search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:20
MENU CLOSE

«Στόχος» ο Τσίπρας – Η ΝΔ θέλει να υπονομεύσει το επικοινωνιακό χάρισμα του Πρωθυπουργού

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2032
2-8-2018
03.08.2018 03:00
Στα 17,4 ευρώ το «μεροκάματο» των υπό αναστολή σύμβασης - Διαφορετικές ταχύτητες αναστολών και εργαζομένων με την παράταση του μέτρου - Media
 
Σε τακτική που επιδιώκει να συγκεράσει την είσπραξη της δυσαρέσκειας από τις φονικές πυρκαγιές και ταυτόχρονα την εξουδετέρωση του βασικού κυβερνητικού επικοινωνιακού όπλου, δηλαδή του Αλέξη Τσίπρα, στοχεύει η Ν.Δ. Κάτι που φάνηκε καθαρά από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, την περασμένη Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Αν και στοχοποίησε συγκεκριμένα πρόσωπα, τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, ζητώντας τις παραιτήσεις τους, από την άλλη πλευρά ο αρχηγός της Ν.Δ. τάχθηκε υπέρ της αναγκαιότητας για εθνική συνεννόηση καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό ως υπονομευτή της. Επίσης, μίλησε για μετεξέλιξη του Αλέξη Τσίπρα σε έναν κυνικό πολιτικό.
 
Βάση για όλα αυτά αποτελούν οι πολιτικές «σφυγμομετρήσεις» που έχει κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες δείχνουν ότι απαιτείται η προβολή της Ν.Δ. ως κόμματος με ισχυρά διαχειριστικά χαρακτηριστικά. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και εισηγήσεις που ζητούν την υιοθέτηση μιας έντονα επιθετικής τακτικής.
 
Η «φωνή» των γεγονότων
Σκιαγραφόντας ο Μητσοτάκης το περίγραμμα των κινήσεων που «περπάτησε» η Ν.Δ. την «επόμενη ημέρα» της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική τόνισε πως αποφάσισε ότι ούτε αυτός ούτε το κόμμα του έπρεπε να εμπλακούν σε μια, όπως είπε, ανούσια αντιπαράθεση κομματικών αλληλοκατηγοριών. «Τα γεγονότα έχουν τη δική τους φωνή και είναι αμείλικτη. Αυτά που λένε αυτοί που έζησαν τη μαύρη Δευτέρα της περασμένης εβδομάδας, την αγωνία να σωθούν οι ίδιοι και οι δικοί τους άνθρωποι, έχουν πολύ μεγαλύτερο βάρος και σίγουρα πολύ περισσότερη αλήθεια από δηλώσεις αρμοδίων και ανακοινώσεις υπουργών» υποστήριξε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Δίνοντας όμως το στίγμα των κινήσεων από εδώ και πέρα τόνισε χαρακτηριστικά πως «οι ευθύνες θα αποδοθούν. Έχω προσωπικά μεγάλη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, αλλά και ως αρχηγός της αντιπολίτευσης θα κάνω τα πάντα για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και οι ευθύνες να ταυτοποιηθούν και να καταλογιστούν».
 
Στο πλαίσιο αυτό, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας πως «κάποτε ο κ. Τσίπρας ήταν απλά νέος και ανεύθυνος. Σήμερα πια είναι καταστροφικός και κυνικός», καταλογίζοντάς του παράλληλα «έλλειψη δυνατότητας οποιασδήποτε συναισθηματικής επαφής με το πρόβλημα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό τις προηγούμενες ημέρες ο Μητσοτάκης σημείωσε πως «δεν είμαι εγώ αυτός που δεν επεδίωξα την εθνική συνεννόηση. Το ποιος έχει υιοθετήσει έναν πολωτικό, διχαστικό λόγο το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες. Και επιμένω ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία οι Έλληνες πρέπει να είμαστε ενωμένοι». Και ασκώντας δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό τόνισε πως «η εθνική συνεννόηση δεν μπορεί να οικοδομηθεί σε ένα περιβάλλον διχασμού. Και φοβάμαι ότι ο διχασμός, η πόλωση, η οξύτητα είναι πια μέσα στο DNA του κ. Τσίπρα, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να προσποιηθεί ή να υποδυθεί ότι παίζει κάποιον άλλο ρόλο».
 
«Άθλια διαχείριση»
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιτέθηκε στην κυβέρνηση μιλώντας για «άθλια διαχείριση αυτής της κρίσης και άθλια προσπάθεια για επικοινωνιακή συγκάλυψη όλων όσων δεν έγιναν αυτές τις κρίσιμες ώρες της περασμένης Δευτέρας» και κατηγόρησε την κυβερνητική πλευρά για προσπάθεια «όχι μόνο επικοινωνιακής αντιμετώπισης, αλλά ενδεχομένως, ναι, και συγκάλυψης ευθυνών». Ο Μητσοτάκης αν και αναγνώρισε «τη δύσκολη επιχειρησιακή πραγματικότητα, όταν μια φωτιά μπαίνει σε μία περιοχή με πεύκα τα οποία δεν έχουν καεί ποτέ, με τη ρυμοτομία του Ματιού», εν τούτοις δήλωσε ότι δεν συμβιβάζεται με τη λογική των λιγότερων νεκρών. «Σε αυτή την τραγωδία δεν έπρεπε να θρηνήσουμε θύματα. Ναι, δεν θα την ελέγχαμε – κατά πάσα πιθανότητα – τη φωτιά άπαξ και μπήκε μέσα στον οικισμό. Αλλά δεν συμβιβάζομαι με τη λογική των λιγότερων νεκρών», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
 
Ο Μητσοτάκης ζήτησε παραιτήσεις υπουργών και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων λέγοντας πως «πραγματικά αναρωτιέμαι πώς κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται σήμερα και συνεχίζουν μακάριοι να ασκούν τα καθήκοντά τους». Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Αδυνατώ να αντιληφθώ τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς καμία παραίτηση. Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω. Και νομίζω ότι δεν το καταλαβαίνει και η μεγάλη πλειοψηφία, για να μη σας πω όλοι οι συμπολίτες μας. Όταν αναλαμβάνει κάποιος πολιτική ευθύνη για κάτι, πρέπει να συνοδεύεται αυτή η πολιτική ευθύνη και από μια πράξη. Και να σας πω και κάτι: η παραίτηση είναι και μια πράξη προσωπικής ευθύνης».
 
Βάζοντας στο στόχαστρό του τους Σκουρλέτη, Τόσκα, Δούρου καθώς επίσης τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας αλλά και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, ο Μητσοτάκης σημείωσε πως φέρουν «τεράστιες ευθύνες» και πως «δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σήμερα στη θέση τους, γιατί αύριο μπορεί να κληθούν να διαχειριστούν μια άλλη πυρκαγιά». Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε την αναβάθμιση της δικαστικής έρευνας ζητώντας από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να αναθέσουν την έρευνα σε εφέτη εισαγγελέα «έμπειρο, ώστε η πρώτη διερεύνηση να γίνει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και αν υπάρξει ανάγκη στη συνέχεια, αν κριθεί αναγκαίο να υπάρξει κάποια περαιτέρω ανάκριση, αυτή να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή».
 
Στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί ο Μητσοτάκης στους τόπους της τραγωδίας που προκάλεσε η φονική πυρκαγιά και στα νοσοκομεία που δέχτηκαν μεγάλο όγκο τραυματιών, την Τετάρτη το πρωί ο πρόεδρος της Ν.Δ. βρέθηκε στην αεροπορική βάση Ελευσίνας (112 Πτέρυγα Μάχης), όπου βρίσκεται η βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair. Σύμφωνα με τη Ν.Δ., ο πρόεδρος του κόμματος κατά τη διάρκεια της παρουσίας του και συνομιλώντας με τον διοικητή, τους πιλότους και τους μηχανικούς της Μοίρας, τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητά του η επισκευή και η συντήρηση των αεροσκαφών μας, ώστε να διασφαλίζεται τόσο η ασφάλεια των χειριστών όσο και η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα. Ο Μητσοτάκης ευχαρίστησε θερμά το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό για τον αγώνα που δίνει, επισημαίνοντας ότι οι πρόσφατες πυρκαγιές αποτέλεσαν μια εθνική τραγωδία που δεν πρέπει να επαναληφθεί ποτέ ξανά.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 20:19