search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 16:01
MENU CLOSE

Αβραμόπουλος: Η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και της Σερβίας θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας

20.09.2018 20:21
Αβραμόπουλος: H παραπληροφόρηση κυριαρχεί - Media

 

Τη συμφωνία καθεστώτος επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και της Σερβίας μονόγραψαν σήμερα στο Βελιγράδι. ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς .

Ο κ. Αβραμόπουλος είχε επίσης κατ’ ιδίαν συνάντηση με την πρωθυπουργό της Σερβίας κα Αννα Μπίρναμπιτς.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Στεφάνοβιτς, μετά την μονογραφή της συμφωνίας, ο κ. Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:

“Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, για αυτό το νέο ορόσημο της συνεργασίας και της μακροχρόνιας εταιρικής σχέσης μας με τη Σερβία, και κατ’ επέκταση με την ευρύτερη περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εταίροι μας στα Δυτικά Βαλκάνια ερχόμαστε διαρκώς πιο κοντά τα τελευταία χρόνια, εμβαθύνοντας τους ιστορικούς δεσμούς και σχέσεις μας σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η Στρατηγική για τα Δυτικά Βαλκάνια, η Σύνοδος της Σόφιας και η επικειμένη Διυπουργική Διάσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης στα Τίρανα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλουμε στους τομείς της ασφάλειας και της μετανάστευσης.

Ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ αποτελεί άμεση συνέπεια της συνολικής εντατικής εργασίας και των κοινών προσπαθειών για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί. Σήμερα προχωράμε στη μονογραφή του καθεστώτος συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Σερβίας για τις δράσεις που θα αναληφθούν από την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Η συμφωνία θα επιτρέψει την ανάπτυξη ομάδων του Οργανισμού στη Σερβία, και τη διενέργεια συνοριακών ελέγχων, μαζί με τους εθνικούς συνοριοφύλακες, σε σημεία συνοριακών διελεύσεων.

Επίσης, θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τη διασφάλιση της αποτελεσματικότερης διαχείρισης της παράτυπης μετανάστευσης. Θα ήθελα να καταστήσω σαφές και να τονίσω ότι αποστολή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είναι να υποστηρίξει του Σέρβους συνοριοφύλακες και να συμμετάσχει σε κοινές επιχειρησιακές δράσεις, και όχι να τους αντικαταστήσει ή να αναλάβει τα καθήκοντα ή τις αρμοδιότητές τους. Και αυτό δεν αφορά μόνο στη Σερβία.

Όπως ανέφερα και πρωτύτερα, αυτό εντάσσεται στην ευρύτερη προσέγγισή μας να φέρουμε πιο κοντά μας ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Η συνεργασία για τη διαχείριση των συνόρων αποτελεί σημαντικό στοιχείο αυτής της προσέγγισης.

Η σημερινή συμφωνία με τη Σερβία δεν είναι η μοναδική. Έχουμε συνάψει και άλλες συμφωνίες και διαπραγματευόμαστε νέες με άλλους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια. Πρέπει να δημιουργήσουμε στενούς δεσμούς με όλους τους εταίρους μας στην περιοχή, με τους οποίους συνεργαζόμαστε για την ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης προκειμένου να διασφαλισθεί η αποτελεσματικότητα της μεταναστευτικής πολιτικής με συντονισμό και συνοχή, στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών μας.

Πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή τη σημαντική πολιτική συγκυρία. Οικοδομώντας πάνω στη Στρατηγική για τα Δυτικά Βαλκάνια, πρέπει να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και τις διακίνησης παράνομων όπλων.

Πρέπει επίσης να συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε την κινητικότητα χωρίς θεωρήσεις, και αυτό είναι κάτι που επεσήμανα στον φίλο μου υπουργό κ. Στεφάνοβιτς . Γνωρίζω τη σημασία που έχει για τους Σέρβους πολίτες η δυνατότητα να ταξιδεύουν χωρίς υποχρέωση θεώρησης, και για’ αυτόν τον λόγο δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο.

Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε επιφυλακή και να λάβουμε προληπτικά μέτρα σε ό,τι αφορά όλες τις προσπάθειες προς μια αποτελεσματική απάντηση στις τρέχουσες προκλήσεις στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Αναμένουμε τη στήριξη της Σερβίας για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας ώστε να αξιοποιήσουμε την τρέχουσα συγκυρία.

Θα συνεχίσω να παρέχω την πλήρη στήριξή μου στις προσπάθειες της Σερβίας για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της, ώστε πολύ σύντομα να ανοίξει η πόρτα για να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, και την υλοποίηση της κοινής μας ατζέντας. Είμαστε εταίροι, φίλοι και σύμμαχοι στις προσπάθειές αυτές.”

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 16:01