρο. «Αν ο κ. Τσίπρας πιστεύει πραγματικά ότι κλείνει με επιτυχία τον Αύγουστο ένα κύκλος για τη χώρα, ας κάνει εκλογές τον Σεπτέμβριο». Με αυτή την ατάκα, την Παρασκευή 27 Απριλίου, μιλώντας στους τομεάρχες της Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να προκαλέσει τον πρωθυπουργό στα «μαρμαρένια αλώνια» των εκλογών.

Η πρόσκληση – πρόκληση απευθύνθηκε μια μέρα μετά το πρωτοσέλιδο του «Ποντικιού» περί εισηγήσεων στον Τσίπρα για εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο και σε πρώτη ανάγνωση οφείλεται κυρίως στο ότι ο Μητσοτάκης δεν θα ήθελε να εμφανιστεί ως συρόμενος σε εκλογές εάν ο πρωθυπουργός επιλέξει να στήσει κάλπες το φθινόπωρο.

Η αλήθεια είναι ότι το αίτημα για εκλογές είχε υποχωρήσει στον πολιτικό λόγο του προέδρου της Ν.Δ. Η επαναφορά του εκτιμάται ότι σχετίζεται περισσότερο με τον φόβο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού παρά με κάποιον διακαή πόθο για προσφυγή στην κάλπη. Αυτή την ανησυχία του εξ άλλου τόνισε προς τους τομεάρχες. Ένας σοβαρός λόγος ανησυχίας για το ενδεχόμενο αιφνιδιασμού είναι η ετοιμότητα της Ν.Δ., η οποία δεν βρίσκεται στο υψηλότερο δυνατό σημείο. Εξ ου και οι παραινέσεις στους τομεάρχες προς αυτή την κατεύθυνση.

Κενό παρά το συνέδριο

Το ένα από τα δύο σοβαρά προβλήματα αφορά την ετοιμότητα της Ν.Δ. ως προς το πρόγραμμα διακυβέρνησης. Οι διαδικασίες, κατά γενική ομολογία, κινούνται με αργούς ρυθμούς, αλλά αυτό δεν είναι το σοβαρότερο.

Μια από τις πιο σημαντικές αβαρίες είναι η πλημμελής επικαιροποίηση των προγραμματικών θέσεων, εκ των οποίων πάρα πολλές έχουν μείνει στην περίοδο διακυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.

Η γκρίνια των περισσοτέρων – από τους… ελάχιστους που ασχολούνται σοβαρά με το θέμα αυτό – αφορά το ότι ακόμη και πρώην υπουργοί σε κρίσιμους τομείς πολιτικής απαντούν δημοσίως στην κυβερνητική δραστηριότητα των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛΛ με υλικό καταγεγραμμένο σε δελτία Τύπου του… 2013!

Κάποιοι μάλιστα λένε ότι σε προσχέδια προγράμματος που εμφανίζονται προς επεξεργασία – πολλά εκ των οποίων συντεταγμένα από στελέχη της απολύτου εμπιστοσύνης του ίδιου του Μητσοτάκη – καταγράφονται θέσεις τόσο πεπαλαιωμένες ώστε να έχουν προ πολλού ξεπεραστεί από την πρακτική της νυν κυβέρνησης.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η εξαγγελία της θεσμοθέτησης του… Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης – που έχει ήδη θεσπιστεί από τη νυν κυβέρνηση –, η οποία περιεχόταν σε προσχέδιο θέσεων για την κοινωνική πολιτική. Βεβαίως οι τελικές προγραμματικές θέσεις θα επικαιροποιηθούν κάποια στιγμή, αλλά πολλοί θεωρούν βέβαιο ότι αυτό δύσκολα θα συμβεί πριν από το κομματικό συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο.

Όπως μάλιστα σημειώνουν στελέχη της Ν.Δ., αυτή η κατάσταση επικρατεί παρ’ ότι τον Δεκέμβριο του 2017, μόλις πριν από 4,5 μήνες, η Ν.Δ. είχε διεξαγάγει… προγραμματικό συνέδριο.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:22