search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:31
MENU CLOSE

Μακελειό στο Ιράν: Ένστολοι άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους σε στρατιωτική παρέλαση – Τις ΗΠΑ κατηγορεί η Τεχεράνη

22.09.2018 06:19
Μακελειό στο Ιράν: Ένστολοι άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους σε στρατιωτική παρέλαση - Τις ΗΠΑ κατηγορεί η Τεχεράνη - Media

 

 

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι — ανάμεσά τους και ένας δημοσιογράφος– σκοτώθηκαν στην επίθεση που σημειώθηκε σήμερα εναντίον στρατιωτικής παρέλασης στην πόλη Αχβάζ στο νότιο Ιράν, ενώ ακόμη 53 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το πρακτορείο Tasnim μετέδωσε ότι οκτώ με δέκα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκαν στην επίθεση, η οποία σημειώθηκε περίπου στις 09:00 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας), ενώ ακόμη επτά τραυματίστηκαν.

Το πρακτορείο Fars ανέφερε ότι οι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους. Στη συνέχεια προσπάθησαν να πυροβολήσουν εναντίον της εξέδρας των επισήμων, όμως τους εξουδετέρωσαν οι δυνάμεις ασφαλείας. Από την πλευρά του το πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι υπήρξαν νέοι πυροβολισμοί την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας κυνηγούσαν τους δράστες.

«Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν», μεταξύ των οποίων και ένας δημοσιογράφος από την «τυφλή και δειλή τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας Κουζεστάν Αλί-Χοσεΐν Χοσεϊνζαντέχ, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη είκοσι ένας τραυματίστηκαν. Μάλιστα τόνισε ότι ο απολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί καθώς κάποιοι από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

«Οι τρομοκράτες ήταν τέσσερις. Δύο εξ αυτών σκοτώθηκαν και οι άλλοι δύο συνελήφθησαν», εξήγησε ο Χοσεϊνζαντέχ, ενώ πολλά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι δράστες ήταν ντυμένοι με στολές παραλλαγής.

Νωρίτερα το πρακτορείο Irna είχε μεταδώσει ότι «πολλοί πολίτες σκοτώθηκαν», «χωρίς να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός τους», ενώ τουλάχιστον ακόμη είκοσι άνθρωποι, ανάμεσά τους μία γυναίκα και ένα παιδί, τραυματίστηκαν.

Η κρατική τηλεόραση κατηγόρησε «στοιχεία των απίστων» για την τρομοκρατική επίθεση, μια αναφορά σε σουνίτες αντάρτες. Η Αχβάζ βρίσκεται στην επαρχία Κουζεστάν, όπου έχουν πραγματοποιηθεί σποραδικές διαμαρτυρίες από την αραβική μειονότητα του Ιράν. Το πρακτορείο Isna απέδωσε την επίθεση σε μια αυτονομιστική, αραβική οργάνωση.

«Αυτοί που άνοιξαν πυρ εναντίον των ανθρώπων και των ενόπλων δυνάμεων συνδέονται με το κίνημα αλ Αχβαζίεχ», δήλωσε ο Ραμεζάν Σαρίφ, εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης.

«Χρηματοδοτούνται από τη Σαουδική Αραβία και προσπάθησαν να αμαυρώσουν την ισχύ των ενόπλων δυνάμεών μας», πρόσθεσε.

Η στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιούνταν με την ευκαιρία της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων που γιορτάζεται σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ (1980-1988).

Η επαρχία Κουζεστάν ήταν μια από τις ιρανικές επαρχίες που επλήγη περισσότερο από τον οκταετή αυτό πόλεμο. Ο Σαντάμ Χουσέιν πίστευε ότι οι Ιρακινοί στρατιώτες θα γίνονταν δεκτοί ως απελευθερωτές, όμως οι κάτοικοι της επαρχίας παρέμειναν στην πλειονότητά τους πιστοί στην Τεχεράνη.

Στις 20 Ιουλίου 2018 τουλάχιστον δέκα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκαν σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε από αντάρτες εναντίον μίας από τις βάσεις τους στο χωριό Νταρί, που βρίσκεται στην περιοχή Μαριβάν, στο βορειοδυτικό τμήμα του ιρανικού Κουρδιστάν.

Τις ΗΠΑ κατηγορεί η Τεχεράνη

Η Τεχεράνη κατηγόρησε για την επίθεση «ένα ξένο καθεστώς» που στηρίζεται από τις ΗΠΑ για την επίθεση που σημειώθηκε εναντίον στρατιωτικής παρέλασης στην πόλη Αχβάζ του νοτιοδυτικού Ιράν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμη είκοσι ένας.

«Τρομοκράτες που στρατολογήθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από ξένο καθεστώς επιτέθηκαν στην Αχβάζ (…) Το Ιράν θεωρεί ότι τους περιφερειακούς υποστηρικτές της τρομοκρατίας και τα αφεντικά τους, τους Αμερικανούς, υπεύθυνους για αυτές τις ενέργειες», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Το Ιράν θα απαντήσει άμεσα και αποφασιστικά, υπερασπιζόμενο τις ζωές των Ιρανών», τόνισε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:31