18/01/2020 13:16:51

Τερματίζει ο Τσίπρας το σενάριο «Ίλιντεν» λόγω αλυτρωτισμού

Τερματίζει ο Τσίπρας το σενάριο «Ίλιντεν» λόγω αλυτρωτισμού - Media

 

Την απόφαση να απορρίψει την πρόταση Ζάεφ πήρε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι η πρόταση έχει αλυτρωτικό χαρακτήρα κι αναμένεται να προβεί στη σχετική ανακοίνωση τις επόμενες ώρες, ενώ θα υπάρξει και προσωπική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», πρόκειται για προσωπική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία δεν σχετίζεται με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. 

Ζάεφ: Είμαι έτοιμος για τη «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Στο μεταξύ την αποδοχή της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» από τον ίδιο επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος, όπως και ο Έλληνας ομόλογός του, ενημέρωσε ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, και τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα στη Σόφια.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Twitter, o Ζάεφ ανέφερε: «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν είναι μία λύση, για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω».

Πάντως, νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ανέφερε και το «Π», απέρριψε τη συγκεκριμένη πρόταση για λύση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.

Η απάντηση του Μαξίμου

«Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων» αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι «ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς.

Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση».

Βούλγαρος υπουργός Άμυνας: Δεν έχουμε πρόβλημα για τo «Ιλιντεν» στην ονομασία των Σκοπίων

Η Βουλγαρία δεν έχει κανένα πρόβλημα με την πρόταση για ονομασία της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ιλιντεν», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της χώρας Σράζιμιρ Καρακατσάνοφ.

«Δεν μας νοιάζει. Την 1η Αυγούστου του 2017  υπογράψαμε μια συμφωνία που μας δεσμεύει σε κοινμό εορτασμό. Το Ίλιντεν είναι η μέρα της μεγαλύτερης εξέγερσης. Νομίζω ότι δεν έχουμε θέμα με το όνομα.  Για μας, όταν μιλάμε για αμοιβαίες σχέσεις, είναι σημαντικό να αφήνουμε πίσω τις πρακτικές του παρελθόντος -δηλαδή το να κλέβουμε την ιστορία και να αλλάζουμε τα ιστορικά γεγονότα», δήλωσε ο Βούλγαρος αναπληρωτής πρωθυπουργός και Υπουργός Αμυνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα του ονόματος είναι μια διαφωνία που θα έπρεπε να διευθετηθεί μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων: «Προσπαθούμε απλά να βοηθήσουμε τη διαδικασία σε μια προσπάθεια να λύσουμε εκκρεμότητες στα Βαλκάνια».

«Εάν οι δύο χώρες καταλήξουν σε συμφωνία για το "Ιλιντεν", εμείς δεν έχουμε πρόβλημα σε αυτό» κατέληξε ο Καρακατσάνοφ.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.