search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:14
MENU CLOSE

Κοτζιάς: Δεν δώσαμε το όνομα Μακεδονία, το πήραμε πίσω – Έχω δημοσκοπήσεις που ο κόσμος συμφωνεί μαζί μας

19.06.2018 07:25
Κοτζιάς: Δεν δώσαμε το όνομα Μακεδονία, το πήραμε πίσω - Έχω δημοσκοπήσεις που ο κόσμος συμφωνεί μαζί μας - Media

 

Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη συμφωνία για το ονοματολογικό, έδωσε στο Καλημέρα Ελλάδα ο Υπουργός Εξωτερικών.

Στην πρώτη εφ’όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο Νίκος Κοτζιάς μετά τη συμφωνίας των Πρεσπών, την περασμένη Κυριακή, έκανε όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

«Τέλειωσε ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της εξωτερικής μας πολιτικής», είπε αναφερόμενος στην επίτευξη της συμφωνίας, εκτιμώντας παράλληλα ότι, «η πλειοψηφία καταλαβαίνει ότι εμείς δε φτιάξαμε πρόβλημα, λύσαμε πρόβλημα», ενώ αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και στις επί μέρους συνθήκες της συμφωνίας, είπε πως «κάθε αλλαγή δημιουργεί ανασφάλεια», παρομοιάζοντας την προκειμένη αλλαγή με νιόπαντρο ζευγάρι που τσακώνεται για το όνομα του παιδιού του.

«Για πρώτη φορά αναγνωρίζουν και υπογράφουν ότι η δικιά τους ιστορία δεν έχει καμία σχέση με τον ελληνισμό», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας τα θετικά στοιχεία της συμφωνίας και συμπλήρωσε ότι «άλλαξαν το όνομα του αεροδρομίου τους».

Κληθείς να απαντήσει στο ενδεχόμενο το όνομα του αεροδρομίου των Σκοπίων να αλλάξει στο μέλλον από μία άλλη κυβέρνηση της γείτονος, υποστήριξε κατηγορηματικά ότι, «υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες, διεθνή μέτρα».

Ερωτηθείς για την αποστροφή του λόγου του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έκανε λόγο για «Μακεδόνες» και «Έλληνες», κατά την ομιλία του στις Πρέσπες, έκανε σαφές ότι, «έχει μπερδευτεί η ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας με τη γεωγραφία».

Εξηγώντας είπε πως «υπήρχε ευρύτερη περιοχή υπό το όνομα ‘Μακεδονία’, περιοχή που διασπάστηκε με τη συνθήκη. Το 1913 με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου φτιάξαμε τη Μακεδονία μας» και διερωτήθηκε:  «Τη δεχόμαστε; Αν ναι, τότε να δεχτούμε ότι η Μακεδονία έχει χωριστεί στα τέσσερα».

Στα θετικά της συμφωνίας, τόνισε ότι «ομολογούν και αποδέχονται ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό», υπογραμμίζοντας ότι «αυτήν την κατάκτηση θα έπρεπε να μας την αναγνωρίσουν», αφού «είναι δεσμευμένοι να τα αλλάξουν».

«Το δικό μας όπλο είναι το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, συμπληρώνοντας ότι «το Βουκουρέστι του 1913 έσπασε την αρχαία Μακεδονία τη γεωγραφική στα τέσσερα, όποιος αμφισβητεί αυτήν τη συνθήκη, αμφισβητεί και τη δική μας Μακεδονία».

Σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι πρόκειται για «δέσμευση από την ώρα δημιουργίας του θέματος» και ερωτηθείς για το γιατί δε γίνεται δημοψήφισμα στην Ελλάδα, απάντησε ότι «εμείς τέτοιο θέμα δεν είχαμε», εξηγώντας ότι «κάνουν δημοψήφισμα γιατί πρέπει να διευκολυνθούν για τις συνταγματικές τους αλλαγές. Εμείς δεν αλλάζουμε. Αυτοί αλλάζουν το όνομα της χώρας και το σύνταγμά τους».

«Ο κόσμος αλλάζει, αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας, θα βρεθούμε με δαγκάνες γύρω μας»

«Έχουμε υποτιμήσει ότι αυτή η χώρα αλλάζει το όνομά της. Κάποιοι συμπεριφέρονται ότι είναι εχθρός μας αυτή η περιοχή», είπε και ερωτηθείς για την κοινή γνώμη και τις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί, σημείωσε ότι έχει ο ίδιος αδημοσίευτες δημοσκοπήσεις, στις οποίες «ήταν αρχικά μπροστά αυτοί που είχαν αμφιβολίες, όμως τώρα έχουν αυξηθεί αυτοί που συμφωνούν».

«Η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν έχει το δικαίωμα άσκησης της εξωτερικής της πολιτικής;», διερωτήθηκε, τονίζοντας ότι «αν ο λαός έχει διαφορετική άποψη, θα την εκφράσει στις εκλογές. Έτσι γίνεται με τις κυβερνήσεις».

«Ο κόσμος αλλάζει, έχουμε γύρω μας αστάθειες και πρέπει να έχουμε σταθερότητες. Αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας, θα βρεθούμε με δαγκάνες γύρω μας», επεσήμανε σχετικά με τη εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι «χρειαζόμαστε φίλους στην περιοχή» και τόνισε ότι «σήμερα η ελίτ, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκονται υπό την εκπαίδευση της Τουρκίας».

«Αυτοί δε θα έπαιρναν κάτι από τη διαπραγμάτευση»

Ερωτηθείς για το ζήτημα της μη αλλαγής της ιθαγένειας των γειτόνων, η οποία θα παραμείνει «μακεδονική» και όχι «βορειομακεδονική», ο Νίκος Κοτζιάς είπε πως «αν κερδίσαμε έναν πόλεμο που τους τα παίρνει όλα, ας μου το πει κάποιος» και απαριθμώντας τις απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση, είπε πως «θέλαμε να πάρουμε το όνομα και erga omnes απέναντι σε κάθε οργανισμό», συμπληρώνοντας ότι, «δεν είναι απλώς ότι αλλάζουν το όνομά τους στο εσωτερικό. Αυτό θα οδηγήσει σε συνταγματική αλλαγή. Κόβεται επίσημα ο αλυτρωτισμός. Αυτοί δε θα έπαιρναν κάτι από τη διαπραγμάτευση;».

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι, η πΓΔΜ έγινε αποδεκτή ως «Μακεδονία» ως κράτος της Γιουγκοσλαβίας από την ελληνική κυβέρνηση.

«Η διατήρηση του αυτοπροσδιορισμού τους ήταν η κύρια επιδίωξή τους. Αν το αρνιόμασταν δε θα είχαμε συμφωνία», ανέφερε σχετικά με τις απαιτήσεις της γείτονος και περιγράφοντας τυχόν συνέπειες άρνησης από μέρους της Ελλάδας στο παραπάνω αίτημα είπε:

«Θα έκαναν αίτηση στο ΝΑΤΟ, θα ασκούσαμε βέτο και θα πηγαίναμε στη Χάγη, όπου έχουμε μία καταδίκη ήδη. Από εκεί θα πηγαίναμε στον ΟΗΕ και θα πέρναγαν με το όνομα που έχουν σήμερα».

«Για εμάς το αγκάθι ήταν το όνομα και οι αλυτρωτικές διαθέσεις έφυγαν», είπε επαναλαμβάνοντας ότι, «το αεροδρόμιο άλλαξε όνομα και ήταν στην κορυφή των απαιτήσεών μας πάντα στις διαπραγματεύσεις. Άλλαξαν το όνομα του δρόμου που συνδέει προκλητικά τη χώρα με τα σύνορά μας» και συμπλήρωσε ότι, «έχουν μια σειρά αγάλματα που συνδέονται με την ελληνική ιστορία. Ορισμένα θα τα κατεβάσουν, άλλα θέλουν να μας τα χαρίσουν και σε άλλα θα βάλουν ταμπελάκι ότι συνδέονται με την Ελλάδα».

«Ο κόσμος ξέρει ότι λύσαμε ένα πρόβλημα» 

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η πλειοψηφία του κόσμου καταλαβαίνει ότι λύσαμε ένα πρόβλημα με τα Σκόπια». Μάλιστα ο κ. Κοτζιάς, ανέφερε ότι έχει δημοσκοπήσεις ότι ο περισσότερος κόσμος συμφωνεί μαζί τους.  «Εχω δημοσκοπήσεις κι εγώ τρέχουσες. Ηταν στην αρχή μπροστά αυτοί που έχουν αμφιβολίες και τώρα προηγούνται λίγο αυτοί που είναι μαζί μας. Το ποσοστό είναι 47% με 44%», ανέφερε. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30