search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:03
MENU CLOSE

Μαφιόζικο παζλ…

28.01.2012 07:56
Μαφιόζικο παζλ...  - Media

Η δομή των τεσσάρων οργανώσεων θυμίζει σύνθεση ποδοσφαιρικής ομάδας: Επιθετικοί, αμυντικοί, «εκτελεστές», «μηχανάκια» και αρχηγός συμπληρώνουν το παζλ της «μαφίας» που δρούσε στη συμπρωτεύουσα.

Η δομή των τεσσάρων οργανώσεων θυμίζει σύνθεση ποδοσφαιρικής ομάδας: Επιθετικοί, αμυντικοί, «εκτελεστές», «μηχανάκια» και αρχηγός συμπληρώνουν το παζλ της «μαφίας» που δρούσε στη συμπρωτεύουσα. Οι ομάδες αυτές είχαν αυτόνομη δράση, παρόμοια διάρθρωση, ενώ σε κάποιες των περιπτώσεων συνεργάζονταν.
Πάμε να εξετάσουμε τις λειτουργίες τους, όπως προκύπτουν από τη δικογραφία:

Ομάδα Καραμπέρη
Η πρώτη οργάνωση με φερόμενο ως «εγκέφαλό» τον 58χρονο Θωμά Καραμπέρη, υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης με τον ΛΑΟΣ και επιχειρηματία στον χώρο της νυχτερινής διασκέδασης, φαίνεται πως είχε κυρίαρχο ρόλο σε σχέση με τις υπόλοιπες. Δρούσε τουλάχιστον από το 2003, ενώ η αστυνομία έχει εντοπίσει 12 από τα τουλάχιστον 13 μέλη της.
Ο Καραμπέρης συνήθως επέλεγε τα υποψήφια θύματα, τα οποία στη συνέχεια δάνειζε με τοκογλυφικά ωφελήματα, ενώ είχε ως βασικό συνεργάτη τον Δ. Λογοθέτη, «άριστο γνώστη» του τραπεζικού συστήματος, γεγονός που τους έδινε τη δυνατότητα να προστατεύουν τις όποιες οικονομικές τους κινήσεις με ένα πέπλο νομιμότητας.
Βασική συνεργάτιδά του ήταν η Ε. Μπούρδα, που επικοινωνούσε κατ’ επανάληψη με δανειζόμενους, ενώ ήταν και μέλος στο Δ.Σ. κτηματομεσιτικής εταιρείας δικών του συμφερόντων.
Το καρέ των άμεσων συνεργατών του Καραμπέρη συμπληρώνουν ένας απότακτος αστυνομικός, ο οποίος εμφανίζεται ως «φύλακας άγγελός» του, καθώς και ο γιος του Θωμάς, ο οποίος ήταν συνδικαιούχος σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Επιπροσθέτως, συνεργασία με την οργάνωση φαίνεται πως είχαν οι: Γ. Φερέτης, δημοσιογράφος (βρίσκεται σε καθεστώς εφεδρείας από την ΕΡΤ), που φέρεται να παρείχε πληροφορίες, λόγω της ιδιότητάς του, σχετικά με την αυτοκτονία του Μαριόλη, Χ. Παπαχατζής, επικεφαλής της Επιχειρησιακής Δ/νσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης του Σώματος Δίωξης, που παρείχε ουσιώδεις πληροφορίες σχετικά με ανώνυμη καταγγελία για την οργάνωση και ταυτόχρονα πέτυχε την αναστολή έρευνας για τον Καραμπέρη. Στους συλληφθέντες ανήκουν επίσης οι: Ν. Ζήνδρος, δικηγόρος, που έδωσε πληροφορίες – όπως κι ο Φερέτης – για το σημείωμα που άφησε πριν από την αυτοκτονία του ο Μαριόλης, και ο Αθ. Καβρακύρης, διευθυντής υποκαταστήματος της Πανελλήνιας Τράπεζας. Τέλος, ο Γ. Θεοδώρου, βοηθός γεν. διευθυντής Επιχειρηματικού Κέντρου Β. Ελλάδας στην Τράπεζα Πειραιώς, ο οποίος έδωσε λεπτομερείς πληροφορίες στον Λογοθέτη για την οικονομική κατάσταση διαφόρων θυμάτων, επ’ αμοιβή.

Ομάδα Λαμπάκη

Ο Δημήτριος Λαμπάκης, ιδιοκτήτης επιχείρησης παρασκευής σφολιάτας (σύμφωνα με την αστυνομία, είχε υφαρπάξει την εταιρεία από την προηγούμενη ιδιοκτήτριά της για χρέη), εμφανίζεται ως ηγέτης της δεύτερης οργάνωσης, που συγκροτήθηκε το καλοκαίρι του 2008. Ο ίδιος, σε ρόλο συντονιστή, επιλέγει συνήθως τα θύματα και τα δανείζει είτε προσωπικά είτε μέσω της οργάνωσης. Άμεση συνεργάτιδα του Λαμπάκη ήταν η υπάλληλος σε ζαχαροπλαστείο του Σ. Τζωάννου ή αλλιώς «Σιμώνα», η οποία επικοινωνεί με θύματα, ενώ πολλές φορές αναλαμβάνει και τις εισπράξεις. Στον ίδιο ρόλο και ο Φ. Σαραφιανός, όπως επίσης και ο Δ. Λογοθέτης που συμμετείχε και στην οργάνωση Καραμπέρη.
Το κύκλωμα του Λαμπάκη θυμίζει οικογενειακή επιχείρηση, καθώς τόσο η σύντροφός του Θ. Λακόρτε όσο και τα παιδιά του Άννα και Ηλίας γνώριζαν τις δραστηριότητές του, ενώ διέθεταν προσωπικά στοιχεία και λογαριασμούς, έχοντας ουσιαστική συμμετοχή στις συναλλαγές.
«Εκτελεστικό» ρόλο είχε αναλάβει ο πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Μ. Ντούρνεβιτς ή αλλιώς «Ζούκα», καθώς εκφόβιζε και εισέπραττε τις δόσεις. Τέλος, εμπλεκόμενος είναι και ο δικηγόρος Α. Σταμπούλης ή «Κουμπάρος» παρείχε συμβουλές και υλικά μέσα στον Λαμπάκη.

Ομάδα Πολυμέρη

«Ζουμί» υπάρχει και στην οργάνωση του Πολυμέρη, της οποίας έχουν συλληφθεί 14 από τα τουλάχιστον 22 φερόμενα ως μέλη της. Συγκροτήθηκε τέλη του 2009, ενώ πέρα από την τοκογλυφία η ομάδα εξασκείται και στο άθλημα των ακάλυπτων ή πλαστών επιταγών.
Βασικό στέλεχος ήταν ο Β. Πρίντζιος ή «Μπίλης», γιατρός στο επάγγελμα, ο οποίος διέθετε χρήματα και στη συνέχεια μοιραζόταν τα τοκογλυφικά κέρδη. Τον Μάρτιο του 2011, μάλιστα, ο ίδιος – εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του – υπέγραψε ως συγγενής πρώτου βαθμού για να πάρει εξιτήριο θύμα της οργάνωσης που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Παπανικολάου κι ενώ έχριζε περαιτέρω νοσηλείας. Στη συνέχεια, από κοινού με τον Πολυμέρη και δυο άλλα άτομα, τον απήγαγαν και τον εξανάγκασαν να αποπληρώσει τα χρέη.
Άλλα μέλη είναι οι: Μ. Τσοτουλίδης ή «Μίχος», άμεσος συνεργάτης του Πολυμέρη, ο οποίος εντόπιζε θύματα, εισέπραττε χρήματα ή επιταγές, καθώς επίσης βοηθούσε στην εξαπάτηση θυμάτων με ακάλυπτες επιταγές, Ι. Αθανασιάδης ή «Κουμπάρος», που χρησιμοποιούσε για τις επαφές του το εταιρικό κινητό της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ενώ φέρεται να είχε υπό την καθοδήγησή του «μπράβους» για την είσπραξη οφειλών. Ακόμα, συνεργάτες ήταν ο Σ. Τούσιος ή «Σίμος», που παραλάμβανε επιταγές από θύματα, οι οποίες στη συνέχεια ρευστοποιούνταν μέσω τραπεζικού «πλαφόν» που κατείχε έτερο μέλος της οργάνωσης, ο κρατούμενος στις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας Χαλκιδικής Π. Κουγιουμτζης, που διέθετε χρήματα προς δανεισμό, ο Ι. Σαρίδης, που εργαζόταν σε υποκατάστημα της ALPHA ως υπάλληλος και παρείχε ουσιώδεις πληροφορίες για κινήσεις λογαριασμών ή τον Τειρεσία, χρησιμοποιώντας τα τραπεζικά συστήματα. Τέλος, σύμφωνα με τη δικογραφία, εμπλεκόμενος στην υπόθεση είναι και ο ηθοποιός Μ. Ιατρόπουλος, καθώς εμφανίζεται να διαμεσολαβεί σε δάνειο και στη συνέχεια να επικοινωνεί τηλεφωνικά με το θύμα όταν υπάρχουν καθυστερήσεις.

Ομάδα Αδελφών Μελέτη

Αρχηγοί και συνδιευθύνοντες της οργάνωσης που δρα τουλάχιστον από το 2001 είναι τα αδέρφια Κωνσταντίνος Μελέτης, ο οποίος σε πολλές συνομιλίες αποκαλείται «Βούδας», ο Αλέξης Μελέτης ή «Χουνής» και ο Νικόλαος Μελέτης.
Η ομάδα αυτή κυρίως ασχολήθηκε με την παροχή «προστασίας» σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ κάθε αδελφός είχε διαφορετική «αποστολή»: Ο «Βούδας» είχε αναλάβει τον εκβιασμό ιδιοκτητών καταστημάτων, ενώ δάνειζε και χρήματα σε επιχειρηματίες. Ο Αλέξης είχε αναλάβει τις τοκογλυφίες, ενώ ο Νικόλαος είχε ως έδρα τη Χαλκιδική.
Παράλληλα, ο «Γκούφη», κατά κόσμον Η. Σαρναζίδης, είναι άμεσος συνεργάτης του Κ. Μελέτη. Ρόλος του ήταν να εισπράττει τα επιβαλλόμενα χρηματικά ποσά σε καταστήματα. Επίσης από κοινού με τον Κ. Μελέτη εξέδιδαν άγνωστη γυναίκα στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Εξαιρετικά χρήσιμος για τα τρία αδέλφια ήταν και ο Αν. Μουταφίδης, υπάλληλος της ΔΟΥ Καλαμαριάς, μια και βοηθούσε την ηγεσία στη σύνταξη των φορολογικών τους δηλώσεων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:02