search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:07
MENU CLOSE

Πουλάκης: Στον πυρήνα του «Κλεισθένη» είναι η δημοκρατία, που κάποιους τους ξενίζει…

19.05.2018 16:46
Πουλάκης: Χωρίς προβλήματα η εκλογική διαδικασία - Media

 

Η προωθούμενη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι «η μοναδική στα μεταπολιτευτικά χρονικά που συζητήθηκε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με τον πλέον θεσμικό τρόπο». Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων, μιλώντας Στο Κόκκινο ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης.

«Οι επικείμενες αλλαγές είναι πολλές και οι περισσότερες εξ αυτών βρίσκουν σύμφωνα τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α), ανεξαρτήτως της πολιτικής τους τοποθέτησης και των δυνάμεων που τα στήριξαν» ανέφερε ο Κ. Πουλάκης. Και για τις διαφωνίες που εκδηλώνονται, σχολίασε: «Στον πυρήνα του “Κλεισθένη” υπάρχει η δημοκρατία. Αυτήν υπηρετούν, τόσο η απλή αναλογική, όσο και η θεσμοθέτηση των δημοψηφισμάτων (…). Δεν γίνεται ένας συνδυασμός να βγαίνει πρώτος στις εκλογές με 18% ή 22% και το εκλογικό σύστημα να του δίνει το τρομακτικό 60% στις έδρες (…)  Δεν γίνεται να μην εκπροσωπείται στο συμβούλιο ο δημότης εκείνος, ο οποίος έδειξε εμπιστοσύνη σε ένα σχήμα που έλαβε το 5% των ψήφων».

«Χρειαζόμαστε νέα κουλτούρα, που θα ενεργοποιήσει τους δημότες»

«Το παλιό σύστημα προκαλεί πολλά και σημαντικά προβλήματα. Δεν ευνοεί τη σύνθεση απόψεων, τη συνεννόηση, τη διαβούλευση. Η εκ των προτέρων εξασφάλιση παντοδυναμίας στην πρώτη παράταξη δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Είναι, επιπλέον, ότι διαπαιδαγωγείται και η αντιπολίτευση στη λογική του ‘αφού βρισκόμαστε έξω από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, σε όλα τα σημαντικά θα είμαστε αντίθετοι’ (…) Είναι μεγάλη, λοιπόν, τομή, αυτή που κάνουμε. Αλλά κάποιες δυνάμεις που είχαν μάθει σε διαφορετικούς τρόπους διοίκησης, αντιδρούν», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον Κ. Πουλάκη, η απλή αναλογική και τα δημοψηφίσματα μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά, «ώστε να σηκωθεί ο δημότης από τον καναπέ και να ενεργοποιηθεί, διαπιστώνοντας ότι η άποψή του γίνεται σεβαστή, υπολογίζεται». Μόνον έτσι, πρόσθεσε, οι πολίτες θα εμπιστευθούν την Τ. Α, που, υπό νέες συνθήκες, θα ανακτήσει τις σχέσεις της με την κοινωνία. «Χρειαζόμαστε μια νέα κουλτούρα κι αυτήν κομίζει η μεταρρύθμιση», σημείωσε.

«Εκείνοι περιέκοψαν το 65%, εμείς ούτε ευρώ»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τους οικονομικούς πόρους της Αυτοδιοίκησης, ο γενικός γραμματέας ανέφερε πως από την απαρχή των μνημονίων έως τον Δεκέμβριο του 2014, η Τ.Α έχασε το 65% των χρημάτων που λάμβανε από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. «Επρόκειτο για τρομακτική αποστέρηση οικονομικών δυνατοτήτων» σχολίασε και πρόσθεσε:

«Από τον Ιανουάριο του 2015, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν κόπηκε ούτε ευρώ. Κι ας ήταν πχ το 2015 εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Θα θυμάστε ασφαλώς ότι ήταν τότε που ‘ξύναμε τον πάτο του βαρελιού’ για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Και τον τελευταίο χρόνο πετύχαμε και μία μικρή αύξηση».

Ο  Κ. Πουλάκης αναφέρθηκε επίσης και στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία («Φιλόδημος» Ι και ΙΙ), που θα παράσχουν «2,3 δισεκατομμύρια σε βάθος πενταετίας και σε ορίζοντα έτους 500 εκατομμύρια, τα οποία θα διατεθούν για σχολεία, χώρους άθλησης, παιδικές χαρές».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01