search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:31
MENU CLOSE

Παππάς: Η συμφωνία του Eurogroup ανοίγει καθαρό διάδρομο για τη χώρα

24.06.2018 08:40
Ν. Παππάς: «Οικονομικό έγκλημα η άρση προστασίας της α

 

«Έχει κερδίσει η Ελλάδα. Η Ελλάδα με τη συμφωνία του Eurogroup για το χρέος ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο για τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο Νίκος Παππάς μιλώντας στην εκπομπή «Ακραίως» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. 

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής τόνισε πως «όλο το πακέτο είναι μια σημαντική ελάφρυνση για τη χώρα» και πρόσθεσε πως «κάθε αναδιάρθρωση χρέους είναι εργαλείο για να ασκήσεις πολιτική».

Εξήγησε δε πως η προηγούμενη αναδιάρθρωση χρέους «ήταν αγκαζέ με πακέτο λιτότητας αποτρεπτικό για την ανάπτυξη» και σημείωσε πως αν υπήρχαν νέα μέτρα λιτότητα η κυβέρνηση δεν θα δεχόταν αυτή τη συμφωνία. 

Παράλληλα, απάντησε στις βολές που δέχεται η κυβέρνηση για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σημειώνοντας: «Δεν μπορεί να μας ασκούν κριτική για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% αυτοί που είχαν συμφωνήσει σε πλεόνασμα 4,5%». 

«Τη διαπραγμάτευση δεν την έκανε ο Βαρουφάκης»

Ακόμα, χαρακτήρισε «απαραίτητη» τη διαπραγμάτευση των πρώτων έξι μηνών (του 2015) και ξεκαθάρισε: «Τη διαπραγμάτευση δεν την έκανε ο Βαρουφάκης την έκανε όλη η κυβέρνηση. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο και μετά προσφύγαμε στον ελληνικό λαό».

Ο κ. Παππάς επέμεινε πως «Όποτε γίνεται λόγος για μέτρα το 2019 και το 2020 πρέπει να λέμε για τα αντίμετρα. Τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί θα έχουν θετικό ισοζύγιο» και πρόσθεσε πως «Μεταξύ των δεσμεύσεων υπάρχει και το ότι πρέπει να ανοίξουν έως το τέλος του χρόνου 180 κέντρα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα».
 
Επιστρέφοντας στη συζήτηση για τη συμφωνία του Eurogroup ο κ. Παππάς άφησε αιχμές για εγχώρια μέσα ενημέρωσης. «Είναι μια καινούργια σελίδα για την Ελλάδα, την έχουν δει όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αλλά δεν τα έχουν δει κάποια ΜΜΕ στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. 

«Με συνέπεια στους δημοσιονομικούς στόχους αποκτούμε πλέον ελευθερία στην άσκηση πολιτικής. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε», εξήγησε ο κ. Παππάς.

Ο κ. Παππάς υποστήριξε πως «θα μπορούμε να επανεξετάσουμε οποιαδήποτε μέτρο δεν είναι απαραίτητο για να πιάσουμε τους στόχους» και συνέχισε: «Η πρόβλεψη είναι ότι ο ΕΦΚΑ θα έχει πλεόνασμα οπότε παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα δεν θα τεκμηριώνεται».

Επανέλαβε πως «Έχουμε δεσμευτεί ότι μετά το τέλος του προγράμματος θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Είναι σωστό ή όχι να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός; Να συμφωνήσουμε όλα τα κόμματα για την αύξηση του κατώτατου μισθού».

«Δεν είναι ψίχουλα»

«Οι ευρωπαίοι είναι πολύ λογικό να θέλουν ως οικογένεια να μην έχουμε προβλήματα. Είχαμε προβλήματα που δεν προέκυψαν λόγω της Ελλάδας αλλά ήταν δομικά. Στη συμφωνία που πετύχαμε περνάμε σε μια νέα κατάσταση. Η ουσία είναι ότι κρατάμε τους στόχους και αποκτούμε ελευθερία για το πώς θα τους πετύχουμε», σχολίασε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε πως «Τα πλεονάσματα όχι μόνο πιάνονται αλλά έχουν και υπεραπόδοση» και αναγνώρισε πως «υπήρξαν στρώματα που συμπιέστηκαν πάρα πολύ».

Ακόμα τόνισε πως «και το 2016 και το 2017 και ελπίζω και το 2018 θα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε κοινωνικό μέρισμα».

Διευκρίνισε πως «δεν είναι ψίχουλα, μακάρι να μπορούσαμε να δώσουμε και περισσότερα».

Ο κ. Παππάς έστρεψε τα βέλη του στον κ. Στουρνάρα σημειώνοντας: «Θα ήθελα να ακούσω την κεντρική τράπεζα να μιλήσει για τη συμφωνία. Γιατί άκουσα τον κ. Στουρνάρα να μιλά για προληπτική γραμμή».

Αναφερόμενος στο «γαλλικό κλειδί» για το χρέος ο κ. Παπάς εξήγησε: «Το γαλλικό κλειδί αφορά την περίοδο που θα ξεκινήσουμε να πληρώνουμε. Τώρα έχουμε αναστολή πληρωμών για δέκα χρόνια».

«Η αντιπολίτευση χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της»

«Με τη συμφωνία για το χρέος η αντιπολίτευση αισθάνεται ότι χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της», είπε ο κ. Παππάς σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ.

«Οι εκβιασμοί από τους δανειστές τελείωσαν, μαζί τους και το αφήγημα της ΝΔ, που λόγω ένδειας θέσεων, είχε κάνει το Μνημόνιο πρόγραμμα της», πρόσθεσε.

«Έχουν κλείσει τα ζητήματα του αλυτρωτισμού»

Ο κ. Παππάς κλήθηκε να σχολιάσει τη συμφωνία με τα Σκόπια που υπογράφηκε στις Πρέσπες και τόνισε πως πλέον «έχουν κλείσει τα ζητήματα του αλυτρωτισμού». 

«Είναι ρητό στη συμφωνία πως η γλώσσα τους ανήκει στις νοτιοσλαβικές γλώσσες. Όλες οι χώρες τους αναγνωρίζουν ως Μακεδόνες – σλαβικής καταγωγής» σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Υποστήριξε ακόμα για την αναγνώρισε μακεδονικής ιθαγένιας πως ήταν «πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Έλεγε η ελληνική εξωτερική πολιτική πως οι άνθρωποι αυτοί είναι Μακεδόνες και όχι Βούλγαροι».

«Κάποιοι υποκριτές έπρεπε να βγουν και να πουν την αλήθεια στον κόσμο που κατέβηκε στα συλλαλητήρια» συνέχισε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και πρόσθεσε: «Αν νομίζουν ότι κάνουν επένδυση στο πολιτικό του μέλλον θα διαψευστούν. Η χώρα είχε γραμμή και με αυτή κέρδισε, στη ΝΔ επέλεξαν να κάνουν στροφή». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:30