search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:42
MENU CLOSE

Δήλωση-σοκ του Τραμπ: Το Ιράν ή θα διαπραγματευτεί ή «κάτι θα συμβεί»

09.05.2018 16:44
Δήλωση-σοκ του Τραμπ: Το Ιράν ή θα διαπραγματευτεί ή «κάτι θα συμβεί» - Media

 

Εξαιρετικά δυσοίωνος εμφανίζεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχετικά με τις εξελίξεις μετά την απόφασή του να αποσυρθεί από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Συγκεκριμένα, ο Τραμπ δήλωσε ότι το Ιράν είτε θα διαπραγματευτεί είτε «κάτι θα συμβεί». Αν το Ιράν εκκινήσει εκ νέου το πυρηνικό του πρόγραμμα θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές συνέπειες», τόνισε.

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης, δεν κατέστη σαφές τι ενέργειες εννοούσε ο Τραμπ.
 
Συνομιλία Μακρόν-Ροχανί
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση στον Ιρανό ομόλογό του, τον Χασάν Ροχανί, να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας του 2015 ακολουθώντας το παράδειγμα του Παρισιού, του Λονδίνου και του Βερολίνου, παρά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή.
 
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες μία ημέρα αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε τη μονομερή απόφασή του, η οποία αφορά και την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, ο Μακρόν τόνισε ότι δικός του στόχος είναι «να διατηρήσει την περιφερειακή σταθερότητα».
 
«Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Γαλλία είναι πρόθυμη να συνεχίσει να εφαρμόζει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν σε όλους τους τομείς. Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να πράξει το ίδιο και το Ιράν» ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.
 
Ο Μακρόν και ο Ροχανί συμφώνησαν «να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, με σκοπό την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας και τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας», προστίθεται στην ανακοίνωση.
 
Ο Μακρόν μίλησε επίσης για την πρόθεσή του να ξεκινήσει μια ευρύτερη συζήτηση με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μετά το 2025, οπότε λήγει η υπάρχουσα συμφωνία, καθώς και για το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αλλά και γενικότερα για θέματα της Μέσης Ανατολής.
 
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών αναμένεται να συναντηθούν σύντομα για να συνεχίσουν τις συνομιλίες. Μετά την απόφαση του Τραμπ, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο για να διασώσουν τα βασικά σημεία της συμφωνίας που περιορίζει τη δυνατότητα της Τεχεράνης να εμπλουτίζει ουράνιο και να προστατεύσουν ταυτόχρονα τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα στο Ιράν. «Η συμφωνία δεν είναι νεκρή. Έχουμε την απόσυρση της Αμερικής, αλλά η συμφωνία υπάρχει ακόμη» τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:41