search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:54
MENU CLOSE

Συκοφαντικές αγριότητες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2024
7-6-2018
09.06.2018 03:00
nato-1.jpg

 

Είναι γενικώς γνωστό ότι το τραγικό επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης προσλαμβάνει ακραία ένταση όταν το θέμα φέρει το πρόσημο «εθνικό».

Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση εξυπηρετεί «διεθνείς σκοπιμότητες» – άρα προδίδει τα συμφέροντα της χώρας. Και το λέει αυτό ένα κόμμα που κάποτε έλεγε «ποιος θα θυμάται σε δέκα χρόνια». Κατά την κυβέρνηση, η Ν.Δ. είναι κόμμα πατριδοκάπηλων και εθνικιστών. Και το ισχυρίζονται την ώρα που ο μικρός κυβερνητικός εταίρος λέει τα ίδια και χειρότερα για το όνομα της ΠΓΔΜ. Δυστυχώς, αυτοί οι ισχυρισμοί συκοφαντούν και τους Έλληνες πολίτες:

● Προφανώς, δεν είναι προδότες και πράκτορες ξένων συμφερόντων όσοι πιστεύουν ότι το θέμα αυτό πρέπει να λυθεί με έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό, ώστε να αποτραπεί η δορυφοροποίηση της ΠΓΔΜ από την Τουρκία και να στραφεί η Ελλάδα απερίσπαστη στην αντιμετώπιση του τεράστιου εξ ανατολών κινδύνου.

● Προφανώς, δεν είναι εθνικιστές και ακροδεξιοί όσοι ανησυχούν ότι ο όποιος συμβιβασμός δεν θα επιφέρει κατ’ ανάγκην την εξαφάνιση του σλαβομακεδονικού αλυτρωτισμού, τον οποίο όντως τροφοδοτεί το όνομα «Μακεδονία».

Το επιπλέον κακό με αυτόν τον άγριο – και ενίοτε γελοίο – καυγά είναι ότι συγκαλύπτει την ουσία του θέματος. Ας τη δούμε εν τάχει:

Η όποια συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων επί του ονόματος αναμένεται να υπογραφεί σε συνάντηση στις Πρέσπες. Στη συνέχεια, στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. στις 25 Ιουνίου και στη σύνοδο κορυφής στις 28 – 29 Ιουνίου, θα δοθεί η πρόσκληση για έναρξη ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. Ακολουθεί η σύνοδος του ΝΑΤΟ 11 – 12 Ιουλίου, όπου, αντίθετα με ό,τι ισχύει για την Ε.Ε., η πρόσκληση ισοδυναμεί με ένταξη. Δεν είναι σαφές ακόμη εάν θα υπάρξει πρόσκληση ή προενταξιακή διαδικασία.

Σύμφωνα με ό,τι είναι γνωστό, η συμφωνία θα προβλέπει στάδια και το βασικό μέρος της μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο. Τα κύρια βήματα θα είναι το δημοψήφισμα στα Σκόπια για τη συμφωνία, η επικύρωσή της στην εκεί Βουλή (που σημαίνει αλλαγή της ισχύουσας ονομασίας με συνταγματική αναθεώρηση) και ακολούθως η επικύρωση στην ελληνική Βουλή. Τελευταίο βήμα θα είναι η συνταγματική αναθεώρηση, σε χρόνο που θα προσδιοριστεί.

Κατά την κυβέρνηση, η σύναψη διεθνούς συμφωνίας θα είναι δεσμευτική και θα διασφαλίζει την ελληνική πλευρά ακόμη και αφού παραχωρήσει το βασικό της χαρτί, την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οι διαβεβαιώσεις αυτές πάντως μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζουν πειστικά την ανησυχία ότι, εφόσον προηγηθεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ, τα βασικά όπλα της Ελλάδας αποδυναμώνονται και η εφαρμογή της συμφωνίας θα επαφίεται στην πολιτική βούληση των Σκοπίων.

Αυτά μέχρι στιγμής. Τα υπόλοιπα όταν υπάρξει συμφωνία. Εν τω μεταξύ, ψυχραιμία…

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:52