search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:39
MENU CLOSE

Κι όμως το κάνεις λάθος: Ο χρυσοί κανόνες για την αντιμετώπιση των λεκέδων

01.08.2018 14:44
Κι όμως το κάνεις λάθος: Ο χρυσοί κανόνες για την αντιμετώπιση των λεκέδων - Media

 

Είναι γεγονός πως το να ρίξετε τα ρούχα μέσα στο πλυντήριο μαζί με λίγο απορρυπαντικό είναι αρκετά απλό. Ωστόσο, όταν τα ρούχα σας έχουν λεκέδες, δεν αρκεί απλώς να τα πλύνετε.

Οι λεκέδες είναι συχνό φαινόμενο και η αφαίρεσή τους είναι πιθανόν να σας έχει απασχολήσει, αρκετές φορές χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δεν χρειάζεται, όμως, να απογοητεύεστε. Ακολουθήστε τους 10 κανόνες που θα βρείτε παρακάτω και θα δείτε ότι η αφαίρεση των λεκέδων είναι θέμα συστήματος και σωστής μεθόδου.

#1 Συγχρονισμός. Αντιμετωπίστε τους λεκέδες όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Όταν είναι φρέσκοι είναι πολύ πιο εύκολο να φύγουν σε σχέση με αυτούς που παραμένουν πάνω στο ρούχο για πάνω από 24 ώρες.

#2 Μεθοδικότητα. Για φρέσκους υγρούς λεκέδες απομακρύνετε το υγρό με ένα καθαρό πανί και αποφύγετε να τους τρίψετε με οτιδήποτε σκούρο, καθώς κάτι τέτοιο θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Για πιο στέρεους λεκέδες, απομακρύνεται οτιδήποτε βρίσκεται πάνω στο ρούχο (πχ μουστάρδα) με μια σπάτουλα και σε κάθε περίπτωση αποφύγετε το τρίψιμο.

#3 Χρησιμοποιήστε κρύο νερό. Ξεκινάτε πάντα με κρύο νερό, ιδιαίτερα για τους λεκέδες άγνωστης προέλευσης. Το ζεστό νερό, αν αναμειχθεί με πρωτεΐνες (πχ γάλα, αυγό, αίμα κλπ) τις σπρώχνει στο εσωτερικό των ινών.

#4 Προσπεράστε το σαπούνι. Μπορεί ενστικτωδώς να στρέφεστε στο σαπούνι, αλλά για πολλούς λεκέδες, όπως για παράδειγμα λεκέδες από φρούτα και λαχανικά, δεν είναι κατάλληλο. Ξεπλύνετε με σκέτο νερό από την μέσα πλευρά του υφάσματος για να «σπρώξετε» τον λεκέ προς τα έξω.

#5 Κάνετε έλεγχο πριν βάλετε πλυντήριο. Αν βάζετε πλυντήριο για όλη την οικογένεια, πείτε σε όλα τα μέλη να ενημερώνουν για τους λεκέδες ώστε να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις. Αρκετοί λεκέδες χρειάζονται προεργασία πριν μπουν στο πλυντήριο.

#6 Ελέγξτε ξανά πριν στεγνώσετε. Μην βάζετε ρούχα με λεκέδες στο στεγνωτήριο. Η ζέστη θα κάνει τον λεκέ πιο μόνιμο. Το ίδιο ισχύει και για το σιδέρωμα.

#7 Κάνετε δοκιμή. Πριν ξεκινήσετε να δουλεύετε με κάποιο προϊόν πάνω στο λεκέ, κάντε δοκιμή σε μια κρυμμένη επιφάνεια του ρούχου για να δείτε αν φεύγει το χρώμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα μεταξωτά.

#8 Κάνετε απαλές κινήσεις. Τα σημερινά προϊόντα για αφαίρεση λεκέδων είναι πολύ καλά και συνήθως δεν χρειάζονται τρίψιμο. Ωστόσο, μερικές απαλές κινήσεις κάτω από τρεχούμενο νερό θα βοηθήσουν να απομακρύνετε ξεραμένες τροφές, αίμα και λάδι.

#9 Ξεχωρίστε τα ρούχα. Για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, πλύνετε τα ρούχα με μεγάλους λεκέδες ξεχωριστά. Έτσι θα αποφύγετε και πιθανές «μεταφορές» λεκέδων από μπογιά σε άλλα ρούχα.

#10 Χρησιμοποιήστε τη σωστή θερμοκρασία νερού. Διαβάζετε πάντα τις ετικέτες των ρούχων πριν τα βάλετε στο πλυντήριο. Θα τα προστατεύσετε και θα βοηθήσετε τα απορρυπαντικά να δράσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Πηγή: spirossoulis.com

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:28