search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:26
MENU CLOSE

Η επόμενη ημέρα της σφαγής στη Γάζα: Επικριτές του Ισραήλ, υποστηρικτές και «ίσες αποστάσεις»

15.05.2018 15:41
Η επόμενη ημέρα της σφαγής στη Γάζα: Επικριτές του Ισραήλ, υποστηρικτές και «ίσες αποστάσεις» - Media

 

«Χλιαρές» είναι σε γενικές γραμμές οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας έναντι του Ισραήλ, μία ημέρα μετά τη μαζική σφαγή Παλαιστίνιων διαδηλωτών στη Γάζα.

Σε μία άκρως προκλητική τοποθέτηση, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ «επέδειξε αυτοσυγκράτηση», καταδικάζοντας τη… συμπεριφορά της Χαμάς!

Ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η πρέσβειρα των ΗΠΑ ανέφερε:

«Καμία χώρα σε αυτήν την αίθουσα δεν θα ενεργούσε με μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση όσο το Ισραήλ». «Η Χαμάς είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα χθες» διαβεβαίωσε η Χέιλι, τονίζοντας ότι η στάση της παλαιστινιακής οργάνωσης υποδαυλίζει τη βία εδώ και χρόνια, «πολύ πριν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να μεταφέρουν την πρεσβεία τους» στην Ιερουσαλήμ.

«Οι ΗΠΑ εκφράζουν τη λύπη τους για τους θανάτους όμως υπάρχει πολλή βία στην περιοχή» συμπλήρωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος επισημαίνοντας ότι λυπάται διότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν συζητά αρκετά σχετικά με τις ενέργειες του Ιράν στη Συρία και την Υεμένη.

 

Σε μία πιο αιχμηρή τοποθέτηση, αλλά αναντίστοιχη της σφαγής, προχώρησε η Γαλλία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν χαρακτήρισε «εκρηκτική» την κατάσταση στην Μέση Ανατολή και επέκρινε τις ΗΠΑ για τις μονομερείς ενέργειές της στην περιοχή και το Ισραήλ για το αδικαιολόγητο επίπεδο βίας, όπως το χαρακτήρισε.

Χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας παρευρέθηκαν στις κηδείας δεκάδων Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από ισραηλινούς στρατιώτες χθες, στις διαδηλώσεις ενάντια στα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

«Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή είναι εκρηκτική, η βία επικρατεί έναντι του λόγου, ο πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει», δήλωσε ο Λε Ντριαν ενώπιον του κοινοβουλίου.

«Είμαστε δεσμευμένοι στην ασφάλεια του Ισραήλ, η ασφάλεια του Ισραήλ δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτό το επίπεδο βίας», τόνισε.

«Έχουμε διαφωνίες με τις ΗΠΑ», σημείωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, αναφερόμενος στην πολιτική των ΗΠΑ για το Ιράν και στην μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

«Έχουμε (επίσης) διαφωνία για την μέθοδο. Επειδή και στις δύο περιπτώσεις οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ενεργήσουν μονομερώς», συμπλήρωσε.

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, εκτίμησε ότι οι αποφάσεις της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η κίνησή της να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ είναι ιστορικά λάθη που θα απομονώσουν τις ΗΠΑ.

«Η Ιστορία θα αποφανθεί ότι αυτές οι δύο αποφάσεις που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση ήταν λανθασμένες. Η Ουάσινγκτον θα απομονωθεί από τον κόσμο εξαιτίας αυτών των λανθασμένων αποφάσεων», τόνισε ο Ροχανί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

 

Το Κουβέιτ θα διανείμει σήμερα ή αύριο ένα σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας που θα στοχεύει στην «παροχή προστασίας σε Παλαιστίνιους αμάχους», δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη Μανσούρ αλ Οτάιμπι.

Μιλώντας στην έναρξη της σύγκλησης του ΣΑ για τα αιματηρά επεισόδια στη Γάζα, τόνισε ότι υπάρχουν «διαφορετικές πιθανές μορφές» για να επιτευχθεί αυτή η «διεθνής» προστασία, χωρίς να διευκρινίσει σε τι αναφερόταν.

 

Η Τουρκία από την πλευρά της έδωσε εντολή στον Ισραηλινό πρεσβευτή να εγκαταλείψει την ισραηλινή πρεσβεία.

Σύμφωνα με το CNN Turk, μετά τη σφαγή στη Γάζα, με τη δολοφονία περισσότερων από 60 Παλαιστίνιων από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, ο Ισραηλινός πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Το Τουρκικό ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Πρέσβη του Ισραήλ ότι «θα ήταν σκόπιμο να επιστρέψει στη χώρα του για λίγο» και ότι πρέπει να απέχει από την πρεσβεία.

 

Το Βέλγιο κάλεσε την πρέσβειρα του Ισραήλ στη χώρα για να διαμαρτυρηθεί για σχόλια που έκανε για τα θύματα των διαδηλώσεων στην Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για τη βία στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η πρέσβειρα του Ισραήλ στο Βέλγιο, η Σιμόνα Φράνκελ, κλήθηκε από το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών καθώς χαρακτήρισε όλα τα θύματα στη Γάζα “τρομοκράτες”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του βελγικού πρακτορείου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Λυμάμαι πολύ για κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ακόμη και αν είναι τρομοκράτες, 55 τρομοκράτες που ήρθαν κοντά στο φράκτη (ασφαλείας) για να προσπαθήσουν να πολεμήσουν, να εισέλθουν στην ισραηλινή επικράτεια”, δήλωσε η Σιμόνα Φράνκελ σε μια συνέντευξή της στο κρατικό ραδιόφωνο RTBF.

Σε ερώτηση που της τέθηκε αν όλα τα θύματα είναι τρομοκράτες, η διπλωμάτης απάντησε: “Ναι, όλοι τους”.

Σχεδόν 60 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους παιδιά σκοτώθηκαν χθες από ισραηλινά πυρά κοντά στο Ισραήλ. Ένα βρέφος απεβίωσε αφού εισέπνευσε δακρυγόνο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, σύμφωνα με τουπουργείο Υγείας στον θύλακα.

“Θα υπενθυμίσουμε στην πρέσβειρα την ανάγκη το Ισραήλ να σέβεται τους διεθνούς κανόνες”, τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ ζήτησε “μια διεθνή έρευνα υπό την αιγίδα των ΗΕ”, τονίζοντας ότι “η βία που διαπράχθηκε χθες στην Λωρίδα της Γάζας είναι απαράδεκτη”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:25