search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:20
MENU CLOSE

H αρχαιοκαπηλία στην Ελλάδα μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου»

16.05.2018 13:29
H αρχαιοκαπηλία στην Ελλάδα μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου» - Media

 

Η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, επιστρέφει τη Δευτέρα 21 Μαΐου, στο COSMOTE HISTORY HD, για να «ρίξει φως» στο φαινόμενο της αρχαιοκαπηλίας στην Ελλάδα (21.00).

Στο νέο επεισόδιο της εκπομπής, παρουσιάζονται οι πιο γνωστές υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, η οποία έχει «ρίζες» από την εποχή της πρώτης Σταυροφορίας, οπότε και άρχισε η συστηματική κλοπή αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητή κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Παράλληλα, η «Μηχανή του Χρόνου» ερευνά τις κλοπές που σημειώθηκαν από κατακτητές και συμμάχους κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

 

Η καλλιτέχνης Μαρίνα Καρέλλα στο «Κυνηγώντας το όνειρο» του COSMOTE HISTORY HD

H νέα σειρά ντοκιμαντέρ παραγωγής COSMOTE TV «Κυνηγώντας το όνειρο», με επίκεντρο δώδεκα Έλληνες με εξέχουσα πορεία στον χώρο των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης, παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα τη ζωγράφο και γλύπτρια Μαρίνα Καρέλλα. Ο σκηνοθετικός φακός του Απόστολου Νικολαΐδη την ακολουθεί στο ατελιέ της στο Παρίσι, από όπου μιλά για τη ζωή της σε διάφορες περιοχές του κόσμου, αλλά και για την απόφασή της να ιδρύσει την «ΕΛΙΖΑ», μια οργάνωση κατά της παιδικής κακοποίησης (Τετάρτη 23/5, 21.00). Η σειρά προβάλλεται σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 23.00.

«Η κουζίνα του Θεού» επιστρέφει την Τρίτη 22/5 στις 21.00 με νέο επεισόδιο στο COSMOTE HISTORY HD και μας μεταφέρει στη μονή Αγίου Διονυσίου έξω από το Λιτόχωρο που φιλοξενεί σήμερα 28 μοναχούς, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μια πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα. Μαζί τους, μαζεύουμε καρύδια και φτιάχνουμε ψαρόσουπα, μπιφτέκια ψαριού και ρυζόγαλο.

Η σειρά «Εννέα μουσεία, ένα ταξίδι» μας μεταφέρει στη Χίο για να ανακαλύψουμε το Μουσείο Μαστίχας και τη συλλογή του. Κατά την παραμονή μας εκεί, περιηγούμαστε παρέα με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη σε ένα τοπίο «πλημμυρισμένο» με μαστιχόδεντρα, και ανακαλύπτουμε την άυλη κληρονομιά της μαστιχοκαλλιέργειας (Σάββατο 19/5, 19.00).

Στο πλαίσιο του μηνιαίου αφιερώματος «Μεγάλοι Έλληνες Μουσικοί», παρουσιάζεται το πορτραίτο του μεγάλου μουσικού Μανώλη Καλομοίρη, οι συνθέσεις και η προσωπικότητα του οποίου «σφράγισαν» την ελληνική μουσική σκηνή των αρχών του 20ού αιώνα (Κυριακή 20/5, στις 21.00).

Επίσης, το Σάββατο 19/5, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, δεν χάνουμε το ντοκιμαντέρ «Το δέντρο που ονειρεύτηκα», ένα αφιέρωμα στους ανθρώπους που μέσα σε μόλις έναν αιώνα, άλλαξαν τέσσερις πατρίδες. Από τον Πόντο στην Κριμαία κι ως το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν και την Ελλάδα, το ντοκιμαντέρ διερευνά τους υποχρεωτικούς εκπατρισμούς των Ποντίων κατά τον 20ό αιώνα (20.00).

Το «Τραπέζι ελληνικό! Με την Νταϊάν Κόχυλα» επανέρχεται την Πέμπτη 17/5 στις 18.00 με το επεισόδιο «Ελληνικά ορεινά τυριά», στο οποίο η γνωστή σεφ επισκέπτεται τα παρθένα βουνά της Ηπείρου και μαθαίνει πώς παρασκευάζονται μερικά από τα πιο γευστικά ελληνικά τυριά. Πίσω στην κουζίνα, ετοιμάζει ένα πικάντικο άλειμμα φέτας, χοιρινό στη λαδόκολλα και ένα γλυκό με τυρί και σύκα. Στη συνέχεια, στο επεισόδιο «Σαντορίνη – Γεύσεις ηφαιστείου», η Νταϊάν ταξιδεύει στη Σαντορίνη, και μαζεύει άγρια κάπαρη για να φτιάξει μια συνταγή με λαβράκι, φάβα και τοπικό κρασί, ενώ ένας ντόπιος μοιράζεται μαζί μας το μυστικό για ζουμερούς τοματοκεφτέδες (Σάββατο 19/5, 18.00). Την Τρίτη 22/5 στις 18.00 στο επεισόδιο «Η ζωή της πίτας», η σεφ αναζητά τις ρίζες των ελληνικών πιτών και μας δείχνει πώς να φτιάχνουμε σπιτικό φύλλο για αλμυρές και γλυκές δημιουργίες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:20