01/04/2020 08:45:34

Σκάνδαλο προμηθειών: Μείωση ποινών αλλά όχι και αποζημίωσης για Σμπώκο, Κάντα, Λεονταρίτη

ΗΠΑ: Απαγορεύτηκε η εκτέλεση θανατοποινίτη που πάσχει από νοητική υστέρηση - Media

 

Μείωση ποινών αλλά όχι του ποσού αποζημίωσης του Δημοσίου αποφάσισε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τους τρεις κατηγορούμενους στην υπόθεση προμήθειας του συστήματος ΕΡΜΗΣ στον στρατό ξηράς επί υπουργίας 'Ακη Τσοχατζόπουλου.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο "έσπασε" τα ισόβια στον πρώην Διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας Γιάννη Σμπώκο και μείωσε τις ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης των πρώην στελεχών της επίμαχης υπηρεσίας, Αντώνη Κάντα και Νίκο Λεονταρίτη . Ωστόσο δεν μείωσε ούτε στο ελάχιστο την αποζημίωση των 25 εκατομμυρίων ευρώ που όπως και πρωτοδίκως καλούνται να καταβάλουν οι τρεις καταδικασθέντες "αλληλεγγύως και εις ολόκληρον" στο Δημόσιο.

Η ετυμηγορία των εφετών ήταν ποινή κάθειρξης 14 ετών για τον άλλοτε στενό συνεργάτη του 'Ακη Τσοχατζόπουλου , Γιάννη Σμπώκο στο οποίο αναγνωρίστηκαν αυτή την φορά τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας. Για τα δύο στελέχη του υπουργείου 'Αμυνας, συγκατηγορούμενους του κ. Σμπώκου, η απόφαση του δικαστηρίου ήταν:

* κάθειρξη 20 ετών στον κ. Κάντα, από 25 στην πρώτη δίκη με αναγνώριση του ελαφρυντικού ειλικρινούς μεταμέλειας και

* κάθειρξη 14 ετών στον κ. Λεονταρίτη , ποινή μειωμένη κατά έξι χρόνια σε σχέση με την πρωτόδικη, με αναγνώριση ειλικρινούς μεταμέλειας και καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Και οι τρεις καταδικασθέντες , που κηρύχθηκαν ένοχοι για άμεση συνέργεια σε απιστία, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, οδηγούνται στην φυλακή μετά την απόφαση. Ο Αντώνης Κάντας , που το δικαστήριο του αναγνώρισε όπως είχε κάνει και το πρωτόδικο το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, βαρύνεται επίσης με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Στον Ν.Λεονταρίτη αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής διαγωγής μετά την πράξη.

Με την απόφαση του δικαστηρίου πλην της αποζημίωσης των 25 εκατομμυρίων ευρώ για την ζημιά του Δημοσίου, τα τρία πρώην στελέχη του υπουργείου 'Αμυνας καλούνται να καταβάλουν επιπλέον στο Δημόσιο 300 χιλιάδες ευρώ ο καθένας ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.