11/12/2019 03:47:44

Αμόκ για τον θησαυρό του Αλή Πασά - Κινδυνεύουν τα φυσικά μνημεία της χώρας

Αμόκ για τον θησαυρό του Αλή Πασά - Κινδυνεύουν τα φυσικά μνημεία της χώρας  - Media

Επίδοξοι «Ιντιάνα Τζόουνς» καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους καθώς αναζητούν λίρες, πολύτιμους λίθους και κειμήλια. Χρυσοθήρες, «οπλισμένοι» με ελπίδες και σκαφτικά εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας, έχουν επιδοθεί σε ένα ατελείωτο κυνήγι θησαυρό χωρίς να υπολογίζουν πού θα σκάψουν και ποια γεφύρια ή μοναστήρια (που θα τα θεμέλιά τους μετρούν αιώνες), θα καταστρέψουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Espresso αυτή την περίοδο λαθροανασκαφείς από όλη τη χώρα που δρουν κρυφά στην Καρδίτσα έχουν πάθει αμόκ με τον περιβόητο αμύθητο θησαυρό του Αλή Πασά που ο θρύλος τον θέλει να αποτελείται, από σεντούκια γεμάτα χρυσές λίρες και «βουνά» διαμάντια, κοσμήματα και βυζαντινά κειμήλια από τις επιδρομές του.

Μιλώντας στην εφημερίδα ο αντιδήμαρχος Αργιθέας- Καρδίτσας Θανάσης Καραγιώργος τόνισε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν είναι τωρινό:

«Εδώ και σχεδόν μισό αιώνα βρίσκουμε σκαμμένα κυρίως τα γεφύρια , καθώς κυκλοφορούν θρύλοι για λίρες από την Τουρκοκρατία και την Κατοχή.

»Όλα αυτά λειτουργούν ως μαγνήτης για τους χρυσοθήρες, ώστε να σκάβουν ανεξέλεγκτα και ασυλόγιστα.

»Δρούν όσο μπορούν αθόρυβα και νυχτερινές ώρες αλλά εντοπίζουμε φθορές από ανασκαφές που είναι ικανές να γκρεμίσουν τα περισσότερα γεφύρια της περιοχής».

Ο ίδιος συμπληρώνει πως πρόκειται για άτομα που καταφτάνουν στην περιοχή από κάθε γωνιά της χώρας, αλλά οι περισσότεροι είναι ντόπιοι, οι οποίοι γνωρίζουν όσο κανείς τα μονοπάτια.

«Στο γεφύρι του Πετρωτού ή Λιάσκοβου, που είναι του 13ου αιώνα, σκάβουν τα τελευταία 10 χρόνια! Στο κατάστρωμα της πεζογέφυρας απ' όπου κάποτε περνούσαν οι χωρικοί με τα ζώα τους, ξεκίνησαν οι χρυσοθήρες να σκάβουν από τη μια πλευρά κάνοντας μία τεράστια τρύπα, η οποία αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα του γεφυριού, καθώς μπαίνει μέσα το νερό της βροχής και προκαλεί διάβρωση».

Ο αντιδήμαρχος αποκαλύπτει ότι οι επίδοξοι κυνηγοί θησαυρών έχουν σκάψει και στα γεφύρια του Θερινού και του Τυρολόγου, όπου μάλιστα άνοιξαν τρύπα κοντά στη βάση του τόξου και από τη βιασύνη τους άφησαν μέσα μια τσάπα!

«Κίνδυνος υπάρχει και για τα μοναστήρια μας», πρόσθεσε.

Έχουμε ζητήσει από τον κόσμο να έχει το νου του και να ενημερώσει την Αστυνομία, αν δει ύποπτη κίνηση» σημείωσε ο κ. Καραγιώργος, τονίζοντας πως κινδυνεύει να εξαλειφθεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς μας από την ανεξέλεγκτη δράση των κυνηγών θησαυρού, καθώς τα γεφύρια και τα περάσματα απειλούνται με κατάρρευση σε περίπτωση που συνεχιστούν οι παράνομες ανασκαφές.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.