search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:57
MENU CLOSE

Ηράκλειο: Εκδήλωση για τον Μινωικό Πολιτισμό στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης

12.05.2018 14:23
Ηράκλειο: Εκδήλωση για τον Μινωικό Πολιτισμό στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης  - Media

 

Η ανάδειξη της διαχρονικής επιρροής και ευρείας αποτύπωσης του Μινωικού Πολιτισμού στην παγκόσμια σκηνή της σύγχρονης δημιουργίας αποτέλεσαν το αντικείμενο πολιτιστικού διήμερου που οργάνωσαν στο Ηράκλειο ο Οργανισμός Πολιτισμού Brandihg Heritaje, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, η Βρετανική Σχολή Αθηνών και η Περιφέρεια Κρήτης.

Στο πλαίσιο του διημέρου και κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, οι διοργανωτές τίμησαν το μεσημέρι του Σαββάτου τη διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια Σοφία Κοκοσαλάκη για την προσφορά της στην ανάδειξη της ελληνικής κληρονομιάς και, ιδιαίτερα, της κρητικής της καταγωγής και μινωικής της επιρροής, ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας στην παγκόσμια σκηνή της μόδας.

H Ελληνίδα σχεδιάστρια ευχαρίστησε τους διοργανωτές και την Περιφέρεια καθώς και την πολιτεία για την τιμητική διάκριση.

«Εμπνέομαι συνεχώς από το γνήσιο περιβάλλον και τον πολιτισμό της Κρήτης», ανέφερε μεταξύ άλλων η τιμωμένη.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, από την πλευρά της, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι πολιτεία, Περιφέρεια και φορείς προωθούν και στηρίζουν όλες τις δράσεις που αφορούν τον πολιτισμό και στη συγκεκριμένη περίπτωση τον Μινωικό.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στη σημασία του πολιτιστικού διημέρου που συνδυάστηκε με την παρουσία στην Κρήτη και του πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολου.

Μεταξύ άλλων, κατά την επίσκεψη του ο Κάρολος και η σύζυγος του Καμίλα Πάρκερ παρακολούθησαν στους χώρους της Βρετανικής Σχολής στην Κνωσό τη διαδικασία της παρασκευής των Μινωικών γευμάτων, που αποτελεί επί της ουσίας μια επιστροφή στον υλικό πολιτισμό των ανθρώπων που ζούσαν στην Κρήτη πριν από 2000 έως 3000 χρόνια.

«Ήταν ένα σημαντικό γεγονός που διαφημίζει την Κρήτη και τη χώρα σε όλο τον κόσμο», επισήμανε ο περιφερειάρχης.

Χαιρετισμό απηύθυναν η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Στέλλα Μανδαλάκη, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα και η ιδρύτρια του Branding Heritage, Κατερίνα Φρέντζου.

Στην εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου συμμετείχαν Έλληνες δημιουργοί, αρχαιολόγοι που μέσα από τις τοποθετήσεις τους ανέδειξαν τη σημερινή αξία του πολιτισμού και ιδιαίτερα του Μινωικού ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Μεταξύ αυτών και ο διευθυντής της ΑPIVITA Νίκος Κουτσιανάς, η εταιρεία του οποίου έχει επιλέξει για το σήμα αναγνώρισης τις «Μέλισσες των Μαλλίων». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η επιλογή αυτή έχει αναγνωρισθεί διεθνώς και καταδεικνύει ότι «ο ελληνικός πολιτισμός που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ελληνική παιδεία και τη μοναδική ελληνική φύση, αποτελούν πόλο έλξης για πλήθος τουριστών ανά τον κόσμο, ενισχύει και στηρίζει τον τουρισμό».

Παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να διακριθεί και να προωθήσει την επιχειρηματικότητα στηριζόμενη στον πολιτισμό και τη φύση.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, επισήμανε ακόμα ότι «εμπνευστήκαμε από την αρχαία Ελλάδα για να δημιουργήσουμε το άλλο επιχειρείν, την άλλη επιχειρηματικότητα».

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, όπου και πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, φιλοξενείται και έκθεση πρωτότυπων σύγχρονων δημιουργιών με Μινωικές αναφορές που θα διαρκέσει ένα μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:57