15/10/2019 13:40:57

Πετρόπουλος: Προς αναβολή η περικοπή των συντάξεων χηρείας για δικαιούχους κάτω των 55 ετών

Τ. Πετρόπουλος: Έχουν πραγματοποιηθεί 250.000 επισκέψεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα - Media
 
Διόρθωση του εξοντωτικού μέτρου της διακοπής καταβολής των συντάξεων χηρείας για τις/τους δικαιούχους που δεν πληρούν το ηλικιακό όριο των 55 ετών, εξήγγειλε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στο «Θέμα» FM.
 
Συγκεκριμένα το 2019 θα μελετηθεί η αναβολή του μέτρου εξαιτίας της ανεργίας που παραμένει σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να παγιδεύεται αυτή η ευάλωτη κατηγορία σε οικονομική ένδεια, χωρίς δουλειά και χωρίς σύνταξη.
 
Δηλαδή, θα συζητηθεί η αναστολή του μέτρου έως ότου το ποσοστό της ανεργίας υποχωρήσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο.
 
Οι συντάξεις χηρείας είναι από τα μελανότερα σημεία του νόμου Κατρούγκαλου ο όποιος συνεχίζει να ξηλώνεται.
 
1. Όταν διαπίστωσε η κυβέρνηση ότι οι νέες συντάξεις χηρείας δεν ξεπερνούν τα 192 ευρώ, πάγωσε την έκδοσή τους και θέσπισε κατώτατο όριο τα 360 ευρώ.
 
2. Περίπου 70.000 δικαιούχοι συντάξεων χηρείας που βρέθηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου σε ηλικία κάτω των 55 ετών, χωρίς ανήλικα παιδιά, χάνουν εντελώς τη σύνταξη μετά τη συμπλήρωση 3 ετών από το θάνατο. Δεδομένου ότι η ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου τέθηκε πρώτη φορά σε ισχύ για θανάτους που επήλθαν από 13 Μαΐου 2016 και μετά, η επίμαχη τριετία συμπληρώνεται για πρώτη φορά τον Μάιο του 2019.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Πετρόπουλος, έως και τον Αύγουστο του 2018 απονεμήθηκαν 67.000 συντάξεις χηρείας με το νέο σύστημα, ενώ εκκρεμούν 21.000 αιτήσεις. «Μπορούμε να δούμε από την έναρξη του νέου έτους τη μετάθεση της χρονικής έναρξης κάποιων διατάξεων που αφορούν στην περικοπή της σύνταξης χηρείας για ηλικίες 52 – 55 ετών. Να αναβληθεί το μέτρο αυτό σε  συνδυασμό με την ανεργία που υπάρχει στη χώρα. Έχουμε το δημοσιονομικό χώρο. Θα το κάνουμε», δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 
Υπενθυμίζεται πως το ηλικιακό όριο των 55 ετών που έθεσε ο νόμος Κατρούγκαλου ίσχυσε πρώτη φορά για θανάτους ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που επήλθαν από 13 Μαΐου 2016 και μετά. Οι επιζώντες σύζυγοι, οι οποίοι την στιγμή του θανάτου ήταν πάνω από 55 ετών δικαιώθηκαν την σύνταξη δια βίου.
 
Όσοι ήταν κάτω από 55 αλλά έχουν ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή παιδιά σπουδαστές έως 24 ετών δικαιούνται να λαμβάνουν την σύνταξη χωρίς διακοπή για όσα χρόνια τα παιδιά είναι ανήλικα ή σπουδάζουν και σε κάθε περίπτωση για μια 3ετία τουλάχιστον.
 
Αντίθετα, όσοι χήρες/χήροι ήταν την στιγμή του θανάτου 52-55 ετών και δεν έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά – σπουδαστές έως 24 ετών, δικαιώθηκαν την σύνταξη χηρείας για μια 3ετία. Μετά την 3ετία η
σύνταξή τους πρέπει να διακοπεί και να επαναχορηγηθεί όταν γίνουν 67.
 
Το ίδιο σύστημα ισχύει και για χήρες / χήρους που ήταν κάτω από 55 την στιγμή του θανάτου, αλλά θα έχουν συμπληρώσει τα 55 όταν το παιδί τους ενηλικιωθεί ή όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του. Κι αυτοί θα δικαιούνται να λάβουν την σύνταξη δια βίου όταν γίνουν 67 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.