search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:33
MENU CLOSE

Σκοπιανό: Στο «φως» τα απόρρητα πρακτικά των συνομιλιών για τη συμφωνία των Πρεσπών

02.10.2018 09:09
Το «Πρώτο Θέμα» τρολλάρει τον Νότη Σφακιανάκη!  - Media

 

Τα πρακτικά των δύο συμβουλίων αρχηγών της ΠΓΔΜ υπό τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, με ορίζοντα τη συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στις 27 Ιανουαρίου και στις 19 Μαΐου στα Σκόπια, φέρνει στη δημοσιότητα η «Καθημερινή»

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, από την ανάγνωση των πρακτικών προκύπτει ότι πολλά στοιχεία της τελικής συμφωνίας των Πρεσπών ήταν ήδη συμφωνημένα, με εξαίρεση το όνομα και ότι τον Ιανουάριο η πΓΔΜ δεν συζητούσε συνταγματική αναθεώρηση, ενώ και το εύρος χρήσης (έναντι όλων) ήταν συζητήσιμο. Και για τα δύο ζητήματα οι δύο μεριές κατέληξαν τον Μάιο, παραμονή της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα, ήδη από τον πρώτο γύρο είχε συμφωνήσει στην παραχώρηση της ταυτότητας, με τη γλώσσα να ακολουθεί λίγο αργότερα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα πρακτικά περιλαμβάνουν και ορισμένες λεπτομέρειες που υποδηλώνουν τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Τον Ιανουάριο, ο κ. Τσίπρας εμφανιζόταν να θέλει να έχει κλείσει τη συμφωνία με την πΓΔΜ ταχέως και να πάει σε εκλογές με κύριο επιχείρημα το τέλος του μνημονίου. Τον Μάιο αυτή η αφήγηση απουσιάζει. Διαφορετική είναι επίσης η αντιμετώπιση της ΝΔ, η στάση της οποίας τον Ιανουάριο περιγράφεται ως ενδεχομένως θετική, ενώ τον Ιούνιο οι ηγέτες της πΓΔΜ εμφανίζονται βέβαιοι ότι συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει με κυβέρνηση της ΝΔ.

Και στις δύο συσκέψεις είναι ορατό το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ και του Προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ. Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ γνωρίζει και την παραμικρή λεπτομέρεια των συνομιλιών και είναι ιδιαίτερα επίμονος στο ζήτημα του ταχύτερου δυνατού χρόνου επικύρωσης. Παρότι οι συζητήσεις αυτές λαμβάνουν χώρα μήνες πριν από το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, η ανησυχία είναι έκδηλη.

Μάλιστα, προκύπτει ότι οι Αλβανοί ηγέτες της πΓΔΜ δεν είχαν πρόβλημα με την παράκαμψη του συγκεκριμένου βήματος. Σαφής αναφορά γίνεται και για κίνδυνο παρέμβασης από τη Ρωσία στην περιοχή, με σκοπό να μην υπάρξει συμφωνία.

Και στις δύο συσκέψεις φαίνεται το χάσμα μεταξύ πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και προέδρου Ιβάνοφ, ενώ ο ΥΠΕΞ Νικόλα Ντιμιτρόφ επιμένει στο θέμα της άμεσης επικύρωσης. Έκδηλη είναι, τέλος, η ανησυχία για ρωσική ανάμειξη, ώστε να μην υπάρξει τελικά συμφωνία. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:30