search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:36
MENU CLOSE

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο ιστορικό για την Ελλάδα Eurogroup

21.06.2018 07:28
Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο ιστορικό για την Ελλάδα Eurogroup - Media

 

Μία από τις πιο ιστορικές και κρίσιμες συνεδριάσεις του Eurogroup είναι για την Ελλάδα η σημερινή, αφού όπως φαίνεται πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για τη συνολική έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, καθώς και για τη διευθέτηση του χρέους.

Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 16:00, ώρα Ελλάδος, ενώ στις 19:30 θα συνέλθει το Ecofin. 

Πριν από το Eurogroup θα συνεδριάσει το Euro Working Group, από το οποίο αναμένεται θετική εισήγηση.

Παράλληλα, χθες δημοσιεύτηκε η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα υλοποίησε το σύνολο των δράσεων που απαιτούσε, ώστε να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση.

Στην Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν το βασικό μακροοικονομικό σενάριο για την περίοδο 2017-2022 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,9% του ΑΕΠ για το 2018, 2,3% για 2019-2020, 2,1% για το 2021 και 1,8% για το 2022.
 
Στο κείμενο της έκθεσης τονίζεται πως η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί στην πρόοδο που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος και την ενίσχυση των όρων για βιώσιμη ανάκαμψη, ιδίως με τη συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος και με την εξασφάλιση ότι προστατεύονται οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων που υιοθετούνται.
 
Σε αυτό το σημείο η Κομισιόν κάνει λόγο για την «ενισχυμένη εποπτεία», η οποία, «όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΕ) 472/2013, μπορεί να παράσχει ένα υγιές και εύρωστο πλαίσιο για τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης, της συνέχισης και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς πολιτικής στους οποίους αναφέρεται το πρόγραμμα».
 
Αναλυτικά η έκθεση των θεσμών αναφέρεται σε όλα τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή και στις προβλέψεις της Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον, όπως αυτές έχουν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν. Τονίζεται, επίσης ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους της τα επόμενα έτη, ενώ γίνεται αναφορά και στην εφαρμογή των μέτρων για το 2019 και το 2020 σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα αντίμετρα.
 
Ειδικότερα, ξεκαθαρίζεται ότι στο πακέτο πρόσθετων μέτρων για το 2019 και το 2020, περιλαμβάνεται η περικοπή των συντάξεων, η οποία παρέχει καθαρή εξοικονόμηση πόρων ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019, όπως και οι περικοπές στο αφορολόγητο το 2020.
 
Όπως αναφέρεται, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να συμμορφωθεί με τον δημοσιονομικό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ και ίσως να υπερβεί και αυτό μεσοπρόθεσμα, γεγονός που θα επιτρέψει την εφαρμογή πρόσθετων παροχών το 2019 και το 2020, κάνοντας ωστόσο, σαφές ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος μεσοπρόθεσμα.
 
Προϋπόθεση για την συμμόρφωση με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, οι εν λόγω ενέργειες να συνοδευτούν από μια στοχοθετημένη συγκράτηση δαπανών και από φορολογικά μέτρα που θα ενισχύουν την ανάπτυξη, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ το 2019 και το 2020, αναφέρεται.
 
Μάλιστα, όπως σημειώνεται, οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν ως προαπαιτούμενο ένα χρονοδιάγραμμα για την έγκριση της δευτερογενούς νομοθεσίας, με παράμετρο των αντισταθμιστικών μέτρων του 2019. Για να αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που εμφανίζεται στις προβλέψεις για το 2019, οι αρχές σημείωσαν, όπως διευκρινίζεται, ότι μπορούν να υιοθετηθούν πρόσθετα μέτρα.
 
Σε γενικές γραμμές, τα μέτρα είναι πιθανό να περιλαμβάνουν μειώσεις που επιφέρουν αύξηση της φορολογίας και στοχοθετημένα κοινωνικά μέτρα, ωστόσο τα στοιχεία για το πακέτο δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, καθώς έχουν ενσωματωθεί μόνο τα μέτρα που έχουν καθοριστεί με επαρκείς λεπτομέρειες, επομένως εξαιρούνται από αυτό το στάδιο και θα πρέπει να συμφωνηθούν στο τέλος του τρέχοντος έτους.
 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:26